• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

DT-25TB - ceramiczny głośnik wysokotonowy

Reakcji
0
Miał może już ten głośniczek ??? Przymierzam się do kupna głośników na nową konstrukcję i chciałem się dowiedzieć czy to dobry wybór będzie.Zaznaczam konstrukcja ma być nietypowa(nietypowe przetworniki).Warte ryzyka?? Niskie fs i mała obudowa kusi.(d'appolito) :)

Re: DT-25TB - ceramiczny głośnik wysokotonowy

SoundStarStudio napisał:
Niskie fs i mała obudowa kusi.(d'appolito) :)

bzdury...
po zadnym z istniejącuch parametrów czy wyglądzie nie da sie ocenić jak gra głośnik, trzeba usłyszeć, ja nie słyszałem nie podpowie ci.

[ Dodano: 2009-09-03, 19:05 ]
jakiego głośnika oczekujesz, jak ma grać? I temat mogłeś w akustyce zamieścić :)

El_liero napisał:
po zadnym z istniejącuch parametrów czy wyglądzie nie da sie ocenić jak gra głośnik, trzeba usłyszeć, ja nie słyszałem nie podpowie ci.
Nie kwestjonowałem tego jak on gra a raczej pytałem czy go ktoś słyszał.Chodziło mi że i niski rezonans pozwala niżej ciąć a mała obudowa pozwala zbliżyć centra akustyczne.Czytaj ze zrozumieniem...
El_liero napisał:
jakiego głośnika oczekujesz, jak ma grać?
przedewszystkim szczegółowej dobrej klasy kopółki,bez śmiesznych rezonansów na charce,a mile widziana mała obudowa...

[ Dodano: 2009-09-05, 13:24 ]
....co nie pomożecie??? A czy ktoś ma może ceramiczną kopółkę i może się wypowiedzieć o jej charakterze brzmienia???

To tak jakby powiedzieć żeby znaleźć opinię paru jedwabnych kopułek ;)
Mimo niby tego samego materiału membrany jedne są ostre, inne łagodne, drugie są detaliczne, a trzecie są ich pozbawione. No i jeszcze sporo zależy od zwroty.

A właśnie miałem założyć identyczny temat. To dobrze, że najpierw sprawdziłem w "szukaj".
Chcę nim zastąpić vifę d26nc. Czy nikt naprawdę nie miał do czynienia z tym głośnikiem. Żadnych opinii?

Powrót