• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Dobrej jakości kolumny stereo 2 drożne , pokój 14m2

Reakcji
0
Hej wszystkim, po dłuższej nieobecności związanej z wydatkami na mój driftowóz i samym faktem przeprowadzki, postanowiłem zaopatrzyć mój nowy pokój w jakieś konkretniejsze brzmienie.

Przez moje ręce przewaliła się masa kolumn w zasadzie żadne nie spełniały moich oczekiwań- no chyba ze altusy do łupania za szczeniaka kiedy liczyło się jak dobrze mnie słychać na osiedlu... hehehe

Kolumny będę chciał robić sam ponieważ mam jakieś doświadczenie z budowaniem, głównie subwooferów.
Raz zrobiłem projekt 3 way STX z PJ i już mi się nawet podobało gdyby nie ta Pj-tka :D

3 way AWX kuzyn robił ale grało to koszmarnie -chyba coś STX zwalił w zwrotnicy bo prawie w ogóle wysokich nie było jakby ktoś je podzuszką nakrył- zabrałem je do siebie, rozebrałem, pooglądałem, dobrze polutowałem z konektorami, ale nadal była lipa z brzmieniem, po 2 tyg się poddałem i przez jakiś czas słuchałem takiego zestawu ale to była męka i oddałem kuzynowi)

Preferencje :

Teraz po 2 latach dojrzałem i wiem czego chcę. 2 drożne stereo, ale z wyższej pólki.
Jak określić preferencje brzmieniowe hmmm...

Lubie jak kolumienki są dynamiczne, tak wiem to tylko np 17cm, ale tannoye m2 mnie zaskoczyły u kolegi i takiej płynności i dynamiki bym oczekiwał od zestawu który chce zrobić. i Sting brzmiał świetnie i Snoop Dogg miał zejście jakby gdzieś w pokoju był sub : )

Słuchałem też Ikonów Dali i podobała mi się czystość z jaką grają

Tony średnie naturalne, czyste, liniowe

Wysokie: Czyste, klarowne, bez piachu, i "KSZzzz" i "ssssccccc ", nie stłumione ale i nie krzykliwe, po prostu takie jak powinny być :) trójkąt ma być trójkątem a talerz, talerzem :)

Muzyka: od chillout przez rock do czarnego rapu. Czyli mocno zróżnicowane odsłuchy.

Budowa: Raczej monitory

Wzmacniacz jaki aktualnie posiadam to Pioneer a -616 MArkII,
Planowo raczej CA a-500

Koszt budowy na same głośniki zwrotnice planowałbym ok 500-700zł

Ew trochę droższe( do 1k) opcje wezmę pod uwagę.

Pozdrawiam Kornikov :)

kornikov, wielu diy-ów ma STX AWX i nikt nie narzeka na "narzucony koc na tweetery". Podejrzewam że dzieciństwo spędzone z altusami pozostawiło blizny, skazy raz na zawsze widoczne. Pozwoliłem sobie odnaleźć twoje poprzednie zmagania Diy i znalazłem identyczny przykład do dzisiejszego. Kilka lat wcześniej zjechałeś STX za GDN 8" z serii SCX. Rzeczywiście jak lubiłeś altusy tj łupanie buczenie to nie dziw się że SCX 8" jest według Ciebie niczym.

przytoczę jeżeli można opinie jednego z moderatorów na temat słuchu kolegi koralov i jego preferencji --- sub do 12 mkw na 2x18" :> to chyba wszystko wyjaśnia.

UWAGI MODERATORA
Caly temat to jakas kpina. Zamykam ze wzgledu na szkodliwosc spoleczną i zanizanie poziomu forum.

Kolega albo nie potrafi zbudowac zestawu glosnikowego:
- pomylil polaryzacje niskotonowcow, gabaryty skrzyni, podlaczenie kolumn itd...

albo nie potrafi ustwawic prawidlowo wzmacniacza:
- przelaczenie na tryb 5.1 wyciecie basu, wyrównywacz itd..

albo podlacza kiepskie wzmacniacze oddajace 20% mocy znamoionowej paczek

albo ma problemy z uszami.

Temat to jakas herezja, mnostwo osob ma ten 3way i jest w pelni zadowolonym, ja tez mialem tego niskotonowca i nie mam rzadnych zarzutów. 2x12" 2x15", 2x18" i więcej do 12m2...

Polecam przestudiować do autor tematu zrobił źle zamiast wypisywać na forum bzdury.

Kolego, jestem przekonany o tym iż tamte kolumny miały jakąś wadę fabryczną w związku z głośnikami lub samymi zwrotnicami.
Były wykonywane dziesiątki testów z różnymi wzmacniaczami i kolumnami.

