• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Dobór zestawu pod tweetery Fountek NeoCd 3.0

Nie na temat...
To nie działa przynajmniej dla mnie . 15 cali ma pierwszy mod 400-500Hz ze względu na specyfikę głośników estradowych ten mod promieniuje jeszcze BR i cała obudowa .
z 15 cali moim zdaniem tylko 3way wtedy można zrobić podział LR2 w okolicach tych 500Hz co da już pewne tłumienie tego moda i w większości nagrań jest maskowany już i go nie słychać .
Niestety nie we wszystkich i obecnie jest to temat z którym walczę .
Tubka 1 calowa jaka by nie była przy podziałach na 1-2k to nie majo bajka . Ale już wyżej może być OK, jak jesteś wstanie zaakceptować specyficzną kierunkowość i sposób kreowania stereo z tym związany .
Większa nie zagra natomiast góry i koło się zamyka .

a to mnie przeraża
Niepotrzebnie . Mnie też straszył teraz żałuje, że nie wpadłem na ten pomysł wcześniej :)
Nie ma powrotu do 8 calowych pierdziawek :)

Średniak polecam pr170m0 wydałem na nie 560PLN i były to najlepiej zainwestowane pieniądze w głośniki jak do tej pory :)
Ewentualnie PHL 1120 ale to droższy temat i ponoć różnice są dyskusyjne (cena już nie ) no i problematyczny i paskudny kosz :) (1120 to formalnie ulepszona wersja tego pr170 )
Trzeba jedynie pamiętać, że podział 500Hz - niżej nie ma sensu go zmuszać do działania .
Więc na bas trzeba sensownie coś wybrać z 15 cali co ciągnie wysoko i jednocześnie ma jakieś zejście .
15cali na niskiej średnicy ma swoje zalety .

Ostatnia edycja:
W 2way jak pisałem wcześniej, konstrukcje opierałem na 12" przetwornikach nie na 15"... Dla mnie 15" + 1" to też nie moja bajka... Do porządnej 15" polecam zestawienie z BMS4590. (cena niestety kosmos) Taki coax w odpowiedniej tubie przy podziale ~350/6300 i aktywnie z 15" słuchało się przyjemnie tyle że w sali kinowej... A propos średniaków również polecam pr170mo, ćwiczyłem przy klonie Trennera Isis, warto też zwrócić uwagę na 18sound 6NMB410, ale jest droższy.

W tej konstrukcji była duża asymetryczna tuba "no name" robiona na zamówienie. Z rozproszeniem 90' na dole, i bodajże 70' ku górze. Z dostępnych na rynku to słuchałem z tubą BMSa 2236 ale tam to raczej od 500Hz, dokładnie musiał bym sprawdzić.

Powrót