• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Dobry DAC diy

Super DACi dla gęstych formatów, a tu muzyki jak na lekarstwo, co tu się przejmować jak współczesne wydania mają niewyobrażalną kompresję dynamiki, a stare i tak są w jakości CD i mają 16bit.

Witam

Nie chcę zakładać osobnego tematu bo mam krótkie pytanie: Jaki byście polecili DAC lub kartę dźwiękową za ok. 300zł (tylko muzyka, coś na podpięcie suba też by się przydało)

Dzięki

A z gotowych kart(firmowych) coś dobrego w tej cenie da się znaleźć aktualnie?

Słucham w 100% mp3 320bitrate, ciekaw więc jestem czego mi trzeba, żeby to brzmiało jak najlepiej :)

Ostatnia edycja:
Dzięki

A z gotowych kart(firmowych) coś dobrego w tej cenie da się znaleźć aktualnie?

Słucham w 100% mp3 320bitrate, ciekaw więc jestem czego mi trzeba, żeby to brzmiało jak najlepiej :)

Napisz jakie masz kolumny i wzmak, w sumie wtedy mozna bedzie cos wiecej powiedziec. Za 300zl zbyt wiele nie poszalejesz, a gotowe karty to tani szajs w tej kwocie.

ja bym mierzył w to co wyżej wspominałem, a najlepiej zamiast cm6631A wziąłbym amanero, ale to niestety musiałbyś sporo dołożyć.

Jeśli masz w kompie SPDIF, to na CS8416 można zrobić konwerter SPDIF-->I2S za przysłowiowe grosze (scalak $2) i pod to już możesz podpinać różne kostki na I2S.

A czy ten amanero jest aż tak dużo lepszy od cm6631A? Bo też rozglądam się za czymś raczej budżetowym.

W 4 z 6 przypadków wybrałem poprawnie WAV w dwóch pozostałych 320kbps mp3. Sprzęt odłsuchowy - Superluxy HMC631 i integra w PC Realteca ;) Później sprawdzę w chwili wolnego z jakimś dobrym DAC i wzmacniaczem słuchawkowym.

W 4 z 6 przypadków wybrałem poprawnie WAV w dwóch pozostałych 320kbps mp3. Sprzęt odłsuchowy - Superluxy HMC631 i integra w PC Realteca Później sprawdzę w chwili wolnego z jakimś dobrym DAC i wzmacniaczem słuchawkowym.
Pytanie ile razy musialeś sie wsłuchiwac i powtarzac odtwarzanie danego kawałka...

Nie na temat...
I tak mieli niezły kodek, bo zazwyczaj mp3 znacząco poniżej 320kbps brzmi fatalnie.

Pytanie ile razy musialeś sie wsłuchiwac i powtarzac odtwarzanie danego kawałka...

Pierwszy utwór kilka razy odtwarzałem ale od drugiego już wybierałem pewien moment kilku sek i przełączałem pomiędzy wersjami. MP3 128KBPS można odróżnić, bardzo ciężko jest 320 od FLAC ale przy dobrym sprzęcie myślę że też się da.

Kupię na Ali oryginalnego ES9023? Wiem, że ta kość ma różne opinie, ale nie zabija ceną i jest prosta w aplikacji, więc chce się przetestować...

Powrót