Najlepsze głośniki tonsila to (ale to rarytasy xD):
-
GDN 30/60 na magnesie kobaltowym stosowany w zestawie Zg60c201 i w eksportowej wersji tego zestawu AL60 (Audio Lab), eksportówki ostatnio poszły za 1045zł. Membrana tego GDNa jest bardzo gruba i co za tym idzie ciężka, ale w zamkniętej obudowie Zg60c201, bas nie mulił, był szybki i zwarty, kobalt też robił swoje - tyle słyszałem, z opinii znajomego wiem, że ten zestaw grał lepiej i schodził niżej niż Ton'y 200

.
-
GDN 25/55 posiada wentylowaną cewkę był stosowany w kolumnach typu closed SABA CE9596 (ZgC 65-8-656) eksportówki do Francji, posiada je mój kumpel w stanie idealnym na oryginalnych przetwornikach (widziałem na tym forum regenerowane SABy, które miały wymienione oryginalne membrany mimo że te były w stanie b.db... :|), gra to bardzo przyjemnie, bas nisko schodzi ten GDN ciągle zaskakuje...
-
GDNN 20/120 "Explosiv" był to przetwornik "subniskotonowy" o xmaxie ponad 8cm, mocy znamionowej 120W i muzycznej 1200W, miał kosztować ponad 1000zł (nie pamiętam dokładnie ile), wyprodukowano niewiele egzemplarzy, można je dostać czasem na alledrogo, ostatnio w TVN Turbo testowali DemoCar Tonsila, który miał dwa takie GDNNy, w testach wygrały z jakimś nagłośnieniem do samochodu jak dobrze pamiętam za 20-30tys. zł

.