• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Dobre stereo do kina.

• Autor wątku Autor wątku ZAP
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

ZAP

Reakcji
1
Witam.

Obecnie posiadam taki zestaw: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=9189

Chciał bym go zmienić na jakiś o półkę wyższy.

Główne zastosowanie to kino. Chodzi mi o dwie kolumny najlepiej 2drożne z miękkim niskim basem dobrą średnicą i lekką górą, z dobrą scena aby ładnie wypełniały cały pokój dźwiękiem. Muszą grać na tyle niskim basem aby bez problemu poradziły sobie bez subwoofera.
Chciał bym aby cena zwrotnic i głośników zmieściła się w kwocie 1k zł.
Odpadają eksperymenty, chciał bym sprawdzoną konstrukcje ze schematem zwrotnicy.
Nie czuje się jeszcze na siłach aby samemu robić pomiary ;p

W tej chwili mam amplituner sony str gx 215 oraz cd CDP 501, jednak docelowo wszystko będzie grało pod sprzętem ze stajni herman kardon.

Czekam na propozycje :)

stereo do kina? :???: cos mi tu nie pasuje...

vifa M18WH + morel MDT29
peerless HDS 180 + vifa XT25
dayton RS180 + jakis tam seas (nie pamietam jaki)
w tej cenie obecnie zrobisz duzo. no i jakosciowo beda juz duzo lepsze ;)

ZAP, zastanow sie czy bedziesz to rozbudowywal do 5,1? jezeli tak to warto pomyslec nad takimi glosnikami zebys pozniej bez problemow dokupil identyczne na reszte kina

ZAP napisał:
Muszą grać na tyle niskim basem aby bez problemu poradziły sobie bez subwoofera.

Jeśli chodzi o muzykę to mogę poprzeć ten tok myślenia. Natomiast jeśli chodzi o filmy jestem zwolennikiem suba, jedynie w pełni mocne 3way może zapewnić Ci tego typu bas. Jak dla mnie gdy jest wybuch w filmie (oczekujesz zejścia i wypełnienia dźwiękiem w pokoju), to z M18WH czy tez HDS 180 itd, będzie bum, a z pełno wartościowego suba będzie buuuuuuM :) -> odbiór i wrażenia zupełnie inne.

nonameplum napisał:
Jeśli chodzi o muzykę to mogę poprzeć ten tok myślenia. Natomiast jeśli chodzi o filmy jestem zwolennikiem suba, jedynie w pełni mocne 3way może zapewnić Ci tego typu bas. Jak dla mnie gdy jest wybuch w filmie (oczekujesz zejścia i wypełnienia dźwiękiem w pokoju), to z M18WH czy tez HDS 180 itd, będzie bum, a z pełno wartościowego suba będzie buuuuuuM :) -> odbiór i wrażenia zupełnie inne.

Dokladnie, suba na 8" robi sie do malutkich pomieszczen wiec musialbys miec minimum 10" w tym 3way co przekroczy znacznie budrzet pomijajac to ze bedzie to zaledwie 10".

Ewentualnie przyzwoite stereo, np. jedno z tych co podał Paweł S., i docelowo sub, który już wspierał by te najniższe partie i efekty.
nonameplum, trafnie określił wielkość buum ;) z 18tek, a pożądnego sub'a.
Ponadto, jeśli wybierzesz takie zestawienie (post Pawła) czyli stereo + sub, łatwo i w przyzwoitych pieniądzach będzie Ci dorobić central + satelity w przyszłości. Ważne by to były te same głośniki, jak chcesz mieć porządne kino :).

no własnie o te buuumm mi chodzi :). i powiem ze zejscie mojego stxa 27 150 sc jest do zaakceptowania jednak gra trochę za sztywno i twardo.
Chciał bym zbudować coś bez suba ponieważ nie chce aby głośniki zajmowały mi dużo miejsca w pokoju. Poza tym z subem beda wiązały sie ogromne koszty bo przecież nie podłącze do dobrego głosnika mostka tadeuszy ;p.

To jak może 3way albo 2.5 ?

[ Dodano: 2008-10-11, 07:09 ]
ps. co do dalszej rozbudowy kina to w najbliższym czasie jej nie przewiduje.

