• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Dobre i deliktanie brzmiące kopułki?

Była ostatnio w jakimś temacie dyskusja o łączeniu CD 1.0 i FW168 - średnie połączenie. Taniej wstęgi nisko nie utniesz a sporego woofera metalowego nie utniesz wysoko. Średnica z tego będzie słaba.

CD 1.0 i FW168 - średnie połączenie
Poległem próbując połączyć FW168 z większym CD3.0 - tak więc nie powtarzajcie cudzych błędów :)
Natomiast połączenie FW146 z CD3.0 dało znakomity efekt. Wstęga jest bardzo delikatna. Mnóstwo szczegółów kulturalnie podanych. Mam już gotową zwrotkę do tego co w stopce więc zachęcam.

Poległem próbując połączyć FW168 z większym CD3.0 - tak więc nie powtarzajcie cudzych błędów
Natomiast połączenie FW146 z CD3.0 dało znakomity efekt. Wstęga jest bardzo delikatna. Mnóstwo szczegółów kulturalnie podanych. Mam już gotową zwrotkę do tego co w stopce więc zachęcam.
Łączyłem ta wstęge z vifa ne 180
Walczyłem bardzo długo i niestety... nic z tego nie wyszło
Nie chciało to totalnie grać

Nigdy wiecej tej wstegi

FW146 to świetny głośnik w tej cenie. Marian zrobił rok temu monitorki na tym funteku i wstydzę cd 3.0
Zestaw grał bardzo okazale i basu miał dostatecznie jak na monitorki

To NeoCD1.0 nie pójdzie zgrać z większym wooferem niż FW146? (Był chyba jakiś projekt z FW168, ale wolałbym nie ryzykować, jeśli tak się ma sytuacja.)

Dość ciekawi mnie ten tweeter, ale z dołu chciałoby się mieć przynajmniej 6.5", no chyba że wtedy lepiej FW168 i TW030?

Ostatnia edycja:
Zmodyfikuj zwrotke do 146 i cd1.0 dokładając 8" woofer
Wyjdzie bardzo dobrze grający system

Nie na temat...
kiedys o takim rozwiązaniu rozmawialiśmy z przedstawicielami loudspeakershop.eu w odpowiednim temacie
Szkoda, ze nie doszło do skutku..... a szkoda :(

Użyteczne pasmo TW030 to ponoć 1.5kHz, jakby z nim połączyć DA270? Mogłoby to zagrać, czy raczej sprawiłoby problemy ze środkiem?

lklukasz tak to 10" jest.
http://www.parts-express.com/pedocs/specs/295-334-dayton-audio-da270-8-specifications-46943.pdf

Użyteczne pasmo TW030 to ponoć 1.5kHz, jakby z nim połączyć DA270? Mogłoby to zagrać, czy raczej sprawiłoby problemy ze środkiem?
Połaczyć raczej się da, grać by grało albo czy 50gramowa średnica może być fajna ? Czyli raczej
;) Jeśli już to niewielki 3way bo kwalifikuje się do OZ (ja szedł bym w TL 2,4m ;) ) z kopułkowym średniakiem ?

- - - - - aktualizacja - - - - -

A na ile dałoby się go sensownie ciąć?
Trzeba by wziąć go na warsztat żeby to sprawdzić ;) bo może tak jak w/w.

- - - - - aktualizacja - - - - -

http://techtalk.parts-express.com/s...rements-on-Dayton-10-quot-aluminum-woofer-yet
:)

Powrót