Wnioski jedne pod względem sopranu brzmiało to gorzej niż głośniki komputerowe za 20zł.
Znałem nagrania i wiem gdzie był np trójkąt przy czym w tamtej konstrukcji go nie było, nieraz na klęczkach przy kolumnie siedziałem żeby usłyszeć chodź trochę czy wgl yło słychać ten dzik. i było ale jak miałem ucho 3cm od kopólki.

Nie jestem skażony altusami bo je sprzedałem ( po 3 miesiącach )z powodu drażniących właśnie wysokich ( piasek i KSzzzz)

Z 3 way STX Z PJ bas się wygrzał i zmieniłem ustawienie kolumn i było już ok - nie pisałem po tym już na forum

Z AWX STX to odzielna historia, kuzyn je budował a potem ja je miałem, bo już okno otwierał żeby je wyrzucić,
To je przygarnąłem z myślą, że coś źle podpiął ale nic z tego... grały tak cały czas
Kuzyn się wkurzył i kupił IKONY DALI 7, i co nagle wszystkim, dookoła słuch się naprawił? Nie bądźmy śmieszni, mówię nawet budzik grał lepiej wysokimi :D

Ja osobiście pretensji do nikogo o to nie mam.

Pomysły typu 2x18 lub 2x12" owszem były ale nie widzę nic w tym dziwnego, Chciałem spróbować no i to nie miało być do delektowania się dźwiękami tylko żeby mi flaki wywracało ( i tak takie coś nigdy nie powstało)
chyba kolega jest zbyt jednokierunkowy,
bo ja na ten przykład mam auto 400KM z turbo do zabawy ale i polo 1.3 55KM do jeżdżenia.

WIĘC NA CO SIĘ NAPINASZ? Każdy szuka tego co lubi, czytaj pierwszy post a znajdziesz tam to czego teraz szukam a nie patrzysz o czym pisałem 2 lata temu ziomeczku :)

---------- Post dodany o 21:04 ---------- Poprzedni post o 21:02 ----------

moze cos na usherach?

Mógłbyś coś rozwinąć jakieś modele głośników? Ceny?
Zaawansowana zwrotka?
Dzięki za odp :)

Ostatnia edycja:
OK, ok.
Wcale się nie napinam, myślałem przez chwilę że driffting całkowicie pozbawił cię słuchu.
Kolega dobrze radzi, spróbuj z Usherami.

ale jeszcze jedna myśl nie daje mi spokoju - mierzyliście te STX z kuzynem "pierwszym"?
Próbowaliście reklamować?
I jak drugi kuzyn? Zadowolony?
Kurcze 2 koła w błoto? z podejrzeniami że coś nie tak na zwrotnicy?
Możesz wrzucić zdjęcia tych zwrotnic? Pewnie kuzyn "drugi" już je sprzedał jak się nie sposób domyśl... :)

Ostatnia edycja:
Kuzyn jest jeden hehe, jak dostał kolumny z powrotem to je schował do piwnicy a potem rozsprzedał, głośniki, gdzie co jak nie wiem. Słuch zaginął.

Miałem swoje przeboje ale tak jak wyleciały altusy to i 3 way też,
ale tylko ze względu na PJ bo piaszczyła, średnie i niskie mi nawet pasowały.

Hehe Fakt Czasem głośno na treningach, ale słuch całkiem się nie popsuł. :)

W zasadzie to moje pytanie jest takie czy za cenę tannoy m2 tj ok 600zł można zrobić lepsze kolumny jakościowo?
(~600 za glosniki i zwrotki). Podoba mi się jak grają u kolegi, ale wiem że nowe kosztowały 800, i że w DIY można mieć więcej za tą samą cenę :)

Słuchałem też kolumn Canton ERGO 620 wenge, bardzo podobało mi się jak grają, miałem możliwość słuchania tylko ambitniejszych spokojnych brzmień, bajka :) Coś porównywalnego w cenie ok 600zł-800 za same przetworniki i zwrotki?

kornikov przyznasz że wprowadzasz innych w błąd! Jakiś czas temu pisałeś że STX SCX jest do du..y a teraz zmieniasz zdanie i piszesz że STX jest ok. To świadczy wyłącznie o twojej amatorszczyźnie.
Nadal nie mogę uwierzyć w następującą rzecz: udzielasz się na forum ale mając niby problem ze zwrotnicą STX nie zapytałeś o poradę właśnie na tym forum? Możesz poprosić kuzyna "o którym słuch zaginał :)" o zdjęcia DIY tych STX?

p.s.
Canton ERGO 620 wenge gra ciemniej niż Canton ERGO 620 klon dobrze nasłoneczniony :)

A może kuzyn porostu się pomylił przy budowie zwrotnicy i dlatego taki efekt??

Znowu dobiera się jakieś kółko obrońców STXa? Nie każdemu te głośniki muszą się podobać, tak więc dajcie sobie spokój i wróćmy do tematu.

