• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

dobre granie w Pasku z RNS510?

Reakcji
0
witam
kupuję właśnie passata b6 2010 kombi i już myślę o dobrym graniu. wyposażony jest on w nawigację RNS510. chciałbym tą navi zostawić bo ma trochę fajnych funkcji , intuicyjną obsługę i duży dotykowy wyświetlacz, dysk 30GB, navi, kamera cofania , sterowanie z kierownicy itd. No i ładnie się prezentuje w konsoli środkowej. http://www.satnavsystems.com/main/vw-rns-510-navigation-system/ nawi jest podłączona do fabrycznego wzmacniacza i głośników i gra to bez szału.
myślę na dwoma rozwiązaniami:
- wyprowadzenie sygnału analogowego i podłączenie do procesora np. PXE-H650
- wyprowadzenie sygnały cyfrowego i podłączenie do procesora np. PXA-H701

zależy mi na możliwie najwyższej jakości dźwięku co by nie było wstydu na SQ , czasówkach, filtrach i PEQ. podział aktywny 2way + sub
co do reszty sprzętu to chciałbym zastosować wzmacniacze np Genesisa, do suba coś mocniejszego.
na midbas chcę zastosować Etony 7-360 bo mi w szafie leżą, a fajnie grają (przynajmniej w domu :)).
na wysokie myślę o Morelu Supreme , lub CSS ld25x
na suba leżą mi w szafie Peerless XLS12 830515 i Exetec G10XLS - coś z tego bym zastosował

zastanawiam się czy warto się pakować w modyfikację nawi i procesor, czy lepiej nawi sprzedać ( to jakieś 1300zł) a za tą kasę kupić dobrą używkę np alpina 9835 czy clark 958 .

Wyciągnij sygnał i podłącz procesor helixa z serii pro

Wzmacniacze genesisa zastąpiłbym dls'em z serii ultimate np a7
Sa bardziej melodyjne i bardziej podpasuja do morela na wysokim tonie
Lub a5 i do tego b40 na "gore"

Za nic nie zamieniłbym cyfry i helixa na ta alpine czy clariona

Napewno usunąć?

brałem helixa pod uwage. dużą zaletą jest sterowanie głośnością poprzez wyjście głośnikowe radia.
jednak helix dsp pro kosztuje 3500 - sporo. za to helix dsp kosztuje już tylko 2000. pytanie czy warto dopłacać. porównywałeś je może?
nie wiesz kto potrafiłby wyciągnąć mi optyka z RNSki?
podoba mi się ten DLS A7 Big Five, jednak nie wiem czy mu mocy wystarczy dla 8 ohmowego Etona , no i czy Exetec nie będzie zamulać? (on chyba z natury trochę mułowaty?)

rozmyślam też nad połączeniem tego DSP http://www.minidsp.com/products/minidsp-in-a-box/nanodigi-2x8-b z Dacami Soekrisa http://soekris.com/dam1021-02.html
to już by mogło świetnie zagrać.

a poprawdzie to najtaniej (bo bez kupowania procka i kosztów wyciągania optyka) by wyszło sprzedać RNSa (i stracić na funkcjonalności i integracji , ale to jakieś 2500zł z blutoothem i mmi ) i kupić hx-d2 , czy DEH-80PRS czy co tam jeszcze fajnego. tylko pytanie co będzie najkorzystniej brzmieniowo?

Ostatnia edycja:
Zwykły dsp tez sie sprawdzi
To świetne urządzenia
Montowalismy takiego do e92 i jakosc bardzo przewyższyła moje oczekiwania

Masz schemat do tego radia?

Tych ktore podlinkowales nieznam

Dlaczego chcesz wsadzić 8omowego etona?

schematu nie mam, nie wiesz kto by się wyprowadzeniem optyka mógł zająć?
eton mi leży w szafie, a gra świetnie, więc chcę wykorzystać.
napisz proszę coś więcej o brzmieniu i funkcjonalności helixa dsp. jak się sprawuje sterowanie głośnością poprzez wyjście głośnikowe radia?
co powiesz na takie setup:
-RNS510 + spdif
-Helix DSP
-morel supremo
-eton 7-360
-aliante 12 SI
-DLS A7

Helix sprawuje sie swietnie
W jednym BMW podłączyliśmy go po rca do jednostki glownej i spodziewałem sie pukania, pykania, szumów i ogólnie lipy
Ale zdziwilem sie
Nie było nic z tego a dzwiek biegnący z systemu był swietny

Etona nie znam wiec nic nie napisze
Spdif-dsp bardzo dobry pomysł
Supremo super
A7 cieżko znaleźć lepszy - u mnie tez taki gra od 3 lat
Aliante 12" - mamy takiego jak potrzebujesz ale osobiście wole 10"

Z jednostki glownej

- - - - - aktualizacja - - - - -

A dokładniej to przerobiony został oryginalny wzmacniacz w bagazniku
Tak Żr sygnał szedł cyfrowo do niego a dalej analogowo do procka

Witam, Przepraszam za off
A ja się spytam jak wyciągnąć spdif z RNS 510?
Jeśli regulacja głośności miałaby być w RNSie co z podziałem/regulacją przód tył?
Pozdrawiam

Xris albo Nakamichi mogą mi pomóc z tym spdifem.
zastanawiam się czy nie wywalić tej RNS i nie wrzucić jakiegos wypasionego radia. tylko konsola bedzie brzydko wygladac wtedy. szkoda mi tez kamerki cofania. choc w zasadzie to auto umie samo parkowac to po co mi ona :/ zwariować można...

W takim razie jedyne sensowne to duża stacja od alpine 900
Ale tam znowu drogi jest optyk (wymysł alpine)

Powrót