irek napisał:Problem bedzie wtedy gdy twoje teoretyczne wyliczenia b-r bedzie trzeba posluchac i sie okaze ze trzeba obnizyc strojenie. Zazwyzcaj jednak wszyscy w symualtorach za nisk ostroja bo im sie wydaje ze lepiej wyglada charaktersytyka a potem w praktyce zeby ratowac (podniesc) bas to stroi sie wyzej.
Albo właśnie na odwrót - w symulatorach wychodzi za wysokie a okazuje sie że może lepiej jest niżej dostrojić? Nie wiem Irku czemu wszystkim próbujesz wmówić że lepsze jest wyższe strojenie od niższego (w którymś temacie już to widzę). Przeciez to wszystko zalezy od konkretnego głośnika i upodobań - jeden głośnik lepiej czuje się w takiej aplikacji a inny w innej (czyli np. z nieco niższym/wyższym strojeniem niż wychodzi w symulacji). Jak już to uważam że lepiej jest niżej stroić, bo po pierwsze wszystkie niekorzystne wpływy b-r przenoszą się niżej, a więc są mniej słyszalne,a po drugie teoretycznie powinny być mniejsze zniekształcenia w całym paśmie (rozmawiałem o tym z Yoshim kiedyś, niestety nie jestem teraz tego w stanie udowodnić dla czego
irek napisał:Na pewno mniejsze turbulencje maja tunele o wiekszej srednicy i tu zastosowanie jednego tunelu jest lepsze od zastosowania kilku (wypadkowo jeden tunel ma mniejszy obwod a wiec mniejsza powierzchnie przylegania swiszczacego powietrza)
No tak, ale chyba dwa tunele w sumie dające większy obwód powinny być lepsze niż jeden o mniejszym obwodzie. Chyba im większy obwód tym lepiej :roll:
Co innego gdyby średnica dwóch małych i jednego dużego była taka sama... ale też nie jestem pewien czy ma to duże znaczenie
[ Dodano: 2009-03-22, 18:41 ]
kaman777, jak masz średnice 6,8 i 3,2 do tylniej ścianki to się nie przejmuj, spokojnie ci wystarczy
Albo kup po prostu mniejszy, ale wtedy może być problem przy glośnijeszym słuchaniu z brzęczącym b-r. Jaki to głośnik? 18nastka?
Pawel S., dobra, jak będę miał chwile to wrzucę to gdzie indziej
Ps. a com do mojego problemu - jak bym robił szczelinowy to bym dał go pionowo :mrgreen: A czemu mówicie że szczelinowy jest lepszy? Bo sztywniejszy? Czy przekruj prostokatny jest lepszy od okrągłego? (bo na zdrowy rozum powinno być odwrotnie... :roll: )