• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Dylemat - nowy wzmacniacz DIY czy amplituner?

Powiem szczerze, że nie potrzebuję na chwilę obecną HDMI, kodeków też bo zawsze można kupić zewnętrzny odtwarzacz BD z kodekami... Patrze bardziej pod kątem muzyki, radia i filmów ale bez rozbudowanej przestrzeni.

to w takim razie nie jest ci potrzebny amplituner kina, odtwarzacz nie załatwi ci całej tej sprawy kodowania, a puszczanie po analogu do amplitunera jest trochę bez sensu, chyba że zainwestujesz w dobry player ale jeśli widzę kwotę to nie rozmawiamy tu o takim odtwarzaczu, nie masz możliwości pożyczyć od kogoś takiego amplitunera albo się wprosić na odsłuch ?

Na hk się nie znam, w stereo dla mnie wszystkie grały podobnie, tyle że przeważnie miałem yamahy, weź może taki na który ci fundusz pozwoli i będzie miał chociaż preout dla przednich kanałów , jeśli hdmi nie jest ci potrzebne to faktycznie wyższy starszy model będzie lepszy niż te nowe plastikowe zabawki.

W tym roku również stanołem przed takim dylematem ,kupiłem azur 540R z uszkodzonym DSP i uC ,rozbebeszyłem go a z tego co zostało powstała końcówka 6x140W na BPA200 (4xLM3886)

Jedzie do mnie Harman Kardon 3490 :) na razie mam się nim pobawić, osłuchać i zdecydować czy mi odpowiada. Wydaje się dość konkretną konstrukcją spełniającą moje wymagania: stereo, duża moc, fajny design i tuner ;)
Tak jak kol. Szastal napisał, nie potrzebuję amplitunera do KD i stereo się sprawdzi o wiele lepiej.

Ostatnia edycja:
Nawet jak byś kupił kd ale by ci grało dobrze to też bym się nie martwił, tobie ma się podobać, nie kieruj się za bardzo opiniami z netu

maciekelga bardzo dobra decyzja, sam posiadam HK AVR 355 i kiedyś z ciekawości pożyczyłem z Korisu (salon w Poznaniu) wzmacniacz stereo (chyba bo już nie pamiętam) HK 980. Uważam że wzmacniacz lepiej kontrolował kolumny, nie chce "opisywac" dźwięku ale brzmiało to lepiej i głośniej.

Ja po swoim doswiadczeniu z ampli moge polecic yamahe z9 i yamahe ax1. Ax1 wg mnie gra troche lepiej ;) pozdrawiam

Mam od wczoraj HK3490. Powiem szczerze, że to jest to czego potrzebowałem :) ma wszystko co potrzeba - amplituner, korekcję tonów, cyfrowe wejścia, spora moc i super design.
Przyznaje, że kolumny odżyły w stosunku do tego gdy były napędzane przez poprzednią konstrukcję. Nawet moja żona usłyszała różnicę i od razu stwierdziła, że jest o wiele lepiej:)
Jedynie nie mam anteny do odbioru FM, może ktoś polecić jakąś dobrą antenę?
Zastanawiam się nad
http://www.dipol.com.pl/antena_radiowa_sv_total_A0228.htm
Z czystym sercem moge polecić ten amplituner.

Ostatnia edycja:
To skad sie biorą ludzie co go nigdy nie zmienią?
Mam jeszcze u siebie komplet to FirstWatta F5, ale nie mam czasu ani chęci sie tym narazie zajmować.

Jak chcesz to mogę zająć sie złożeniem ;)
GC nie zmieniają pewnie Ci co wpakują do kostki za 30zł elementy za 300zł a później szkoda im sprzedać, bo nawet ćwierć ceny nie dostaną :D

Jeśli komus odpowiada brzmienie to jego wybór, pamietajcie ze nie cena gra, to co dla mnie bedzie slabe dla kogos moze byc strzalem w 10 i odwrotnie, brzmienie zestawu audio to bardzo indywidualna sprawa

Ja szybko tez nie planuje zmieniac Sony TA-F670ES a jesli juz bede zmienial to tylko wyzej 770ES, 870ES lub zestaw TA-N80ES + TA-E80ES

Ja długi czas też uważałem, że Holton to super wzmacniacz ;) dopóki nie usłyszałem czegoś fajniejszego...tak jak napisał kolega wyżej to indywidualna sprawa.

A mnie malo obchodzi wzmacniacz mam kilka par kolumn i zaleznie od nastroju slycham tych ktore w danej chwili bardziej pasuja do odsluchiwanej muzyki :)

Powrót