• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Duże 3-way

Reakcji
17
Zainspirowany konstrukcją Yoshiego i Binganta postanowiłem wspólnie z kolegą zbudować podobne kolumny, aczkolwiek mniejsze i dużo tańsze. Głośniki nisko tonowe to Alcone AC10HE, po dwa na kolumnę. Te głośniki już są. Jako średniotonowe wstępnie przymierzyliśmy się do SB15CAC30-8 i pod względem skuteczności pasują. Twiter ma być w waveguides eliptycznym. Pasowała by Bliesma T25A-6, ale waveguides jest tylko do berylowej. Na razie zrobiłem tylko obudowę testową jako połówkę docelowej . pomiary robi kolega i jak znajdzie trochę czasu, to zamieści co pomierzył. Chciałbym , żebyśmy trochę podyskutowali na temat tej konstrukcji i nie nie obrażę się nawet za najbardziej negatywne opinie. Myślę że jest to ostatni projekt , w którym biorę aktywny udział (ze względu na wiek), ale obudowy jeszcze będę robił. Pozdrawiam

Coś nieoczywistego, chwali się! Tylko czym są te kolumny na zdjęciach? Bo nie tym co na rysunkach na zdjęciach w oczy kłuje odległość między wysokotonowym, a średniakiem - i wizualnie i technicznie.

​​​​​

To tylko obudowy testowe do dopasowania woofera i midrange, oraz sprawdzenia wielkości obudowy.

Janekzet jeśli cena berylowej w sklepach jest problemem to poszukaj mojej oferty na T25B w Ogłoszeniach. Będziesz miał możliwość zastosowania WG i najwyższą jakość wysokich w jednym. Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Trochę się zmieniło w projekcie z różnych powodów. Parę zdjęć z realizacji.
adfd26e808b7073de856ec0fcb8d2f8c_1708767909.jpg
f8d439f6c0e1e9cd84184d9bb534a5c3_1708767911.jpg
a4c5bed1ae943accd4be4c4964e0c04a_1708767913.jpg
8ec1e97fe4c0de704b76b59ae218e4f2_1708767914.jpg
a2fa4e5d0fb0ae101dfe67721d8dcb02_1708767916.jpg
58f5a6a2a500317f8292cdea71899adb_1708767917.jpg

Solidna robota Janku. Jeśli mogę coś zaproponować, to wklejenie łączników między wzmocnieniami bocznych ścianek.

Szkoda, że nie zdecydowaliście się na głośniki sredniotonowe i tweeter z waveguide, ale jak to dobrze pomierzycie i zrobicie dobra zwrotnice, to całość zagra bardzo dobrze.

Znajomo wygląda ten garaż :)
Czyżby to u Rafała? ;)

Kolumny już widziałem miesiąc temu, Rafał się chwalił że razem coś tam tworzycie :) Piękna robota, gratuluje !

Od kilku lat noszę się z zamiarem zrobić podobnej konstrukcji kolumny z przodem w kształcie klepsydry, takie żeby szerokość kolumny była max 30 cm.
Za same głośniki z projektu na którym sie chciałem oprzeć cena wyszła mi za dwie kolumny ok.15 tys. Więc z dużym zaciekawieniem patrzę na wasz projekt i zacząłem szukać głosników w sklepach by oszacować koszty. Głośniki niskotonowe niedostępne są w sklepach internetowych. Średniotonowe i wysokotonowy znalazłem i mam porównanie cen. Czy możecie też dobrać głośniki z czarnymi membranami? Może macie jakis dostęp do innych głośników na same pomiary.

Powrót