Cześć! Buduję dużego boomboxa / przenośny zestaw audio w stylu PartyBox (zasilanie wyłącznie z sieci 230V, bez akumulatora). Chcę to zrobić raz a dobrze – bez półśrodków i na sprawdzonych komponentach, przewiduję obudowę o rozmiarze około 200L
## Założenia audio (układ MTM, całość pracująca w mono)
**SUB:** 1× STX W.38.800.4.MC (15") – obudowa BR, strojenie ok. 40 Hz, **port z tyłu**, a sam subwoofer **downfiring (skierowany w podłogę)** w dolnej komorze.
**MID/MIDBASS:** 2× STX W.25.300.8.MC_v2 (10") – połączone równolegle (mono).
**HIGH:** 1× STX D.14.1000.8.TI + tuba STX HT-1-375-143 (90° × 40°) – docelowo centralnie między midami (MTM).
## Elektronika i sterowanie
**Wzmacniacz / DSP:** Hypex FusionAmp FA503 (3-way, Ncore, DSP). Planuję pełną konfigurację przez HFD (podziały, EQ, limitery).
**Mikser:** chcę go zamontować **albo “zatopionego” we wnęce (recess) na górnej płycie**, albo **na tylnej ściance obudowy** (żeby było wygodnie i estetycznie).
**Bluetooth:** musi być bardzo dobrej jakości i stabilne – to będzie główne źródło dźwięku.
## Co chcę osiągnąć “mechanicznie/estetycznie”
Najlepiej, żeby “grube” rzeczy szły **wewnątrz obudowy** (zasilanie 230V, kabel audio do Hypexa, połączenie BT→mikser), a na zewnątrz były tylko:
* pokrętła/obsługa miksera,
* wejścia mikrofonowe i regulacje,
* ewentualnie podstawowe przyciski (mute/preset itp.).
## Czego mi brakuje / o co proszę
### 1) Mikser do zabudowy / mały mikser do wnęki
* minimum 2× wejście mikrofonowe (karaoke) z obowiązkowym **FX (echo/reverb)**,
* sensowny headroom i niskie szumy (żadne płytki “karaoke” z Chin),
* **wyjście liniowe** (idealnie balanced MAIN OUT), które mogę zsumować do mono i podać jednym kablem do wejścia FA503 (najchętniej XLR),
* pytanie: poza oczywistymi propozycjami typu Behringer FLOW 8 / Yamaha MG06X – czy polecacie coś bardziej **“instalacyjnego/panelowego”**, co łatwiej estetycznie zabudować w obudowie?
### 2) Stabilny Bluetooth (jakość + zasięg)
* zależy mi na jakości (LDAC / aptX HD – jeśli ma to realny sens w praktyce) i na zasięgu (hala sportowa),
* rozważam np. moduły typu FiiO BTA30 Pro / iFi Zen Blue – czy ktoś używał w zabudowie i może powiedzieć, jak z zasięgiem przez 18 mm MDF?
* czy wyprowadzacie **zewnętrzne anteny**, czy da się to ogarnąć sensownie “w środku”?
* **macie inne sprawdzone propozycje BT**, które działają stabilnie w boomboxach (bez zrywania, bez brumów)?
### 3) Fizyczna kontrola “basu” bez laptopa
Chcę mieć **Master Volume** + osobną możliwość “dodania basu” bez wyciągania telefonu/laptopa.
Wiem, że FA503 sumuje wejścia analogowe, więc rozważam dwie opcje:
a) “kręcenie” gałką LOW na kanale muzyki w mikserze (będzie działać jako płynna regulacja dołu dzięki zwrotnicy w DSP Hypexa),
b) presety w Hypexie (Normal / Bass+ / Bass++), ale przełączane fizycznym pokrętłem/przyciskiem na panelu.
Która opcja sprawdza się lepiej w realu (imprezy / hala)?
### 4) Drgania i izolacja elektroniki
Przy 15" downfiring i dużej mocy obudowa będzie “pracować”.
Jak najlepiej odizolować mikser i odbiornik BT:
* osobna, szczelna komora dla elektroniki wystarczy?
* czy warto dawać wibroizolatory/silentbloki pod elektronikę?
