• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Duży subwoofer tylko do KD

Gdzieś wyczytałem, że Lab 12, to IMAX-owe subwoofery. Ktoś może potwierdzić?

attachment.php

Szybkie pytanie: co oznacza Xlim? Czy jest to maksymalne wychylenie cewki w jedną stronę przy sygnale muzycznym, po przekroczeniu którego następuje uszkodzenie mechaniczne głośnika? Jak się to ma do Xmax?

To czytałem, ale jak to praktycznie interpretować?

Lab 12: Xmax 13 mm, Xlim 22 mm. Różnica jest zasadnicza.

Ostatnia edycja:
Xmax to wartość wyliczana matematycznie (jeśli dobrze pamiętam)
Powyżej Xlim dojdzie do mechanicznego uszkodzenia głośnika

Pytanie jest o tyle zasadne, że będę budował obudowę BR, gdzie wychylenia są raczej duże. Zakładam, że do 13 mm głośnik przetwarza zasadniczo bez zniekształceń, a do 22 mm jest raczej bezpieczny mechanicznie. Zakładając, że dostaje sygnał muzyczny, a nie z generatora. Czy mój tok rozumowania jest prawidłowy?

Dobrze rozumujesz ale o laba nie będziesz musiał się tak troszczyć jak o np stxa. Tutaj oba resory są starannie dobrane żeby uniknąć walenia cewki w nabiegunnik.
Jednak ja bym mocno sugerował subsonic, bo poniżej 20Hz przy 300-400W żarty się kończą.

Planuję jednak zamiast br (okrągły) zrobić port szczelinowy. Szerokość szczeliny planuje na 32 cm. No i pytania: czy aby uzyskać prędkość powietrza przy max mocy na poziomie około 15 m/s muszę zrobić wysokość portu na 6 cm. Czy tak może być? Czy są jakieś ograniczenia w przekroju szczeliny? Czy objętość portu odejmujemy od objętości netto obudowy, czy tylko objętość zastosowanych ścianek?
Dziękuję za poświęcony czas.

wysokość portu na 6 cm. Czy tak może być? Czy są jakieś ograniczenia w przekroju szczeliny?
Na pewno nie jest ograniczeniem 6 cm wysokości. Widziałem już konstrukcje pro z mniejszymi wysokościami portów szczelinowych.
Czy objętość portu odejmujemy od objętości netto obudowy, czy tylko objętość zastosowanych ścianek?
To i to musisz odjąć od litrażu obudowy.

Z jednego względu jestem za okrągłymi bo zawsze idzie przedłużyć lub skrócić, jeszcze mi się nie zdazylo żeby złożyć, do ciąć na wymiar i mi odpowiadało wg projektu kogoś , chyba że testy masz za sobą i robisz na gotowo

Powrót