• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Domowe zasilanie wzmacniacza samochodowego.

Reakcji
0
Witam.
Jak w temacie - jakie jest dopuszczalne maksymalne napięcie zasilania wzmacniacza samochodowego ?

Mam w domu 20A 15,5V i nie wiem czy nie sfajcze wzmacniacza tym napięciem.
Wzmacniacz to Helix HXA20x więc trochę go by było szkoda.

z tego co pamietam bedzie to chyba 18V. niejestem pewien czy dla kazdego uzadzenia ale jezeli jakies niebedzie na tym pracowalo to chyba bedzie mialo zabezpieczenie.
np irek w swojej przetwornicy napiecia dal zabezpieczenie nad napieciowe (czy jak to sie nazywa)

ochronnik przepięciowy lub nadnapięciowy

Jeśli dopuszczalne napięcie to 18V to spokojnie podłączam wzmaka... Pawel S. jak go sfajcze to mi sponsorujesz nowego :P

podlacz przez maly bezpiecznik i przetestuj
albo jak mozesz to rozkrec i zobacz na jakie napiecie sa kondy - chyba raczej na 16V :???:

za późno :]
działa, jeszcze głośnika nie podłączałem ale już zauważyłem organoleptycznie że wszystko gra :)

Powrót