• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Dobre kolumny przy użyciu głośników Tonsila?

Reakcji
2
Witajcie koledzy,

Niedawno naszła mnie taka myśl, czy w obecnych czasach używając głośników Tonsila można zbudować dobre i poprawnie grające kolumny 2, 3 drożne, których nie powstydziłby się amator dobrego brzmienia.. może audiofil?
Były Totem Mite i Staff oraz zaawansowane konstrukcyjnie Bolero 200 oraz Tango 200.

Przetworniki można jeszcze kupić tu i ówdzie ale czy da się wykonać konstrukcje konkurujące z droższymi producentami? Na przykład duże monitory albo podłogówki na głośniku basowym 20-25cm.

Da się, ale przy dzisiejszych głośnikach tonsil wypada średnio w stosunku cena/jakość.

Zawsze mi się wydawało, że relacja cena/jakość była po stronie Tonsila, przynajmniej jeśli chodzi o przetworniki niskotonowe bo wysokotonowy taki jak GDWK 11/100, który kosztował lat temu kilka ok 99zł był słabszy od niewiele droższego Seas'a 22TAF.

Jednak zostawiając opłacalność (lub też nie) produktów Tonsila z tyłu to jakimi przetwornikami warto się zainteresować?
Osobiście do konstrukcji 3 drożnej wybrałbym coś z tego:
GDN 20/80 (GDN 20/100/3) GDN 13/40/2 GDWK 10/80/26
Co prawda miałem już możliwość zabawy z GDN 13/40/2 jako średniotonowy i grał powiedzmy dobrze, może ciut krzykliwie i wymagał korekty w zwrotnicy to z chęcią poszukałbym innego przetwornika.. może któryś z GDM?

Z dostępnych w tej chwili głośników warto co najwyżej zainteresować się GDN 15/40/5, 15/40/3, 20/100/3 oraz GDWK 10/80/26 i jak dla mnie lista sie kończy.
Co prawda miałem już możliwość zabawy z GDN 13/40/2 jako średniotonowy i grał powiedzmy dobrze, może ciut krzykliwie i wymagał korekty w zwrotnicy to z chęcią poszukałbym innego przetwornika.. może któryś z GDM?

Podobnież GDN 11/30 (montowany w Maestro S) świetnie radzi sobie ze średnicą, może warto tą drogą pójść?

Z dostępnych w tej chwili głośników warto co najwyżej zainteresować się GDN 15/40/5, 15/40/3, 20/100/3 oraz GDWK 10/80/26 i jak dla mnie lista sie kończy.

Wydaje mi się, że do 3dróg to chyba jeden z lepszych wyborów. No i pod warunkiem, że wszystko z jednego wiarygodnego źródła, bo już widziałem sytuację gdzie parametry tego samego niby głośnika od siebie sporo odstawały w danej parze...

GDN 11/30 to ciekawy głośnik może lepszy/gorszy (nie wiem?) ale patrząc na charakterystyki to "papierzak" GDM 12/60/2 wygląda ciekawiej - równiejsza ch-ka, wysoki SPL.

Ciekawe jak by się spasował z GDN 20/80 i GDWK 10/80/26

Niestety za dużo nie słuchałem Tonsila i ciężko mi się obracać z tym temacie.. chyba pójdę posłuchać Altusów 110 :)

PS.
Coś mnie ostatnio pcha w "duży" celulozowy głośnik niskotonowy i dla zachowania równowagi średni też bym taki zamontował bo po przygodzie z polipropylenem (GDN/13/40/2) nie do końca jestem przekonany, że to właściwa droga na średnicy a ten GDN 11/30 to chyba "szklaczek" jest?
Teraz słucham na aluminiowych 18cm Seasach a te jednak sporo prądu potrzebują do optymalnego grania i poniekąd w papierzakach o niezłej skuteczności upatruję miłego brzmienia, również na basie przy niskich natężeniach dźwięku.

moim zdaniem gdn 13/40/2 jako średniak do konstrukcji trzy drożnej się nie nadaje, za ciężka membrana żeby to grało detalicznie na średnicy

nie wiem jak średniotonowe tonsila ale może warto tym się zainteresować, bo chyba bez przyczyny robi się głośnik taki

midwoofery są pewnego rodzaju kompromisem, a nie po to buduje się trzy drogi żeby dalej ulegać temu kompromisowi

Nie na temat...
No z pewnoscia audiofil nie pogardził by altusami z rozlanym basem który tłucze sie w okolicach 60hz i srednica ktora nie istnieje...

Faktycznie nie na temat.
Szkoda tylko, że opinie produktów stworzonych przez Tonsil są postrzegane przez pryzmat Altusów.

Przypomniało mi się, że miałem okazję słuchać niewielkich monitorów (ok 5-9 litrów) w obudowie zamkniętej z głośnikiem max 15cm i grało to wyjątkowo przyjemnie i dynamicznie.

