Witam.
Czy są jakieś korzyści z dodatkowego, doklejonego magnesu oprócz zwiększenia SPL?
Czy są jakieś korzyści z dodatkowego, doklejonego magnesu oprócz zwiększenia SPL?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
_arwas_ napisał:Ogólnie dołożeniem magnesu możemy nieco poprawiać dobroć głośnika w obudowie.
_arwas_ napisał:Pytanie powinno być czy na skutek dodania magnesu Fs wzrośnie? Tego nie jestem pewny, ale jesli nawet to nieznacznie.
LightSound napisał:I wizualnie powiem że wydawało mi się, ze membrana się mniej wychylała.
LightSound napisał:Natomiast samo brzmienie nie przypominało już mdsa, słyszalnie dało się odczuć że przyspieszył i nie wybrzmiewał do końca tak jak powinien.
irek napisał:_arwas_ napisał:Pytanie powinno być czy na skutek dodania magnesu Fs wzrośnie? Tego nie jestem pewny, ale jesli nawet to nieznacznie.
Panie kolego!!! A co ma magnes do ciezaru membrany zawieszona na pewnej podatnosci!? Przeciez Fs glosnik posiada nawet nie majac magnesu!! Oczywiste jest ze Fs sie nie zmieni!!
LightSound napisał:_arwas_ napisał:Ogólnie dołożeniem magnesu możemy nieco poprawiać dobroć głośnika w obudowie.
Czyli dobra wiadomość dla closedowców i bp 4th.
| irek, jesteś dorosły a nadal zachowujesz się jak jakiś nie wyżyty dzieciak. Wyrywasz zdania z kontekstu i myślisz że jesteś fajny. Naucz się czytać do końca i ze zrozumieniem. Uniknie to postrzegania Ciebie jak osoby z niższej sfery inteligencji. Bo na chwilę obecną to właśnie Ty wychodzisz na osobę z którą nie da się porozmawiać, bo pobudzasz tylko do zbędnych zgrzytów pomiędzy sobą a forumowiczami. Zresztą co do Ciebie pisać, to jak rzucać grochem o ścianę :roll: | |
irek napisał:Oczywiste jest ze Fs sie nie zmieni!!
_arwas_ napisał:Formułowałem pytanie dla kolegi LightSound, który chciał dokładac masy żeby Fs pozostało bez zmian.
_arwas_ napisał:Dlaczego? Dołozenie magnesu powinno raczej obnizyć Qts a to jest dobra wiadomość dla kazdego kto chce zastosować głosnik z Qts powyżej 0,4 w rozsądnie małej obudoowie i mieć w niej dobra odpowiedź impulsową przy strojeniu jak najbliżej Fs głośnika.
_arwas_ napisał:Moim zdaniem wiekszym problemem bedzie szarpanie charakterystyki na górnym skraju pasma głosnika. W konstrukcjach 2 droznych może to być pewien problem.
LightSound napisał:Czy wynikło to z błędu powtarzalności pomiarów?
LightSound napisał:Chodziło mi o to, czy jeżeli dołożymy do głośnika magnes, to parametry się zmienią i "poprawią", natomiast gdy dołożymy dodatkową masę - spadnie fs, oraz co za tym idzie, parametry też się zmienią i pogorszą?
Albo inaczej - Gdybyśmy mieli glośnik - dokleili mu magnes oraz dodali masy do membrany, to który parametr nie uległ by zmianie z racji tych dwóch operacji a jedynie polepszeniu, z racji dodania magnesu? Bl?
LightSound napisał:to EBP się zwiększa czyli można taki głośnik zastosować tak jak piszesz do mniejszej obudowy, a czy to zamknietej czy jakiejś innej, to jak kto woli i jak głośnikowi pasuje![]()