Heh to może zacznę tak:
Cały ten trend że MDF jest "lepszy" od drewna litego w świecie akustyki i rezonansów obudów zaczoł się m/w od tego że:
MDF gęstość - 650-800kg/m3
topola, świerk, jodła sosna, olcha, lipa gęstość - 450-550kg/m3
wiśnia,modrzew,klon - 550-650
natomiast brzoza,orzech włoski, wiąz,dąb, jeśion, grusza, buk zwyczajny, robina mają gęstość pononad 650kg/m3 (czyli wchodzą w grypę wytrzymałości MDF....)
Nastepnie:
jak Irek wspomniał:
irek napisał:
Pomijajac audiofilskie dyrdymaly to powodem nei stosowania drewna jest jego cena i klopot z obrobka.
Next:
Jeśli chodzi o "łapanie wilgoci" biorąc pod uwagę wysoką gęstość drewna to z grubsza mówiąc jest ono takie same jak dla MDF ale! MDF jak raz zaciągnie tak już lipa wzdyma go i jest już "do wyrzucenia"... natomiast drewno "działa jak gąbka" co zassie to i może oddać (ponieważ drewno doży do zachowania równowagi wilgotności pomiędzy wilgotnością względną powietrza a własną....dlatego też wysycha albo "moknie") jednak nie jest to wcale plusem w gotowej już konstrukcji....
irek napisał:
Poniewaz chcesz zrobic male kolumienki wiec nie powinno byc wielu problemow z praca drewna i mozesz smialo je robic.
Popieram

(jak nie doprowadzisz do tego by drewno/kolumna była narażona na znacznie zmienne wpływy wilgoci do czasu aż zostanie porządnie zakonserwowana to będzie dobrze)
Jeśli chcesz wykorzystać te sosnowe calówki co masz to polecam je opalić palnikiem gazowym (żadny fornir ani lakier ani nie wiem co nie da piękniejszego, naturalnego! a zarazem tak żywego efektu....

sosna ma to do siebie ale to jest moja opinia bo mam taki gust... )
irek napisał:
W zadnym innym materiale nie da sie zrobic ladnych wyfrezowan.
Właśnie w drewnie / rzeźbiarze rzeźbią w drewnie a nie w MDF`ie :razz:
Konradus99 napisał:
W międzyczasie słyszałem, że frezarka może porozrywać drewno (tzn. wystrzępić krawędzie) i nie wiem, czy to prawda ?
Owszem prawda ale są przynajmniej 3 rodzaje prawdy
Ta to akurat G... prawda

(wszystko zalezy od materiału,frezu,frezarki itd... grunt że sie da nie spartolić ...)
PIRUL napisał:
Ta piła ma to do siebie,że gdy już zacznie ciąć nie da się korygować dalej lini cięcia ponieważ wcale nie skręca tylko pali drewno. Co innego jest w sklejce bo tamten materiał jest bardziej kruszący się więc da się skręcić o jakieś 2mm. Mam nadzieję, że wyjdzie prosto.
Nie tą tarczą skoro pali i kruszy drewno....
PIRUL Dlaczego to akurat musi być pod kątem 45st. ?
marko3T napisał:
Bierz pod uwagę że sama tarcza może miec lekkie bicie, które przy takim zacinaniu poskutkuje odchyłką.
święta prawda (...drugi rodzaj prawdy

)
marko3T napisał:
Po za tym drewno sosnowe będzie miało marne właściwości akustyczne.
A to niby czemu? :grin: chcesz mi powiedzieć ze usłyszysz albo ktoś inny (oprócz audiofilów z skłonnościami do PLECEBO

) różnice między dobrze wykonanym monitorem w drewnie sosnowym a w MDF`ie ?