• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Dostrajanie obudowy przy pomocy Winisd oraz problem z b-r

Reakcji
0
Witam. Jak w tytule dostrajam obudowe do PB PS-10 10cali i chcialbym zasiegnac rady kogos kto jest w tym obcykany.Moze trzeba cos zmienic ,dodac odjac. Moje ustawienia to
- 35l/33hz - group delay - 17,962ms
- 35l/33hz- SPL - 84,174 db
- 35l/33hz- MAX SPL - 107,695db
- 35/33hz - TFM- przy -3,074 db/ 31hz
Martwi mnie jedno ze przy 33hz jest 3,3 m/s peak(Air velocity)
Mam ustawione na 1 otwor , sr, b-r 6,6cm , dl.22cm. Cross area 34,2
Moge zrobic screeny zeby bylo wyrazniej jezeli trzeba.
PS Mam jeszcze jedno pytanie . A mianowicie. Jezeli chcialbym zalozyc dwie rury b-r gdzie srednica wynosi 6,6 a dlugosc 48,87. Tak wynika z Winisd. To 2 rury mialy by po 24cm . Dzielimy na pol ta wartosc(48,87)?Czy inaczej to sie oblicza?

Ostatnia edycja:
Nie zwracaj uwagi na group delay - ten parametr definiuje jedynie przebieg fazowy i czesciowo znieksztalcenia.
Predkosc powietrza przy mocy nominalnej nie powinna przekraczac w extremum 16m/s.
Sprawdzaj zawsze mozliwosc wystapienia rezonansu rurowego w tunelu.
Istotne parametry dla obliczania wielokrotnych tuneli na podstawie pojedynczego tunelu to dlugosc i pole przekroju poprzecznego - po zaleznosc odsylam do artykulu o obudowie bass-reflex (nie jest ona tak prosta jak to zasugerowales). W WinISD (jesli dobrze pamietam) mozna zdefiniowac dla jakiej ilosci tuneli ma zostac obliczona dlugosc i srednica.

Ostatnia edycja:
Martwi mnie jedno ze przy 33hz jest 3,3 m/s peak(Air velocity)
Mam ustawione na 1 otwor , sr, b-r 6,6cm , dl.22cm. Cross area 34,2
za maly tunel - musisz dac minimum 75-80mm

Jezeli chcialbym zalozyc dwie rury b-r gdzie srednica wynosi 6,6 a dlugosc 48,87. Tak wynika z Winisd. To 2 rury mialy by po 24cm . Dzielimy na pol ta wartosc(48,87)?Czy inaczej to sie oblicza?
nie - 2 rury o dlugosci 48cm

i strojenie dobierz na sluch

"Predkosc powietrza przy mocy nominalnej nie powinna przekraczac w ekstrmum 16m/s"- na jakim wykresie mozna to sprawdzic.?
Jaki powinien byc rezonas magnetyczny.? Chodzi mi o to ile hz powinien miec, zeby nie byly zbyt duze drgania.
PS. Pawel S. Kolega wyzej twierdzi ze te 48cm tunelu inaczej sie oblicza. Wiec wystarczy ze rury beda 2 po 48 cm. Jezeli tak to troche dlugie.Gdzie ja to zmieszcze do 35l obudowy.hmm

Ostatnia edycja:
"lepiej nie uzywaj slow ktorych znaczenia nie znasz "

Jezeli cos przekrecilem to sorki. Chodzilo mi o to
https://diyaudio.pl/i/25348/813v8jmpymesvf5sw7ng_1395234418.jpg (zaznaczone kolkiem na czerwono) Jezeli zwiekszam strojenie to rezonas automatycznie wzrasta.
Rozumiem ze strojenie b-r jest rowne FS glosnika. A czestotliwosc strojenia zalezy od FS i wielkosc obudowy. Co ma do tego rezonas. Ma jakies znaczenie. Im wieksze HZ tym gorzej czy lepiej.Co mam przez to rozumiec

Czy ta rura b-r pasowala by http://allegro.pl/rura-tunel-bass-reflex-monacor-mbr-80m-audiobas-i4036711174.html.
Najwyzej bym dokleil jakies rury PCV do niej i kolanko

Ostatnia edycja:
Moze sie czepiam ale warto bylo by uzywac odpowienich zwrotow. Przeciez nie mowimy to jest dalej bo ma wiecej metrow. [Hz] to jednostka .

Kolego Piotrek28l: przeczytaj prosze artykuly o obudowie b-r, ktore sa dostepne na stronie glownej (obydwa), bo bladzisz ;-)

Koledzy prosze was o wyrozumialos poniewaz jestem nowicjuszem .Pierwszy raz robie obudowe powiedzmy " profesjonalnie". Kazdy mial swoj pierwszy raz. Powiedzcie mi co robie zle.

Nie porywaj się z przysłowiową motyką na księżyc. Każdy przez to przechodził, ja zaczynałem od przyswojenia trochu teorii. Każdy nieznany mi element tej układanki musiałem poznać, zanim zacząłem cokolwiek działać. Tobie również to polecam, a na pewno efekt i przyjemność będzie lepsza.

Na pytania które zadajesz jest mnóstwo informacji w dziale z artykułami i na różnych innych portalach :)

. Niechodzi o przysfojenie bo obudowe juz zrobilem . Tylko chodzi o rure b-r ,ktora trzeba strojenie zrobic pod obudowe i glosnik a dokladnie o to zeby obliczyc jaka srednice i dlugosc rury b-r wstawic. No i zeby niebylo zadnych swistow. Moze to duzo a moze malo. Dlatego sie pytam bo niemoge znalezc konkretnych informacji. Wyzej wstawilem screen . Zaznaczylem kolkiem na czerwono rezonans bo niewiem o co w nim dokladnie chodzi i tylko to mnie interesuje.

Najprosciej mowiac kombinuj tak, by charakterystyka wynikowa (Transfer function magnitude) byla mozliwie plaska, a wytrzymalosc mocowa na zadowalajacym poziomie. Nie sugeruj sie czestotliwoscia rezonansowa glosnika (nie tedy droga). Dzialaj :)

Wstawie wieczorem wykresy z TFM i z wytrzymalosci mocowej oraz innych ( bo teraz jestem w pracy i niemam mozliwosci wstawienia). Jakbys mogl kolego "Q" zerknac i ocenic to bylbym wdzieczny.

W winisd wszystko przelicza się samo... regulujesz częstotliwością rezonansową żeby ch-ka była zadowalająca, a potem decydujesz o gabarytach portu, aby nie było świstów sprawdzasz ch-ke "port air... coś tam"

Witam i przepraszam ze wczoraj nie wstawilem screenow. Przedtawie wykresy z Winisd 0.44 . Pierszy wykres bedzie z Charkterystyki przenoszenia "Gain"
1)
Nastepnie SPL
2)
MAX SPL przy 225w (moc nomilnalna)
3)
GROUP DELAY:
4)
PHASE PLOT- (szczerze to nie wiem o co w tym chodzi i czy jest wazne)
5)
Dobralem srednice i dl. rury b-r czy dobra predkosc powietrza w rurce gdyz VENT MACH zapalil sie na zielono.
Sprawdzcie swoim fachowym okiem czy wszystko bedzie wspolgralo razem ze soba.

Ostatnia edycja:
Powrót