• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Dobrej jakości kolumny stereo 2 drożne , pokój 14m2

Miało być tanio i dobrze - i jest!
Zwrotnicy brak. Trzeba będzie zaprojektować. Jesteś pierwszy w Polsce z takim zestawem. Teoretycznie w zwrotnicy mogę pomóc bo łączę go teraz z Usher 9950-20. Wydaje mi się, że jest szansa zrobić niski podział ok 2kHz to dużo ułatwi. Bardzo jestem ciekaw tego zestawu. Powodzenia!

to moze lepiej koledze napisz w jaka skrzynke aplikowac woofer?

FW168 mam w obudowie testowej 16L. BR będzie dość wysoko strojony ok 50Hz. Pomiary ściągnąłem z zamkniętej. Optymalnej budy teraz dla niego nie będę robił bo koncentruję się na zwrotnicy. Parametry TS mam pomierzone. Niestety słabsze niż chwali się producent. Czekam na dostawę z polinku. W tym tygodniu będę odsłuchiwał zwrotnice testowe. Różne podziały od 2,8kHz do 2,3kHz. Później wybór optymalnej i dopieszczanie. Na szczęście odsłuchy będą w stereo bo mam dwie budy :).
Koledze sugeruję wysokotonówkę w offsecie. Ja niestety mam w osi. Ścianka 20cm. Trzeba ściągnąć pomiary. Chętnie je posymuluję. FW168 należy mocno filtrować. Przy 2kHz prawdopodobnie potrzebny będzie 3rz. Próbuję też 12dB i pułapka na 7500Hz.
Może Pogromaca z Lusztim się zaangażują i zaproponują TL dla niego :) EBP100 wróży dobrze.

Karol85 masz jakąś alergię na tego STX? Wymieniam się poglądami z kornikovem a tu Karol85 wcina się między ... a...
Rozumiem że polecasz świetnego dostawcę jakim jest niewątpliwie p. W Albecki ale czy trzeba to robić aż tak nachalnie? Zauważ że nie ja wciskam jakiegoś STXa leczy Ty Ushery jak byś nie chciał na to spojrzeć.

A tak właśnie wracając do tematu to proponowałem kornikovi żeby podesłał zdjęcia, gdyż mam kolegę który składał Diy na awx 300 i dokładnie porównalibyśmy zdjęcia od strony elementów i druku i zapewne wykluczylibyśmy wadę ewentualną na zwrotnicy. Ale kornikov i jego kuzyn jakoś nie skorzystali z praw reklamacji czy też tego forum aby im pomóc więc ot cała historia ( w którą i tak osobiście nie wierzę).

Wracając do oferty obniżki Polinka to chyba należy się śpieszyć skoro mają tylko po jednej sztuce do zaoferowania w tak niskich cenach od ręki a na pewno warto za te pieniądze.

Jak mówię kontynuowanie tematu AWX nie ma sensu było minęło, i to nie moje kolumny były, ja je tylko miałem u Siebie przez jakiś czas.
Kuzyn paragony zgubił, a i też był na tyle zniechęcony, że sprzedał co miał, i kupił co innego.

Ogólnie dziękuję wszystkim za pomoc, głośniczki wybrane, wysokotonowe już zamówione, ew postępy prac będą w dziale projekty ;)

Temat można zamknąć, Dziękuję!

Myślałem że zakłada się temat w: " W trakcie budowy".
A to był temat co wybrać :)

Ale w takim razie tutaj będę kontynuował.

jak faktycznie zaczniesz prace to mozesz tam zalozyc temat ;)
narazie wszelkie rozwazania co do objetosci obudowy itp itd piszemy tutaj.
jak juz zaczniesz budowac to przejdziemy do tamtego dzialu

Przeglądając pewne strony, natrafiłem Na Zestaw Fountek FW 168 + Wstęga Fountek NeoCd1.0 (130zł)

Autor kolumn przemo-lukas

5468472100_1324227641_thumb.jpg

Zwrotka do tego jest :

6155774300_1324242954.jpg

Pytanie jak się ma do jakości Wavecor do Founteka wstęgi?

