• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Dorabianie wyjścia niskopoziomowego do subwoofera

Reakcji
15
Chciałbym zrobić "redukcję" z wyjść na kolumny w moim denonie, żebym mógł normalnie podłączyć subwoofer z wejściem niskopoziomowym.

Sie zastanawiałem czy by nie wystarczył zwykły dzielnik napięcia, tylko jak później to zsumować?
Tak bezkarnie złączyć ze sobą? Ale to może mieć złe skutki dla stereofonii.

moim zdaniem "najprostszym" rozwiązaniem jest zakup subwoofera z wejściem wysokopoziomowym lub dorobienie prostego filtra (wzmacniacz operacyjny i parę kondensatorów, rezystorów). Mam coś takiego w swoim kenwoodzie. Sygnał pobieram z wyjścia słuchawkowego (nie korzystam ze słuchawek więc nie mam problemu że po odłączeniu kolumn działa subwoofer). konstrukcja bardzo prosta i spisuje się świetnie.

no akurat chcę mieć gniazdo słuchawkowe
sub już jest a rozwiązanie będzie przydatne innym na pewno :)
wejście jest mono do suba

więc zamiast ze słuchawek to pobierasz z wyjść głośnikowych, wartości elementów możesz zaczerpnąć z wzmacniacza irka na tda7294 tam jest ładnie wydzielony każdy blok układu

Wydaje mi się że coś za niskie wartości tych kondensatorów są, do policzenia wartości elementów samego filtra polecam program filterpro

Zgadza się to jest sumator, później przeglądałem cały schemat, bo akurat z braku zajęcia robię ten wzmacniacz. Jeśli nie potrzebujesz filtra to teraz tylko zostało Ci zrobić kawałek płytki i problem rozwiązany.

Jesli wzmacniacz nie ma wyjscia w mostku to wystarczy prosty sumator/dzielnik schemat i wartosci w schemacie selektora na mojej stronce.

czyli jeżeli dwa kanały mają wspólną masę to znaczy że nie jest mostkowany tak?

HI L, HI R wyjścia wysokopoziomowe (+), a do węzła przy napisie SUB podłączamy + wejścia/wyjścia subwoofera

rezystory powinny wystarczyć zwykłe 0.6 W tak?

Ostatnia edycja:
Powrót