• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Dobór Wzmacniacz Do kolumn STX'a

Reakcji
0
Witam

Chcę zakupić kolumny STX'a ale mam problem z doborem wzmacniacza nie chcę kupić za słabego bo będą jaja.

Tu macie kolumny mają być dwie

KOlumny STX

Szukam czegoś używanego do 400-500zł mam nadzieję że mi pomożecie ;D

Może Uniamp(w tej cenie kupisz gotowego z wszystkimi bajerami typu selektor... Wystarczy upakować w obudowę)? Cenisz sobie tylko moc czy jakość też? Jeśli moc to pioneer A-656 lub A616, mocne ale jakość jest taka sobie...

Do takich glosnikow to chyba wszystko jedno co podlaczysz, i tak bedzie gralo beznadziejnie. Tak wiec szukaj byle czego co potrafi z siebie wydusic 100-150w na kanal i mozesz wytwarzac halas, bo z odtwarzaniem muzyki to bedzie mialo malo wspolnego.

Pogromca mitow, czy w twoim poście chodziło o to że jest tam uniwersalna zwrotnica ?? I przez to takie słabe ?? Czy może jeszcze coś innego ?? Bo piszesz coś ale nie uzasadnisz wypowiedzi :neutral:

Dlaczego akurat te kolumny? Podejrzewam, że kuszą Cię dwa 10" głośniki i magiczna zadeklarowana moc :wink: Na twoim miejscu poszukałbym innych kolumn - mniej watozernych, zniknie problem z doborem wzmacniacza. "2x360W" takich pieców nawet na weselach nie mają :razz:

Nie no szukałem czegoś dobrego a tu STX'y no i je wybrałem na niemam jeszcze kupionych ale w takim razie co możecie doradzić tylko kolumny mają być NOWE ! no i cena 1szt. nie więcej niż 500zł ?

Mialem na mysli to, ze te kolumny sa na tyle kiepskie, ze nie ma sensu podlaczac do nich wysokiej jakosci wzmacniacza. Po prostu trzeba podac im duzo mocy i to wszystko. Te kolumny sa do wytwarzania halasu, a nie muzyki wiec wszystko jedno jaki wzmacniacz do nich podlaczysz. Byleby byl odpowiednio wydajny.

"Mialem na mysli to, ze te kolumny sa na tyle kiepskie "

A ja mam na myśli,że lansujesz projekt anty stx. Miałeś te stxy?
Jak masz to pokaż zdjęcie - przeproszę oczywiście :o
a jak nie masz to zamilcz bo i tak konkurencji w ten sposób nie zwalczysz. :lol:

Kolumny stx F-360 jak najbardziej ok. w tej cenie!. :cool:

Tu masz 140W na kanał przy 8ohmach :lol:

http://www.allegro.pl/item688081996_wzmacniacz_domowy_800w_max_5kolumn_sklep_fvat.html

Nie no żartuję,nie wiem co to jest za wzmacniacz (amplituner) ale propozycja kusząca :wink: Jak bym miał wybierać wzmacniacz do tych kolumn to napewno bym się starał wybrać jak najmocniejszy,tylko że domowych wzmacniaczy nie znajdziesz tak mocnych jak końcówki. Z drugiej strony większość ludzi ma słabsze wzmacniacze niż pobierają ich kolumny,nie mówie że tak ma być ale oni z tym jakoś żyją i nie narzekają. Myśle że taki 120W na kanał przy 8ohmach by styknął spokojnie.

to że głośnik wytrzymuje 800W nie znaczy że taki trzeba wzmacniacz bo głośniki z wysokim spl mogą mechanicznie nie wytrzymać nawet 50W mimo że termicznie dadzą radę 800... chyba ważniejszy jest spl, średnica głośnika i xmax przy doborze wzmacniacza niż moc przy jakiej głośnik się nie spali.

Konkurencji? o czym ty piszesz czlowieku? Nie prowadze zadnego biznesu, niczego nie sprzedaje, sam lepiej zamicz bo sie zwyczajnie osmieszasz nic o mnie nie wiedzac. Jesli komus odpowiada dzwiek jaki wydaja z siebie wielkie grzmoty z 4 glosnikami za 400zl to jego problem. Uwazam tylko, ze do takiego sprzetu nie ma sensu kupowac wysokiej jakosci wzmacniacza i tyle.
Do glosnikow STX nic nie mam, chcialbym tylko zeby kazdy mial swiadomosc tego jaka jakosc dzwieku oferuja. Producent STX nie prowadzi dzialalnosci charytatywnej i za psi grosz nie sprzeda dobrze grajacych skrzyn.

Powrót