• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

dylemat i prośba o pomoc i rade :)

Reakcji
0
Witam. Mam małą prośbe czy moglibyście doradzić, robię swoje pierwsze kolumny i projekt biorę z tej stronki http://diyaudio.elektroda.eu/fronty narazie jestem w fazie wycinania obudowy z płyty wiórowej, i mam pytanie dotyczące głośników. Czy układ taki jak w tym projekcie te tesle były by dobrym rozwiązaniem, mi chodzi w dużym stopniu jak większosci takich laików o czysty wyrazisty bas i wyższe partie(nie tak jak w tanich głośnikach komputerowych). Dodam tylko, że koszt tak okolo max 400 zł za caly zestaw jesli chodzi o sprzet nie wliczając strony wizualnej ale to nie będę się spieszył z tym tak do wakacji chce to zrobić tak wiec części będę kupował w zależności od funduszy.
Dziękuje i Pozdrawiam.
Kuba

Ciekawe skąd weźmiesz te Tesle, jest kilka projektów na STX-ach, może znajdziesz coś co się spodoba.

nie mam jeszcze głośników ale już zbieram materiał na obudowy i mam do dyspozycji płyte wiórową 20mm z starych szaf w dobrym stanie

no to jeśli nie te to da sie cos w te obudowe włożyć innego lub jakiś inny podobny projekt w podobnej cenie ?

GDN17SCX zależnie od wyciętej dziury może dałoby się zmieścić, wysokotonowy też jakiś z STX-a, zależnie ile masz do wydania. Inne głośniki to oczywiście inna zwrotnica i trzeba samemu wykonać pomiary łącznie z projektem zwrotnicy, oczywiście pomiary w obudowie dokładnie takiej samej jak będą docelowo grały, po to by uzyskać najlepsze zgranie fazowe.

Złą drogą poszedłeś, bo najpierw trzeba było zapytać, znaleźć sensowny projekt, do którego na 100% da się kupić głośniki i dopiero na końcu rzeźbić pudełka.
Owszem można swój projekt w 100% zrobić, niestety na to potrzeba czasu, cierpliwości i pieniędzy, to jednak trudniejsza robota niż skopiowanie czegoś "pewnego".

pisalem do niego ale narazie napisal ze niema jak zagladnac i pogadac i zeby zalozyc temat

a u pawła miedzy wysoko a nisko tonowym jest polka a u cb niema jest to jakaś zmiana szczególna?

Chodzi tylko o przesunięcie komory midwoofera, aby można było dać niżej okrągły port BR i by jakoś z sensem to wyglądało :)

Powrót