• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Duży problem jak dla mnie

Reakcji
0
Mam radio Sony CDX-F7500 . Mam problem bo zdarza się że przy zwiększeniu głośności radio gasnie na chwile i za chwile się włacza. Znajomy mówił mi że kable zasilające mam za cienkie. Pytanie:
Jakie grube kable dać do radia. Chce bezpośrednio z akumulatora podłaczyć. Trzeba dawać bezpiecznik jak tak ta jaki?
PROSZE O POMOC bo bardzo mnie to wkurza jak daje głośniej a tu lipa :cry:

watpie zeby to bylo z powodu kabli, jeszcze zalezy w jakim samochodzie, bo radio nie pobiera az tak duzo pradu. jezeli bedziesz ciagnol kable bezposrednio z aku to obowiazkowo musi byc jakis bezpiecznik.

pan_pawel napisał:
watpie zeby to bylo z powodu kabli, jeszcze zalezy w jakim samochodzie, bo radio nie pobiera az tak duzo pradu. .

Mówiono mi że masa mi może gdzieś dobrze nie stykać. Raz styka to gra ok innym razem nie i sie wyłacza.
Co jest?

Kable sa takie jak z instalacji fabrycznej . chyba... :smile: Chc ewymienić na nowe grube i bezpośrdenio z aku poprowadzić. tylko jak grube mają byc?

daj głośnikowe 2.5 mm kw i nie zapomnij o bezpieczniku przy aku.
Ale może to nie wina kabli tylko np obluzowanej wtyczki przy radiu czy np jakiegoś "przegiętego" kabla ?
Mierzyłeś spadki napięcia przy radiu ?

20 A ? wzmacniacz 150rmsu ma taakie bezpiecznik... moge sie mylic... ale nie przesadzajmy 20Ax13,8V to daje pobor rzedu 280w...

20A jak 20A , ale średnio są conajmniej 10A, zwykle 15A.
Weź pod uwage że w radiu masz 4 BTLe które są prądożerne,
do tego sam napęd też nieco pobiera - zobacz ile komputerowe CD pobierają proądu :P

Czyli jak dam bezpiecznik 15 A pod moje radio Sony CDX f-7500 to wystarczy? jaki dać bezpiecznik(rodzaj obudowy)? Rurkowy czy płytkowy? Jest jakaś różnica?

ja bym sprawdził kostke dochadzaca do radia i kabel masowy bo to pewnie jego wina

Powrót