• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Dwa wzmacniacze i dwie pary kolumn - przeciwfaza

Reakcji
0
Witam....

Posiadam dwa zestawy audio. Dwa wzmacniacze i dwie pary kolumn.
Grają jednocześnie z jednego odtwarzacza CD. Drugi wzmacniacz dostaje sygnał z wyjścia magnetofonowego korektora.

Niestety pojawiła się przeciwfaza i niskie częstotliwości się znoszą.
Aby tego uniknąć muszę przełączyć jedną parę głośników odwrotnie.

Czy to normalne? co jest nie tak? (Dodam, że wszystkie połączenia sprawdzone i prawidłowe)

Z góry dziękuję za odpowiedź.

ciesz sie ze odwraca o rowne 180 stopni. mogl przeciez zmieniac faze o dowolna wartosc (zaleznie od typologi ukladu)

powiem tak.

tak, to normalne zjawisko interferencji i braku koherencji.

nie, weź chłopie wyłącz jeden wzmacniacz!!
co ty za system stworzyłeś...

Radmor 5102TE z korektorem Radmor 5471 napędza przednie głośniki (altus 65)
Sherwood RX2030R napędza tylne głośniki (tonsil ZG30)

W przypadku odtwarzania muzyki obydwa wzmcniacze wykorzystuje jako 2 x stereo z tego Sherwood jest podłączony do wyjścia magnetofonowego korektora.
Przód i tył ma grać tak samo.

W przypadku kina domowego wzmacniacze dostają sygnał z dvd playera po analogu. Przedni FR i FL tylne RR i RL.
Dodatkowo woofer aktywny i głośnik centralny zasilany z trzeciego wzmacniacza Radmor 5412.

Sporo tego ale to jeszcze sprzęt mojego ojca po regeneracji. Mam do niego sentyment.

Wyłączyć drugi wzmacniacz to nie problem ale po co ma stać nieużywany jak tyle pracy włożyłem w jego regenerację.

Wyłączyć drugi wzmacniacz to nie problem ale po co ma stać nieużywany jak tyle pracy włożyłem w jego regenerację.
A jeśli w domu masz dwie szklanki, to w obu naraz robisz herbate w myśl zasady "po co ma druga stać nie używana"? ;)

Muzyka jest zapisana w stereo i do jej poprawnego odwtorzenia (m.in po to by nie miec problemu z interferencjami fal) potrzebne są nie mniej, nie więcej, a dwie kolumny.
Pownieneś pójść w jakość a nie ilość.

Wyłączyć drugi wzmacniacz to nie problem
wiadomo
Niestety pojawiła się przeciwfaza i niskie częstotliwości się znoszą.
jaki pech :)

Sherwood RX2030R

+
nic tylko usiąść wygodnie w fotelu i wklepać komendę execute...
wybacz moje zachowanie
PS. ciekawe, jak to masz woofer aktywny zasilany kolejnym, zewnętrznym wzmacniaczem.
Dodatkowo woofer aktywny i głośnik centralny zasilany z trzeciego wzmacniacza Radmor 5412.
Weź, zrób proszę tak, żeby ci się podobało i będzie super.

PS. ciekawe, jak to masz woofer aktywny zasilany kolejnym, zewnętrznym wzmacniaczem.

SUB diy aktywny na TDA 2xLW800. Parę lat temu był prezentowany na tym forum i gra do dzisiaj. Z 5412 jest zasilany tylko głośnik centralny (może napisałem mało konkretnie).

Stworzyłem sobie z tego wszystkiego system 5.1 i jestem zadowolony.

Powrót