Również polecam Ushery. W sieci znajdzie się sporo schematów zwrotnic, a jak będzie problem to dystrybutor oferuje gotowy zestaw DIY z 8935 + T9930-20.

3 way AWX kuzyn robił ale grało to koszmarnie -chyba coś STX zwalił w zwrotnicy bo prawie w ogóle wysokich nie było jakby ktoś je podzuszką nakrył

ale mowa o FX-200 czy o moich 3 drogach?
bo w obu przypadkach wysokich wcale nie brakuje :/

Koszt budowy na same głośniki zwrotnice planowałbym ok 500-700zł

moze cos na usherach?
raczej to odpada! :D

z takim budzetem to albo uzywki albo MX-140

W zasadzie to moje pytanie jest takie czy za cenę tannoy m2 tj ok 600zł można zrobić lepsze kolumny jakościowo?
przeciez w tych tannoyach siedza tanie glosniki :/
mx-140 miazdzy je pod kazdym wzgledem (no moze poza estetyka obudowy) ale pewnie sie juz do tego zraziles...

Znowu dobiera się jakieś kółko obrońców STXa?
lepiej posluchaj tych kolumn o ktorych mowa

Wchodzimy na LS , zamawiamy Founteka 168 + VIFA XT25TG-30-04 i za 658zł + przesyłka jest przywoity zestaw ;) .

A jak połączymy Fountek FW168 (160zł) z Wawecor TW030WA07 (144zł)
to mamy znakomity duecik za śmieszne 608zł! :)

A może kuzyn porostu się pomylił przy budowie zwrotnicy i dlatego taki efekt??

Zwrotki były kompletne z STX przez nich montowane na terminalu.

Ale zostawmy ten temat, bo jak mówię tamtego projektu już nie ma, a ja się nie będę spinał o to, bo to nie za moją kasę było.

przeciez w tych tannoyach siedza tanie glosniki :/

Nie wiem co tam siedzi ale u kolegi którego ojciec troche słucha muzyki zadziwiły mnie.
Bas niski schodzący jakby gdzieś był ukryty mały subwooferek, dynamika, średnie i wysokie nie drażniły i są akceptowalne.

Ogólnie to sprawdzałem czy To nie przez wzmaka ale na moim A-616 też tak dynamicznie grały.
Więc albo pokój ok 15m2 z dywanem i grube kable czynią cuda, albo te kolumny dynamicznie grają :)

Ale nie ukrywam że wolałbym żeby i wysokie i średnie były bardziej przyjazne niż w Tannoy m2.

A jakie koszta zwrotnic są do tych zestawów co wyżej koledzy podaliście?

I co można powiedzieć o brzmieniu tych zestawów czego się spodziewać w poszczególnych partiach dźwieku? :)

Ostatnia edycja:
Wawecor TW030WA07 (144zł)

ooo - widze cena poszla mocno w dol :D

Zwrotki były kompletne z STX przez nich montowane na terminalu.
w takim razie to byl ich blad - trzeba bylo odeslac i prosic o sprawne

czego się spodziewać w poszczególnych partiach dźwieku?
wavecor bardzo delikatny, cos co mi pasuje. moze malo detaliczny, ale przynajmniej na mp3 sie nie wylozy i bedzie tego dalo sie sluchac
xt25 mialem w zlej aplikacji...
a FW168 jeszcze nie sluchalem

To jeszcze chciałbym się dowiedzieć o tych głośniczkach. :)
tweeter xt25

mid/woof FW168

Hmmm z Tym Wawecor TW030WA07, to sam nie wiem, nie chce się zawieść, lubię dość wyraźne i szczegółowe wysokie tony co jest przyjemne przy muzyce typu chillout , gdzie czasem są delikatne wyraźne dźwięki, nie chciałbym żeby był stłumione.

To może Seas 27TBC/G (160zł) ale może być za dużo aluminium w aluminium :). Koszt zwrotnic, terminali, przewodów ok 200zł (oczywiście jak nie będziesz szalał z powietrzną 1.4 dla wofera).
Ja bym zaryzykował tego Wawecor bez ferro fluidu.

Tak Zrobiłem ;) Wawecor'y zamówione bo ostatnia parka była, i się skusiłem.

Midwoofery Fw 168 zamówię za kilka dni, chyba że jeszcze coś by pasowało do tych kopułek do max 200zł za szt. ? :)

Hmm nie nie, jak na pierwszą konstrukcję bardziej zaawansowaną dźwiękowo to koszta za głośniki 288+320 będą jak najbardziej ok :)

Jak zauważę jakąkolwiek różnicę na plus brzmienia od tego co oferuje np Tannoy, to myślę że będę skłonny zrobić coś poważniejszego wraz z pomnożeniem funduszy których teraz mało ;)

Jest jakaś zwrotka już zaprojektowana pod ten zestaw? Schemacik? :D

Dziękuje wszystkim za dotychczasową pomoc! :)

Powrót