Podejdź do tego realistycznie:
3way wyjdzie Cię najdrożej utrzymując oczywiście, że chcesz mieć taką samą jakość jak 2way + sub. 2way nie będzie na 99,99% lepszego zejścia od tego stx'a. Przemyśl lepiej sprawę czy nie znajdziesz miejsca na suba, bo wydaje mi się, że to najlepsze rozwiązanie.
Chyba, że zestaw nie będzie służył tylko i wyłącznie do filmów i będziesz też sporo słuchał na nim muzyki to możesz robić dobre 2way np. te co podał Pawel S. i kiedyś dorobisz ewentualnie suba, albo przebolejesz słabszy bas.
Jeżeli nie zamierzasz więcej inwestować w zestaw to możesz ewentualnie zrobić jakiegoś suba do około 400 zł i kolumienki za 600 zł.

nonameplum napisał:
3way wyjdzie Cię najdrożej utrzymując oczywiście, że chcesz mieć taką samą jakość jak 2way + sub.

Pomyśl, policz i jeszcze raz napisz ;)

Sub to droższy głośnik (większy) + wcale nie tani napęd, a do 3 waya możesz dołożyć mniejsze basowe ale lepsze i wyjdzie taniej.

moze tez być to co podał paweł + sub który mam a potem zmiana suba na lepszy
nonameplum za 400 zł może złoze suba minimalnie lepszego od tego co mam.
3 way jest o tyle lepsze niz 2way + sub ze wystarczy jeden wzmacniacz. inwestuje duzo kasy w jeden a nie troche w ten i troche w ten. jednak przy 3 way sa 2 głosniki niskotonowe do kupienia. :/

Zależało by mi mimo wszystko na 2way nawet jak naciągnelibyśmy troche budżet.

[ Dodano: 2008-10-11, 14:13 ]
jezeli chodzi o muzyke to oczywiscie jej tez dużo słucham. ale potrzebuje lekkiego wykopu w kinie :]

[ Dodano: 2008-10-11, 14:18 ]
a jeżeli chodzi o moje osobiste odczucia jeżeli chodzi o bum z 18 to z tych stxowych które mam w kolumnach to powiem że jest g***o a nie bas. nie mówie tu o jakości i brzmieniu bo to w ogole tragedia ale o samym zejściu.

nonameplum napisał:
3way wyjdzie Cię najdrożej utrzymując oczywiście, że chcesz mieć taką samą jakość jak 2way + sub
oj mylisz sie :P
jezeli masz odpowiedni wzmacniacz to 3 drogi wyjda duzo taniej

ten sub ktory masz do kina sie nadaje. zrob pozadne 2 drogi i jak zapoznasz sie z jakoscia na odpowiednim poziomie to sam zdecydujesz czy warto isc w to dalej ;)

Mi się wydaje że wyjdzie na jedno koszt wzmacniacza do suba, a koszt odpowiedniego wzmaka pod 3way + bardziej skomplikowana zwrotnica. No, ale jak kto woli. 3way da i tak dwa trochę mniejsze woofery, a w subie mógłby być większy co zatelepie pokojem :). Nie będę przekonywał, bardziej jestem zwolennikiem jednak suba do kina.

Ewentualnie kup sobie Tonsil Zeus i nie będziesz mógł złapać oddechu, w niektórych miejscach w pokoju :) tyle że tam nie uświadczysz zejścia do hadesu. - żart chociaż może nie koniecznie?

Jeżeli chodzi o bummm to mi już się przejadł ten buuummmm w filmach:) Mam subwoofer oparty o dwa głośniki Rockford Fosgate T112D2 i powiem, że jest to masakra, nie da się oglądać filmów bo jak walnie to zgon! W nocy nie ma co włączać subwooferka, a w dzień szkoda nerwów. Mam HDS180+xt25 i jestem zadowolony, chociaż jak bedę mógł odebrać już wyliczone obudowy to będzie jeszcze lepiej. Jeżeli chce się mieć subwoofer to patrzecie tylko na jakość, ale i tak najważniejsza jest scena.

Powrót