• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Duży subwoofer tylko do KD

Oj Łuki, po co te smiechy i hihy? Edukuj sie chlopie jak masz okazje, bo jest jeszcze sporo rzeczy do pojecia.

Nie na temat...
no apropo tego to nie bardzo jest sie czego od ciebie uczyć :D
Na odpowiedz na tego typu link ja moge wkleic tysiące o grających kondach czy kablach

Rozumiem, ze juz taka zrobiłeś i porównałeś dwie takie same kolumny
Czy to tylko link gdzies znaleziony i poprostu skopiowany

Ostatnia edycja:
Nie na temat...

"Pokory"??
Czyli mam zacząć mowić do ciebie cesarzu czy królu ?

Powiedz jeszcze na jaki klej przykleic te płytki?
Atlas elastyczny na bazie wody?
Zeby mdf pięknie ja wchłoną?

Nie na temat...
Wystarczyloby zebys nie zachowywal sie buc, ktory od razu wysmiewa cos o czym nie ma pojecia, dajac na to dowod zapytaniem o rodzaj kleju.
Czlowiek chce sie podzielic jakas wiedza, doswiadczeniem, a Ty wpadasz i pierwsze co, to sie nabijasz. Czy tak ma sie zachowywac moderator, ktory powinien byc przykladem dla innych urzytkownikow?

Nie na temat...
Niestety jestem juz po remonci

Mógłbym sprawdzić różnych producentów.

Paradyż vs. Hiszpańskie[/OFFTOPIC]

Ostatnia edycja:
Nie na temat...
no apropo tego to nie bardzo jest sie czego od ciebie uczyć :D
Na odpowiedz na tego typu link ja moge wkleic tysiące o grających kondach czy kablach

Rozumiem, ze juz taka zrobiłeś i porównałeś dwie takie same kolumny
Czy to tylko link gdzies znaleziony i poprostu skopiowany

Nie na temat...
To jest smutne, że nasze forum jest ZAMKNIĘTE na to co inne i "nieszablonowe". Należy klepać cały zas jedno i to samo, byle wzorce się zgadzały... Warto spojrzeć na diyaudio.com gdzie przełamywanie panujących "konwenansów" jest na porządku dziennym :)
Tym bardziej jako moredator nie powinieneś dawać takiego przykładu...

To w zasadzie może być ciekawe rozwiązanie. Przecież uważa się, że na obudowy najlepsze są kanapki materiałowe. Tidal używa zdaje się korianu jako jedna z warstw.
Dociążenie obudowy, zmiana f rezonansu ścianek, różne współczynniki pochłaniania....ja nie widzę w tym nic nie poprawnego, wręcz przeciwnie, widzę w tym benefity.
Co do kleju...klej wikolowy też jest na bazie wody a jakoś do klejenie obudów się go używa :)

Nie na temat...

Teraz pisze prywatnie
Jako moderator posty ujęte sa w odpowiedni tag

Rozumiem konieczność wzmocnienia obudowy
Ale nie w taki conajmniej dziwny sposób :/
Sa przeciez zwykle, konwencjonalne i w pełni praktyczne i sprWdzone metody
Np matrix

No chyba, ze masz cos na dowód, ze jednak płytki sa lepsze? :)

Nie na temat...
z tego co widze to lukasz robi smietnik w kazdym z tematow w ktory ktos ma innego do powiedzenia niz on
troche to smutne :( po co taka spina... dzieci sie nie ucza? baba ci sie puszcza?:flapper:

Co do kleju...klej wikolowy też jest na bazie wody a jakoś do klejenie obudów się go używa
Ale nie w takiej ilości
Znasz powiedzenie stolarzy "klej nallepiej trzyma gdy go nima"? ;)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Nie na temat...
dobra to ja koncze wyśmiewanie publiczne tego pomysłu
Bede sie śmiał w domu z popcornem

Czekam na obudowe Propagatora Mitów i dowody tego świetnego rozwiązania

Z rozwiazaniami najlepszymi zawsze jest taki problem, ze rowniez maja one jakies kompromisy. Stosowanie plytek nie jest taki glupie, szczegolnie dla osob, ktore maja ograniczone mozliwosci stolarskie, a maja chec na bardziej solidna obudowe niz zwykla plyta. Stosujac pytki, mozna sie pokusic o zmniejszenie ilosci plyt mdf, grubosci scianek. Zbudowanie solidnej kratownicy matrix wcale nie musi byc takie proste dla amatora, natomiast plytki znaczaco zwieksza mase scianek i ich sztywnosc ( o co przeciez tak sie walczy ). Mozna rowniez do tego dolozyc miekkie materialy pochlaniajace i bitumiczne. Czyli obudowa ze zwyklej 18/19mm do tego wzmocnienia, plytki i maty tlumiace.
Co do klejenia, pytalem kiedys wielu specow budowlanych jak to przykleic, uslyszalem niezle wyklady na temat tego jakich technik potrzeba, aby to nie odpadlo i jakiej chemii. Suma sumarum skonczylo sie na tym, ze sam przetestowalem kleje i swietne rezultaty uzyskalem klejac na zwykly poliuretan Soudal 66a do drewna. Oczywiscie plytki trzeba na czas klejenia przycisnac do plyty za pomoca sciskow.

Jakie plytki? Najciezsze, czyli podlogowe.

Powrót