• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Dobry głośnik do suba

Reakcji
0
Szukam dobrego głośnika do suba, sam salon ma z 25m2 i jest otwarty na dom, ale nawet jakiś marketowy sub na glosniku 10 cali dawal rade. Myślałem o tiwie 250xs, mam 200xs w demonach i jestem mega zadowolony. Dobry wybór do 900zl?
W podobnej cenie jest jeszcze 26W/4558T00, Vifa NE265W-04, RSS265HF-4 10"...

PM moglbym prosic o jeszcze jakis komentarz ? Robiles cos na tym przetworniku ? Porownywales z wyzej wymienionymi ?

Eminence LAB 12 :) Z kolegą zbudowaliśmy takiego potwora :)

PM moglbym prosic o jeszcze jakis komentarz ? Robiles cos na tym przetworniku ? Porownywales z wyzej wymienionymi ?

Cos tam robilem :

Niewielki subik ( jak na glosnik 30cm ) w klozecie. Dlaczego to fajny glosnik? Bo nadaje sie do sensownych wymiarow klozetow, nie wymaga elektrownii do napedu, jest ladnie i solidnie wykonany. BR i TL tez zagra ale juz w wiekszych paczkach. Niebawem bede robil kolejny, tylko troche wiekszy klozet.
Czy porownywalem z wyzej wymienionymi? Nie.

Hmmm, nie pamietam juz, musialbym odkopac projekt. Jakies trzydziesci kilka litrow netto. W srodku jest jeszcze osobna komora na panel.

Ładny, zgrabny ten subwoofer-ek. Nigdy nie słyszałem dobrej konstrukcji zamkniętej i zawsze się obawiałem braku zejścia.

Fajnie, jestem ciekaw efektów :) Rozumiem, że chcesz to połączyć z filtrem z transformacją Linkwitza ? Daj znać co z tego wyszło bo prawdopodobnie zdecyduję się na 30W/4558T00.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Dla 50l closed wyszło mi ok. 40hz -3db. Nie wiem na ile to poprawny wynik bo pierwszy raz korzystam z Winisd. Dla mb 50l 31hz -3db.

Rozumiem, że chcesz to połączyć z filtrem z transformacją Linkwitza ?
Taki jest plan :)
Daj znać co z tego wyszło bo prawdopodobnie zdecyduję się na 30W/4558T00.
Spoko, choć pewnie chwilę to potrwa.
Dla 50l closed wyszło mi ok. 40hz -3db. Nie wiem na ile to poprawny wynik bo pierwszy raz korzystam z Winisd.
Przy room gain i z korektą Linkwitza w zupełności wystarczy :)

Z tego co pamiętam to chyba Misiomor polecał.
Pewnie go nie miał, tylko z parametrów polecał jak to u niego bywa. Ja się już na tym przejechałem...

--------------------------------------------
Rozważ 12 cali, 10 może zniknąć w 25m2, sam mam 12 cali w 18m2 + panel irka 450W.

Ze swojej strony mogę polecić 30w4558t00, słuchałem tego w 2 x 40L w aucie, tak wiem, w domu inna sprawa. Ale ten głośnik w aucie potrafi raz zagrać jak estrada, a raz ciepłe kluchy, a zejście ma super, jak to kolega ujął "ma taki bas, że budzi niepokój". Byłem pod ogromnym wrażeniem, sam rozmyślam o mniejszym 10 cali do auta.

Ostatnia edycja:
Wycinane w Łodzi ?

Bardzo zdolny kolega mi to wyciął :) Dlatego tak szybko, akurat miał materiał i chęci :) Co ciekawe z jakiegoś gęstego MDFu, w środku jest zielonkawy. Mówił, że same już powycinane formatki ważą 28 kg :)

Ostatnia edycja:
kondrax;504862 Ze swojej strony mogę polecić 30w4558t00 napisał:
Potwierdzam
Trzeba dodać że suby grały w parze ze scanami 15WU/4741T00 w komorach zamkniętych. A to wszystko było zasilone dwoma piecami Sony XM-2000R (każdy 2x400W przy 4 ohmanach). Bas budził szacunek. :biggrin:

Wszyscy mają Scana mam i ja [emoji4]

Obudowa samochodowa testowa closed 35L.
Gra 3 dzień. Na razie jesten mocno zadowolony.

Możecie podesłać link ,o którą ta korekcję linkwitza chodzi? Gadałem z Irkiem, mówił mi, że przerabiał w swoim panelu subsonic na EQ i mówił, że na pomiarach pięknie ale już nie grało to za dobrze.

f3dcda67820b154228cfa2bdcaeef1a2.jpg
41f62865eadea60e75f6506c6c26e1c1.jpg

Ostatnia edycja:
Powrót