Wiedzy nigdy za dużo, jadę od końca forum i jakoś tak wpadłem na ten temat na 151 stronie, w foobar`ze jest regulacja głośności w db, w ustawieniach można sobie zadać o jaki skos ma być regulowana. Obecnie i tak jako napęd robi komp, dalej trafia do dac i obecnie jest przedwzmacniacz później końcówka mocy, jednak prawdopodobnie ten przedwzmacniacz aktywny zastąpiłbym potencjometrem, tylko czy aby na pewno potrzebuje takiego rozwiązania skoro mógłbym z poziomu foobrara zmieniać poziom głośności który trafiałby na dac a z niego na końcówkę mocy ?
Najpierw przetestuje to rozwiązanie odkręcając przedwzmacniacz na taką skale aby prawie nie tłumił ( u mnie gdzieś w okolicy godziny 11 ) jeśli się sprawdzi pominę go i zobaczę jak to będzie, jakoś tak logicznie im mniej elementów w torze tym lepiej, ale do końca nie jestem pewien na jakiej zasadzie odbywa się ta regulacja głośności przez foobar z ASIO dlatego pytam. Spotkałem się z wypowiedziami że głośność w komputerze musi być na maksa bo tak i już, a kręcić trzeba dalej, ale zdarzały się wpisy że to wymysły pseudo-audiofilii i nie ma to znaczenia. Rozumiałbym gdyby to była karta muzyczna w komputerze(zintegrowana) , ale przyjmijmy że to dość dobrej klasy dac, więc czy traktować go tak samo jak kartę muzyczną niskiej jakości ?
---------- Post dodany o 10:18 ---------- Poprzedni post o 00:06 ----------
Więc przedwzmacniacz idzie na alledrogo, podłączenie dac bezpośrednio pod końcówkę mocy działa i mogę regulować zarówno z foobara (zakres rozciąga się od lewej krawędzi ekranu do prawej więc ciężko dać od razu na maksa), tuner nki też reguluje wystarczająco sygnał na dac. Słychać poprawę bez przedwzmacniacza, ale jeszcze przeprowadzę dłuższe testy, dźwięk się odtworzył a przedwzmacniacz był "renomowanej firmy" tylko stary a w środku ne5532, w każdym razie polecam testy i jeśli bym miał mieć jakąś regulacje za dac to tylko pasywną.