raven1985 napisał:A nasze uszy są wstanie wychwycić różnice w głośności rzędu 0.1dB.
To nowe odkrycie z psychoakustyce. :mrgreen:
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
raven1985 napisał:A nasze uszy są wstanie wychwycić różnice w głośności rzędu 0.1dB.
No może przesadziłempegelmesser napisał:To nowe odkrycie z psychoakustyce. :mrgreen:
no niestety nie mam,ale takero tak zastanów sie jaki sens jest w tym aby zamykac w puszce zalanej olejem czegos co działa tak samo bez puszki z olejem?No i nic u Ciebie nie zamówietakero napisał:zbyszek, rozumiem że masz jakieś dane nt tracenia właściwości przez tanie kondy typu MKT np ? ;]
Zalewano je olejem bo olej dobrym izolatorem jestzbyszek napisał:no niestety nie mam,ale takero tak zastanów sie jaki sens jest w tym aby zamykac w puszce zalanej olejem czegos co działa tak samo bez puszki z olejem?No i nic u Ciebie nie zamówie![]()

Normalna sprawa, kto budowal kiedys generator w.cz. ten wie o czym mowa.Yoshi_80 napisał:Punkt rezonansu widać na ok 2MHz, ciekawostką jest to, że jak wysunie się kondensator z zacisków i wydłuży doprowadzenia (nóżki) do 1cm to punkt rezonansu dzięki tym dwóm nóżkom po 1cm przesuwa sie na 1MHz !
Kondensatory te pracowały w urządzeniach lampowych na wysokim napięciu a olej jest dobrym izolatorem. Wtedy nie było takich tworzyw sztucznych jak teraz. Przekładki były z papieru nasączonego olejem.pegelmesser napisał:Zależy jaki olej.
Transformatory w oleju zalewano zeby lepiej sie chłodził. Kondenstaory - nie wiem.
Ma sens w obwodach kompensacji sprzężenia zwrotnego we wzmacniaczach. Standardowe kondensatory z ceramiki np. X7R mają paskudną właściwość - ich pojemność zależy od napięcia na nich i mogą to być zmiany rzędu kilkudziesięciu % (są największe przy napięciu bliskim max. napięcia pracy).Yoshi_80 napisał:Np konsensatory stosowane w filtrach i obwodach radiowych rezonansowych muszą mieć wysoką stabilność temperaturową i na starzenie oraz dobrą tolerancję (stąd popularność wśród audiofili kondów silver-mica , typowo stosowanych w technice radiowej i filtrach - pytanie czy aplikowanie ich do układu audio w ogóle ma sens).

zmiana elementu na wiekszy lub mniejszy przesunie podział pasma, a jezeli chodzi o stosowanie filtru RLC to jego dokładnosc się zmieni i np otrzymamy górke wiekszą lub mniejsza.raven1985 napisał:Ciekawe jak jest z kondensatorami w zwornicach
Mój instytut i mój wydział | |