Daj spokój z tym połączeniem. CD1.0 nadaje się do podziałów w okolicy 4kHz a FW168 bliżej 2kHz. Próbowałem połączyć go z większym CD3.0 i odpuściłem. W stopce widać co będzie.
Po nowym roku zaczynam innowacyjny projekt z wykorzystaniem CD1.0. Specjalnie dla niego kupiłem Dayton RS52. Na dół 8" alu.

---------- Post dodany o 22:30 ---------- Poprzedni post o 22:29 ----------

Pytanie jak się ma do jakości Wavecor do Founteka wstęgi?

Przyślij go do mnie, porównam i odpowiem ;)

W tej zwrotnicy już ten 3,3uF się rzuca w oczy jako mało typowa wartość, dodatkowo 0,27mH daje prawdopodobnie bardzo wysoki podział i na dokładkę 8,2uF... Patrząc już na samą zwrotnicę, podszedłbym do tego projektu z ostrożnością.

Ostatnia edycja:
Z tego co widzę to zwrotka jest projektu Akkusa.Swego czasu pan Witold miał umieścić pomiary tego zestawu na forum audioarena, ale jakoś temat umarł.

W oczekiwaniu na głośniki, które przyjdą jutro, szukam czytam i analizuję.

Zastanawia mnie czy byłby sens dopłacić do usherów 8935(290szt) + 9930(200zł /szt) ?

Oraz Jaka jest różnica brzmieniowa między tym co zamówiłem FW 168+ wavecore a Tymi Usherami?

Wysokie/ średnie / bas- dynamika- jak nisko zejdzie?

Tutaj prośba głównie Do kolegi KonradRak, bo on ma i uschery i doświadzczenie z FW, chyba że ktoś jeszcze słuchał to prosze o pomoc :)

Ew. Czy jest też znaczna różnica Usherów podanych wyżej z modelami Usherów 8945(300zł/szt ) i 9950 (500zł/szt) ( Tu zastanawiam się już żeby Wykonać je za jakiś czas jako zestaw lepszy ajkościowo od Founteka + wavecor'a)

Zastanawia mnie czy byłby sens dopłacić do usherów 8935(290szt) + 9930(200zł /szt) ?
Nie opłaca się. Ogólnie pisząc to dwie, różne szkoły brzmienia. Ushery są "ciepłe" wybaczają kiepskie realizacje nagrań ale gubią dużo szczegółów. Ja uwielbiam głośniki aluminiowe na średnicy. W gęstych realizacjach są znakomite. Mnie średnica z 8935A nie odpowiadała. Natomiast zejście na basie Ushera będzie lepsze, niższe niż FW168. Wavecor TW030 i Usher 9930-20 podejrzewam, że to ta sama liga jakościowa ale poleciłem Ci go w ciemno bo nie słuchałem. Eksperymentuję teraz z FW168 i 9950-20 ale czasu brak...
Ushery 8945 (450zł) i 9950 (290zł) słuchałem w gotowej konstrukcji Albeckiego i uważam, że warto dopłacić. Jednak jeśli planujesz coś o klasę lepszego to koniecznie 3 way. Tu możliwości, kombinacje ogromne.

Ogólnie to 3 way do mojego dość małego pokoju nie wiem czy mają sens, raczej wolałbym zapłacić więcej za dwa głośniki niż tyle samo na 3- wiadomo lepsza jakość będzie tych dwóch.
Chyba, że wysokie i średnie lepsze będą z konstrukcji 3 way. bo np mid woofer nie będzie grał niskimi

Ogólnie przyszłościowych wymogów do kolumn 2 way nie mam żeby schodziły do 25Hz, Jakby dobre monitorki kiedyś zeszły mi do 40Hz bez dużego spadku byłbym zadowolony. Za to chciałbym żeby wysokie i średnie i nisko średnie były wysokiej klasy ;)

Tylko wtedy ( przy 3way) budżet na głośniki i zwrotki podskoczy podejrzewam do 3k żeby zrobić coś z brzmieniem wyższej klasy.

Ale to już przyszłośc zostawmy to, aktualnie Robie fw168 i wavecor tw30.

Dzisiaj przyszły wysokotonówki i już się wygrzewają przez 2.7 kondensatorek przy małych kolumienkach universum lbr 155 ;)

Jak narazie kiepsko, wszystko zlane w całość i bardzo stłumione, ale wiadomo że powinna być to Kwestia wygrzania ; )

Powrót