Będę wdzięczny za konkretne modele i rady od osób, które budowały podobne “potwory”. Budżet całości ok. 6000 zł, więc cel
uję w rozwiązania trwałe i stabilne.
Dzięki za pomoc!
## Założenia audio (układ MTM, całość pracująca w mono)
**SUB:** 1× STX W.38.800.4.MC (15") – obudowa BR, strojenie ok. 40 Hz, **port z tyłu**, a sam subwoofer **downfiring (skierowany w podłogę)** w dolnej komorze.
**MID/MIDBASS:** 2× STX W.25.300.8.MC_v2 (10") – połączone równolegle (mono).
**HIGH:** 1× STX D.14.1000.8.TI + tuba STX HT-1-375-143 (90° × 40°) – docelowo centralnie między midami (MTM).
## Elektronika i sterowanie
**Wzmacniacz / DSP:** Hypex FusionAmp FA503 (3-way, Ncore, DSP). Planuję pełną konfigurację przez HFD (podziały, EQ, limitery).
**Mikser:** chcę go zamontować **albo “zatopionego” we wnęce (recess) na górnej płycie**, albo **na tylnej ściance obudowy** (żeby było wygodnie i estetycznie).
**Bluetooth:** musi być bardzo dobrej jakości i stabilne – to będzie główne źródło dźwięku.
## Co chcę osiągnąć “mechanicznie/estetycznie”
Najlepiej, żeby “grube” rzeczy szły **wewnątrz obudowy** (zasilanie 230V, kabel audio do Hypexa, połączenie BT→mikser), a na zewnątrz były tylko:
* pokrętła/obsługa miksera,
* wejścia mikrofonowe i regulacje,
* ewentualnie podstawowe przyciski (mute/preset itp.).
## Czego mi brakuje / o co proszę
### 1) Mikser do zabudowy / mały mikser do wnęki
* minimum 2× wejście mikrofonowe (karaoke) z obowiązkowym **FX (echo/reverb)**,
* sensowny headroom i niskie szumy (żadne płytki “karaoke” z Chin),
* **wyjście liniowe** (idealnie balanced MAIN OUT), które mogę zsumować do mono i podać jednym kablem do wejścia FA503 (najchętniej XLR),
* pytanie: poza oczywistymi propozycjami typu Behringer FLOW 8 / Yamaha MG06X – czy polecacie coś bardziej **“instalacyjnego/panelowego”**, co łatwiej estetycznie zabudować w obudowie?
### 2) Stabilny Bluetooth (jakość + zasięg)
* zależy mi na jakości (LDAC / aptX HD – jeśli ma to realny sens w praktyce) i na zasięgu (hala sportowa),
* rozważam np. moduły typu FiiO BTA30 Pro / iFi Zen Blue – czy ktoś używał w zabudowie i może powiedzieć, jak z zasięgiem przez 18 mm MDF?
* czy wyprowadzacie **zewnętrzne anteny**, czy da się to ogarnąć sensownie “w środku”?
* **macie inne sprawdzone propozycje BT**, które działają stabilnie w boomboxach (bez zrywania, bez brumów)?
### 3) Fizyczna kontrola “basu” bez laptopa
Chcę mieć **Master Volume** + osobną możliwość “dodania basu” bez wyciągania telefonu/laptopa.
Wiem, że FA503 sumuje wejścia analogowe, więc rozważam dwie opcje:
a) “kręcenie” gałką LOW na kanale muzyki w mikserze (będzie działać jako płynna regulacja dołu dzięki zwrotnicy w DSP Hypexa),
b) presety w Hypexie (Normal / Bass+ / Bass++), ale przełączane fizycznym pokrętłem/przyciskiem na panelu.
Która opcja sprawdza się lepiej w realu (imprezy / hala)?
### 4) Drgania i izolacja elektroniki
Przy 15" downfiring i dużej mocy obudowa będzie “pracować”.
Jak najlepiej odizolować mikser i odbiornik BT:
* osobna, szczelna komora dla elektroniki wystarczy?
* czy warto dawać wibroizolatory/silentbloki pod elektronikę?
Będę wdzięczny za konkretne modele i rady od osób, które budowały podobne “potwory”. Budżet całości ok. 6000 zł, więc cel
uję w rozwiązania trwałe i stabilne.
Dzięki za pomoc!