• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Drewniane pudełka na zdjęcia DIY

Reakcji
1
Jestem świadomy ze to nie DIY audio, jednak wielu z nas poza audio ma stolarski fach w rekach dlatego tez pozwoliłem sobie zadać to pytanie na tym forum.

Jak według was najlepiej wykonać takie pudełeczka? Czy po prostu sklejka + frezarka, na koniec bejca + lakier?? Czy jakieś inne specjalne techniki? Na allegro można dostać takie pudełka za 50zł, jedna sztuka nie drogo ale jeśli w roku potrzebujemy ich 10-20 to zabawa w DIY chyba warta...

Macie jakieś własne przemyślenia jak wykonać takie coś??

UWAGI MODERATORA
autor zdjec nie wyrazil zgody na ich publikacje

Ostatnią edycję dokonał moderator:
sama stolarka to nie problem
ale co z okuciami?
znalazles gdzies takie zamkniecia?

a same skrzyneczki to nie sklejka a listewki drewniane

Dolną część to wg mnie tylko listewki docięte i klej ...

Jeśli dysponujesz CNC to górną pokrywę możnaby zrobić z jednej części.. Po prostu wgłębienie wyfrezowane.

Na końcu zaokrąglenia rogów to już ręcznie i tyle .. Zabawy trochę z taką skrzyneczką będzie, chociaż jak się wprawisz to coraz szybciej będzie szło.

Jeśli chodzi jeszcze o dolną część to można pokusić się o klejenie pod kątem ( tzn krawędzie pod kątem 45* ) ale to dodatkowe frezowanie każdego elementu.

W castoramach można małe zawiasy bardzo fajne dostać do takich zastosowań. Kiedyś wykonałem takie pudełko ze sklejki 10mm. Przycinasz gotowe elementy, kleisz wikolem całość i później szlifowanie i lakierobejca... W jeden dzień sporo takich pudełek się zrobi. Pojedynczo jest to czasochłonne...

Ma być przede wszystkim tanio i ogólnie dostepnie. CNC odpada nie ma. Domowe sposoby + castorama. dolphin123 jutro skocze do castoramy i poszukam zawiasów na jakim dziale je widziałes?

Gdzieś w artykułach metalowych, znajdują się tam wszystkie okucia, kątowniki, zawiasy itd..

zawiasy to nie problem - problem to te zamkniecie

Jeśli dysponujesz CNC to górną pokrywę możnaby zrobić z jednej części.. Po prostu wgłębienie wyfrezowane.

po co CNC?
szablon i reczna frezarka ;)
ale chyba wyjdzie dluzej niz sklejanie

i laczenie listewek nie na 45 stopni a na wpusty
jest taki specjalny frez - odwrocony stozek (nie znam nazwy)
do tego sablon i robisz tego dziesiatki dziennie
pozniej skladanie to jak klocki ;)
zadne sciski czy zbijanie a wszystko gotowe

jak patrze na ceny okuc to bardzo tanio nie bedzie
ale raczej nie wiecej niz 50% ceny tego z allegro

dokladna wycene podam jak znajde listewki na miejscu

ale jakbym mial brac sie za to to mysle ze min 50szt bym musial robic ;)

---------- Post dodany o 13:58 ---------- Poprzedni post o 13:40 ----------

no i problem sie rozwiazal
http://www.drewbis.pl/index.php
za takie ceny jakie oni wolaja nawet nie warto sie bawic ;)

Taak, tylko zibiemu chodzi o pudełka na zdjęcia, czyli wymiarów typu 15x10cm, 13x9 itp. a drewbis chyba takich nie ma ... Chyba, żeby zamówić :)

Własnie do nich piszę:) Zobaczymy jak sprawa się rozwinie napisze na forum moze by było wiecej chetnych.

---------- Post dodany o 16:20 ---------- Poprzedni post o 12:39 ----------

Wiadomośc od nich:
Witam.
Niestety z braku czasu nie podejmiemy się realizacji...

To pawle podlicz jednak ile bys chciał...:D

postaram sie do konca tygodnia to wycenic
musze isc poszukac listewek itp itd

---------- Post dodany o 18:48 ---------- Poprzedni post o 18:48 ----------

a tak dla pewnosci to podaj wymiary jakie was interesuja

UWAGI MODERATORA
Te forum nie służy do reklamowania własnych wyrobów

---------- Post dodany o 15:15 ---------- Poprzedni post o 14:58 ----------

" Te forum nie służy do reklamowania własnych wyrobów"

Proszę, aby autor wątku nie przedstawiał na obecnym forum zdjęć, które nie są jego, a mojego autorstwa!!!!

Ostatnio jak zamawiałem album komunijny to widziałem takie pudełka :) Według mnie zrobienie ich z drewnianych listewek może mieć sens. Sam chęnie bym takie coś zrobił bo drewno lepiej się prezentuje niż materiały z tych kupnych pudełek.

Powrót