• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Dobre Słuchawki które zastąpią zestaw wolnostojący

Reakcji
0
Witam po dluuugiej przerwie ;) Aż wstyd się przyznać ale dawno tu nie zaglądałem, diyaudio już jakiś czas temu zostało odsunięte w kąt, a na czym teraz słucham muzyki to nawet się nie przyznam...
Brak dobrego sprzętu muzycznego oraz fakt, że Żona o dziwo nie przepada za głośnym słuchaniem muzyki (sąsiedzi podobno nie mają nic przeciwko) spowodowały, że postanowiłem zainwestować w dobre słuchawki. A że nikt mi lepiej nie doradzi jak chłopaki z diyaudio.pl, więc oto jestem ;) Na wolnostojący zestaw niestety na dzień dzisiejszy nie mam miejsca, kasy i czasu na budowę.

Poszukuję dobrych słuchawek nausznych do 200zł. Bez różnicy czy zamknięte czy otwarte, zdaję się na Was. Od słuchawek oczekuję przede wszystkim dźwięku czystego, precyzyjnego z dużą ilością szczegółów oraz neutralności, ale żeby dźwięk nie był zbyt surowy, a lekko ocieplony. Kiedyś oczarował mnie dźwięk kolumn Akkusa V3 na głośnikach Usher, chciałbym żeby słuchawki miały podobną barwę.

Z tego co wyczytałem z internetów i tego forum to polecane są:
Philips SHP2700
Superlux HD330
Creative Labs Aurvana Live!

A co Wy polecicie dla mnie?

Superluxy HD 681 są świetne. Podstawowa (najtańsza) wersja z czerwonym wykończeniem jest najbardziej ostra więc jeśli chcesz bardziej łagodną górę to inne wersje lub mody. Basu jest naprawdę sporo jest jak na tą cenę super jakości. Średnica daje radę. Wysokie są na dobrym poziomie ale bez modyfikacji męczy ich ilość. Istnieje nowa wersja tych słuchawek pod nazwą HD 681Evo które są cieplejsze w brzmieniu I podobno mają jeszcze więcej basu. Polecalbym te słuchawki + recabling bo oryginalny kabel jest słabej jakości. Słuchałem różnych słuchawek w tej cenie I deklasuja konkurencję. Tylko jakość wykonania jest słaba I trzeba na nie uważać.

Superluxy HD681 EVO miałem i nie polecam jako neutralnych słuchawek, dominujący mało zróżnicowany bas, kiepska średnica i przytłumiona góra.

Za ok. 300 zł. poszukaj używek typu np. AKG 240, to może dorównają brzmieniem Akkusom V3

Za 300 zł. sprzedaje użytkownik dość dobre słuchawki Philips SHP9500 na MP3store http://forum.mp3store.pl/topic/132576-s-philips-shp9500/

CAL spoko, ale trzeba lekko dotlumic muszle. Robilem kuzynowi taki maly tuning, plus wymiana okablowania. Byla roznica miedzy modem, a oryginalem ( mialem dwie pary do bezposrednich porownan ).
Ostatnio sprawilem sobie beyerdynamic dt 150 i moglbym polecic, ale szkoda ze za podana kwote raczej ich nie dorwiesz ;/

Jak dla mnie to HD681 evo maja mało basu. Po za tym, nie są super głośne.

Ok zawęziłem grono do:
- CAL!
- Superlux HD669

Bardziej przemawia do mnie Creative, ale jeszcze się waham ;)

Gdzieś czytałem, że jest różnica między starymi CAL! a teraz tymi nowymi.

PM co się zmieniło po rekablingu i wytłumieniu muszli?

Gdzieś czytałem, że jest różnica między starymi CAL! a teraz tymi nowymi.

Też o tym słyszałem. Podobno kiedyś siedział w nich dokładnie taki sam przetwornik jak w jakimś wysokim modelu chyba Senka albo Beyredynamic. Póżniej miało się to zmienić, ale jak jest to nikt do końca nie powie.

A tak swoją drogą to czym będziesz pędził te słuchawki ?

No i dalej będą to tylko słuchawki za niecałe dwie stówki, więc też nie bierz tego jako hi end :)

To może od razu pytanie ile trzeba wydać i na co by zastąpić prawdziwie "highendowe" zestawy wolno stojące ? Dajmy na to jakie można kupić "słuchawkowe zastępstwo" dla:
73744f7b2e854e05514eda241af13c4a_1441713401.jpg

http://www.troelsgravesen.dk/ATS-4.htm

To może od razu pytanie ile trzeba wydać i na co by zastąpić prawdziwie "highendowe" zestawy wolno stojące ? Dajmy na to jakie można kupić "słuchawkowe zastępstwo" dla:

Nawet najwyzszej klasy sluchawki nie podchodza do sredniej klasy glosnikow. Mam kumpla, maniaka sluchawek, mial topowe sprzety, caly tor za gruba kase. Po odsluchu pewnych, dosc starych kolumn pozegnal sie ze sluchawkami. Dzwiek z dobrych kolumn nie da sie zastapic sluchawkami, zadnymi. To po prostu inna kategoria odtwarzania dzwieku.

Napędzać to będę z karty dźwiękowej, może kiedyś dorobie jakis wzmacniacz słuchawkowy ale wątpliwa sprawa przy moim lenistwie. Ewentualnie mam wzmacniacz NAD 3155, mogę podłączyć sie do wyjscia słuchawkowe, ale czy jest sens to nie wiem.

HD330 w takim przypadku maja trochę za wysoka impedancję. Co do HD669, to w internetach wyczytałem że niby lepsze są od 330, ale tak to jest z subiektywnymi opiniami :)

Tam siedzą biocelulozowe przetworniki Fostera (firmy córki Fostexa o ile się nie mylę) i siedziały też one w Denonach AH-D1000
36.jpg

W CAL!
To co na zdjęciu z postu wcześniej to CAL2, ale w 1 wersji też są fostery
Kopia%2BObraz%2B474.jpg

Ostatnia edycja:
Powrót