Nie na temat...
a ja na altuskach wychowany i miłe wspominam :) zreszta większość moich kolegow tez, każda impreza była nagłośniona nawet dyski w podstawówce :D

O ile dobrze pamiętam to swego czasu gdańskie kino Neptun było nagłaśniane Altusami, było to jakieś 20 lat temu. O ile ta informacja jest prawdziwa to one nadają się właśnie do nagłaśniania imprez ale już niekoniecznie do domowego HiFi.

Posłuchałem Altusów 110 bo akurat znajomy takie coś trzyma w domu i pierwsze co rzuciło się w uszy to brak średnich mimo zastosowania takiego głośnika w zestawie. Zbyt głośno grający wysokotonowy, który wcina się na średnie oraz cichy i niezbyt nisko schodzący bas, który nabiera masy dopiero jak stanie się od kolumn na ok. 4m.
Do domowego zacisza te kolumienki wymagają modyfikacji: strojenie BR oraz zmian w zwrotnicy bo jakość dźwięku jest wg mnie słabiutka.
Mam na czym poćwiczyć bo kumpel chętny do zmian :)

Nie od dziś wiadomo że Altusy to dno. Przypomniało mi sie że jakiś dłuższy czas temu człowiek o nicku bodajże Qubric kombinował coś z GDN 20/100/3 + jakaś tuba tonsila lub seas 27TBFC/G. Mogło by to być bardzo dobre połączenie, niestety nie bardzo wiem co z tego wyszło ani jak załapać kontakt z gościem :(

A tam zaraz dno...
Na poprawiny kumpel przytargał takie właśnie Altki do knajpy i nic w brzmieniu nie raziło. Powiem więcej, do nagłośnienia sporej sali pasowały idealnie, po kilku głębszych to już zupełnie niczego sobie granie :)
Jednak do małego metrażu mieszkania zdecydowanie wymagają ingerencji w budowę.

PS.
Na podobną imprezę w życiu bym nie przytargał swoich Seasów w D'Appolito, za szybko wyzionęłyby skandynawskiego ducha :)

Ostatnia edycja:
A tam zaraz dno...
Na poprawiny kumpel przytargał takie właśnie Altki do knajpy i nic w brzmieniu nie raziło. Powiem więcej, do nagłośnienia sporej sali pasowały idealnie, po kilku głębszych to już zupełnie niczego sobie granie

No właśnie... Do knajpy przy kilku piwkach to sie może i nadaje, ale nic poza tym wg mnie... ;) Wolę, żeby kolumny nie były mocno szczegółowe, ale równo grające, niż duża ilość głośników, która zlewa wszystko i wybija basem lub górą...

Odsłuch Altusów miał jedynie na celu zapoznanie się z przetwornikami, które być może posłużą do przebudowy o ile da się z nich coś sensownego stworzyć?

Glosniki z altusow same w sobie nie sa jakies totalnie najgorsze. Problem w tym, ze aby wycisnac z nich dobry dzwiek, trzeba by bylo calkowicie przebudowac te paczki, zupelnie inne obudowy, zwrotnice i byc moze male zmiany w glosnikach.

Pozwoliłem sobie zasymulować oryginalną obudowę z minimalną ilością wytłumienia wewnątrz i wychodzi mi, że
Vb=46 litrów Fb=41 Hz F3=52Hz
program zasugerował inną:
Vb=58 litrów Fb= 44 Hz F3= 47,5 Hz

Moje wnioski są takie, że mniejsza obudowa (oryginalna) jest nawet ciut lepszym wyborem niż sugerowana przez program, nawet kosztem tych 5Hz przy F3, ponieważ głośnik gra pełną mocą (EP- electric power) aż do 40Hz z niewielkim ok. 5W siodłem przy 60Hz. Większa obudowa ma w tym miejscu spadek ponad 12W. Jednak od 40Hz do 30Hz moc spada do zera (w obu objętościach obudowy). Oczywiście jest to tylko symulacja.
Jedyną niewiadomą dla mnie jest chwilowy brak wiedzy nt. tuneli BR wykorzystanych w oryginalnym projekcie: czy to są tylko zwykłe otwory w obudowie czy może jednak jest "jakiś" tunel? Soft sugeruje dwa BR 55mm o długości ~67mm.

No właśnie gdyby tak zrobić altusy v2.0? Tak dla zasady, bo można. Oczywiście z wykorzystaniem głośników Tonsila. DIYAudio zawstydziłoby inżynierów Tonsila?

Witam,

Nooo, Panowie, nie dajcie się prosić, ja też mam 110-ki i coś bym w nich podłubał, ponieważ brak środków na coś lepszego... Bardziej chodzi mi o jakąś rozsądną zwrotnicę (ALT-18 czy jakoś tak ???), ponieważ zregenerowane GDN-y niestety, ale nie mają już nic wspólnego z oryginałami. Robiłem pomiary.

Pozdrawiam,
Jacek Zieliński

Powrót