• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

dylemat z CNC

Reakcji
0
Witam i mam pytanie do znawców tematu. Właśnie jestem w trakcie składania moich pierwszych kolumn 3 wey na STXach. Mdf mam pocięty przez kuzyna za free, ale frezy pod głośniki muszę zlecić do zakładu. Na razie nie mam pojęcia ile to kosztuje, ale z tego co czytam tutaj na forum, to raczej dużo. Tym bardziej, że będę miał jeszcze frezowane fronty. I tutaj zrodził się pomysł, żeby może zamiast zlecić CNC, to może lepiej kupić na allegro frezarkę górnowrzecionową. Myślę że zmieszczę się w tych samych pieniądzach, a sprzęt zostanie na następne kolumny :)
Problem tylko w tym, że nie mam pojęcia, jak się taką maszynką posługiwać. W opisach aukcji jest podane, że w komplecie jest instrukcja obsługi. Prośba do tych forumowiczów, którzy już frezowali takim sprzętem, aby mi coś podpowiedzieli.
np. http://www.allegro.pl/item653626324_frezarka_2450_watt_frezy_germany_advanced_gw12_hit.html

Z góry serdeczne dzięki.

Temat o frezarkach był, poszukaj i poczytaj, może jakoś CI pomoże na początek to raz. Dwa nie ten dział...

Na co dzień programuję CNC i wierz mi każdy kto to robi z chęcią Tobie to pofrezuje,co tylko będziesz chciał,ale... Cena takiej usługi to koszt 2 takich frezarek z Alle.pl.Frezarka Ci zostanie ,za jakiś czas zapragniesz zmienić kolumny i narzędzie jak znalazł,a i do innych rzeczy się przyda.Kupuj frezarkę ido dzieła nie taki diabeł straszny jak go frezują.Popytaj może jest ktoś z forum kto ma niedaleko i by to zrobił za niewielką opłatą.

majkipe powiedz mi tylko, czy praca tą zabawką jest trudna do nauczenia, czy raczej większość sobie z tym poradzi? Patrząc na fotki z allegro, nie mam wyobrażenia jak tym zrobić podfrezowania pod głośniki.

Nie ma problemu, frezy wzdluz krawedzi albo cyrklem robi sie prosciutko, sam cyrkiel wykonasz z kawalka deski i luz

a takie kształtki da radę wyciąć?
my.php
[/URL][/img]

Musisz zobie zrobic narzedzie i wtedy da wszystko. Ty kupujesz punktowy noz jakby i potem mozesz do tego np z drewna robic rozne cyrkle itp. Da sie na pewno ale trzeba pokombinowac

Kupując frezarkę dostajesz pierścień do kopiowania,robisz sobie szablony z płyty pilśniowej i frezujesz co tylko dusza zapragnie.

przykręcasz "pierscien kopiujacy" do frezarki, przez ten "pogłębiony" otwór przechodzi frez, dzięki temu frezarka opiera się o szablon a frez rzeźbi to co znajduje się pod szablonem ;) tylko szablon musi być odpowiednio większy bądź mniejszy w zależności od średnicy frezu

Nie do końca. Frez kopiujący z łożyskiem ma taką samą średnicę łożyska i frezu. Pierścień kopiujący jest zawsze większy od frezu, wiec szablon musi być odpowiednio pomniejszony.

[ Dodano: 2009-06-08, 14:00 ]
do pracy z szablonami polecam frezy palcowe z łożyskiem u góry jeżeli pracuje się frezarką z ręki i z łożyskiem na dole jeżeli frezarka jest zamontowana wrzecionem do góry.

rzućcie okiem na linki, które podałem wyżej i może ktoś obeznany coś mi podpowie?

Pawel S., tak jak kolega powyzej opisal :).. cos ala frez z lozyskiem - wystajacy kawalek pierscienia opiera sie o szablon

Ja bym brał to FREZARKA GÓRNOWRZECIONOWA EINHELL+ STÓŁ+FREZY.To chyba rozwiewa wątpliwości do wątku w Toolbox'ie o pracy frezarki do góry nogami.

[ Dodano: 2009-06-09, 07:44 ]
Pawel S. napisał:
w takim razie pokaz jak z tego sie kozysta?
Na przykładzie jaskółczego ogona mam nadzieję że rozwieją się twoje wątpliwości:
http://www.cjohnhebert.com/FestoolDovetail.htm

Powrót