• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Dylemat z Alphard-em...?

Reakcji
0
Witam!

Chcę kupić głośnik do skrzyni samochodowej ale mam dylemat...
Zastanawiam się nad:
SW1203Z SE i CW1202CX (lub też SW1203A i CW1202C).
Chcę uzyskać miękki, długi bas (wliczając w to dużą efektywność), który zaczyna się od jak najniższych tonów.
Chciałbym uzyskać jakąś poradę?
Może jakieś aktualne pełne parametry tych w/w głośników?

POZDRAWIAM
Drzyzu

Parametrow nigdzie nie znajdziesz :) Nawet producent ich chyba nie zna :)

Powiedz ile mozesz kasy przeznaczyc na glosnik i jaki masz wzmak:)

. . .

To wszystko wygląda tak, że mam możliwość zamiany głośnika w starszej wersji CW (CW-1202C) na innego Alpharda. Patrząc cenowo, mogę wybrać SW1203Z SE lub CW1202CX (lub też SW1203A i CW1202C).
A parametry posiadam... tylko na różnych stronach piszą inaczej :/ i dane mogą już nie być aktualne

Drzyzu

Nie zamieniaj tego alpharda.
CW1202C to jeden z glosnikow ktory im wyszedl:) Chociaz tej nowej seri alpharda nikt nie testowal.
A nei mozesz tego cw oddac? Albo sprzedac? Dozbieralbys wtedy do stxa 30/300/4AP :)

. . .

Oddać niestety nie mogę, ale z tego co wiem...Alphard wypuścił nową "ulepszoną" kolekcję.
Na ich stronie jest troche danych http://www.alphard.pl/
Jest również cennik (trochę stary) i parametry (również).
Te nowe wersje to dodanie jednej lub dwóch literek :)
w moim przypadku jest to: w serii SW dodano SE Special Edition i w serii CW zamiast C jest CX :-)
Więc mam możliwość jedynie zamiany :/

Może ktoś testował te głośniki? i wie, które ładnie grają?

Drzyzu

Lepiej skończ z alphardami - sprzedaj na allegro i kup coś normalnego,
a niekoniecznie dużo droższego ...
Te 50zł to nie tak wiele...

a ja wlasnie siedze i sie smieje z jednego tekstu
Chcę uzyskać miękki, długi bas
sory ale tu chyba profesjonalniej to nazwac to, glosnik strojony bardzo nisko z ogromnie kiepskim impulsem... czyli typowa dresiarska tuba gdzie po chwili sluchania glowa boli...

[ Dodano: 2006-03-28, 00:32 ]
a i jeszcze cos dodam miekka to moze byc kupa, a nie bas z tych glosnikow

Heh ludzie przyzwyczjają się do plastikowego mulenia czyt. grania głośników typu alphard czy diabeł a następnie po zmianie na firmowy głośnik który "gra" częto narzekają, że poprzedni lepiej łupał. Pojęcie bassu jest tak różne jak wiele jest ludzi -to apropo miękkich kup czy miękkiego basu. A ty Drzyzu, pozbieraj lepiej kase na jakiś normalny głośnik samochodowy JL , czy hertz. Z takimi głośnikami stajesz na parkingu z kolesiami którzy zachwalają ile to nie mają wat, gasisz ich teksatem a mój głośnik kosztował 400zł a wasze ile 30zł??? z przesyłką?? wtedy jest się gościem i można szpanowac ;) ide spać bo o tej godzinie ciężko mi się myśli

Jak ktoś lubi niskie zejscie i w związku z tym kupuje tani przetwornik, nisko strojony to wszyscy (mi takze sie to zdarza) zarzucają mu dresiarstwo i brak gustu. Wytakają przede wszystkim impuls. Nie wazne że są naświecie ludzie dla których bardziej od impulsu liczy sie zejscie.
Ale jak ta sama osoba z tych samych pobudek sięga po XLSa czy inny tego typu przetwornik to jest super. Już nikt nie mówi o dresiarstwie czy braku gustu.
Tylko stonowane wypowiedzi o tym ze jednak w muzyce nie sa tak rewelacyjne jak w kinie.
Ja nie lubie alpharda bo to kupa gówna (oczywiśćie w skali bezwględnej, bo może w przedziale "30 zł z przesyłką" jest faworytem), gówniany dzwięk i gówniane wykonanie.
Już dawno temu obiecałem sobie ze będę unikał najtanszych przetworników bo sa po prostu najgorsze. Mam z nimi doświadczenie. Obecnie został mi jeden taki złom, na którego już jest szykowane miesce w aucie szwagra.
Chciałbym Panowie abyśmy tępili głupotę a nie odmienne gusty niedoświadczonych konstruktorów.
To wszystko co chaiełm napisać.
Pozdrawiam

. . .

Chyba nie czytaliście tego co wcześniej napisałem...
Ten głośnik dostałem za piwo, a na dodatek mam możliwość zamiany na inny model...
więc chciałem uzyskać od Was porady, bo w głośnikach nie siedze, a z tego co widze to na tym forum parametrami rzucacie i wiecie jak będzie dany głośnik chodził w jakiejś skrzyni.

A jeżeli chodzi o ten text: "Chcę uzyskać miękki, długi bas" to myślałem że każdy przyqma, że z tych głośników, które wyżej wymieniłem chcę wybrać jeden, który będzie najbardziej przypominał długi i miękki bas. (troche zamotane, ale da sie przyqmać)

To są parametry, które zdołałem uzyskać:

Załączniki

. . .

Może przystańmy na miękkim basie z dobrą skutecznością :)
...poprostu chcę mieć najlepszy głośnik z tych które wymieniłem ^wyżej^
i myślę że mi pomożecie :)

^^^ wcześniejszy post posiada pliki, w których trzeba rozszerzenie zmienić na (xls) ^^^

miekkiego basu napewno nie uzyskasz.... poprosty sztywny bas ktory po czasie przyprawi cie o bul glowy

pozostan przy sprawdzonym CW1202C. Chyba ze ktos mial stycznosc I MOZLIWOSC POROWNANIA z nowsza wersja... (...w co raczej watpie... )...to niech wtedy doradzi.

Miękki i z dużym spl em ?
Chyba za dużo wymagasz od alfreda ;]
Podobno te nowe sw SE są lepsze od starych, zamień sobie ;]
Warto zaryzykować skoro miałeś głośnik za piwo...

Powrót