Witaj, witam,
Być może masz problem, który przerabiałem ostatnio ze swoją drukarką.
Pomimo odkurzenia wnętrza drukarki po wyjęciu zespołu Tonera i odpowiednim oczyszczeniu samego Tonera (bez dotykania bębna oraz oczyszczeniu go w ciemności, nie tylko na wszelki wypadek) - po kilku poprawnych wydrukach - następowały wydruki zawierające jakby cykliczne linijki wydruku powtarzające się na stronie. Powtrórzenia były już słabszym odwzorowaniem. Zauważyłem, względnie obliczyłem, że odległości pomiędzy powtórzeniami były około równe - obwodowi bębna. Ogólnie, albo zespół Tonera nie zbiera dokładnie proszku, po przejściu pełnego każdego obrotu bębna, albo niecała ilość proszku z obrazu wydruku z bębna przenoszona jest na papier i "przytrzymywana" na kartce papieru. Druga kwestia dotyczy "elektryzowania" papieru do przyciągnięcia i przytrzymania proszku na karce. Za te "elektryzowanie" odpowiada głównie - Transfer Roller. Jest to taki wałek, jakby z "gąbki", i raczej zawsze jest bezpośrednio pod bębnem zespołu Tonera. Gdy zespół Tonera jest zainstalowany i nie ma kartki papieru wewnątrz drukarki, to Transfer Roller styka się z Bębnem. Sądzę, że bez problemu ustalisz, co i gdzie jest. Wymiana Transfer Roller, jest sądzę banalnie prosta w każdej drukarce.
W moim przypadku, wymieniłem Transfer Roller i jest już wszystko jak należy. Cóż, nie obyło się bez wydatku. Wałek ten jest dość drogi. Ceny oferowane, dla mojego były w Polsce w granicach (aż) od 52 do 95 złotych.
Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem. Przepraszam, za ewentualne błędy w określeniach, czy nazewnictwie. Tłumaczenia wprost, też bywają niejednoznaczne, a czasem też bardzo mylące.
W każdym razie życzę delikatności i spokoju oraz końcowego sukcesu, a także możliwie najmniejszych wydatków.
Pozdrawiam, Piotr01