• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Dynamika

Reakcji
0
Witam

Co znaczy ze glosnik basowy ma duza dynamike ?
Ogolnie wiem co znaczy "dynamika" ale jakos nie moge sobie zobrazowac jak to sie odnosi do basu ...
Czym sie charakteryzuje glosnik a malej i dyzej dynamice ?
jakby ktos mogl to prosze o lopatologiczne wytlumaczenie zagadnienia :)
dzieki i pozdrawiam

A gdy widzisz czlowieka ktory sie rusza bardzo szybko,jest zwinny i td. to jak sie na takiego czlowieka mowi? ze rusza sie dynamicznie prawda?

marian, no fajno ale nie chodzi tu o szybkosc ...

irek, no generalnie tak, w takim razie zadam pytanie inaczej ... czym sie charakteryzuje bas o wysokiej dynamice?? tzn czym sie rozni od takiego o niskiej dynamice ??

chyba tym ze nie zamula, i nie buczy jak Aplhard, tylko "puknie" basem tam gdize trzeba i ciisza i tak caly czas :) (tak mi sie zdaje, trudne pytania zadajesz:) )

dynamika odnośnie audio to odstep sygnłu uzytecznego od poziomu szumów.

w przypadku głośników jest on uzywany zgodnie z potocznym rozumieniem tego słowa

jak np dynamiczny człowie czy dynamiczny rozwoj rynku :)

macias666 napisał:
marian, no fajno ale nie chodzi tu o szybkosc ...
Jak wiesz to po co sie pytasz?
Sound Wave napisał:
w przypadku głośników jest on uzywany zgodnie z potocznym rozumieniem tego słowa

jak np dynamiczny człowie czy dynamiczny rozwoj rynku
Przeczytaj to 10 razy moze zrozumiesz.

no to chyba foum wlasnie od tego jest zeby przetlumaczyc tak zeby ktos zrozumial ..
a nie zagrywki w Twoim stylu .. nie wie to mozna go zbesztac ... ale widze ze hamstwo sie szerzy ..
coz ... czego wymagac od tego pokolenia ...

a tak btw .. chodzi mi o dynamike na basie .. a nie o szybkosc glosnika ..
dynamika to zupelnie inne pojecie ...
zeby CI ulatwic .. dynamika dzwieku o niskiej czestotliwosci w przelozeniu na poszczegolne przetworniki elektroakustyczne ..

takis cwany .. wyjasnij to pojecie ...
ale tym razem prosze bez hamstwa ...

pozdrawiam

Dynamike glosnika mozna wytlumaczyc w wielu jezykach,tak jak Irek napisal ze parametr dynamiki nie tyczy sie glosnikow wiec kazdy moze sobie to inaczej wyjasniac.
A co cie sklonilo zeby zadac takie pytanie? pewnie widziales jakis subwoofer na allegro z opisem ze jest bardzo dynamiczny co? :smile:

dlatego sie poprawilem w ostatnim poscie ..
i pytam o dzwiek o niskiej czestotliwosci a nie o glosniki
glownie chodzi mi o to czy np bas o wysokiej dynamice przeklada sie na to ze bedzie bardziej wyrazisty przy niskim wysterowaniu w stosunku do basu o niskiej dynamice ...
dla mnie dynamika to dzwieki o zroznicowanej glosnosci przy tym samym wysterowaniu, i wszystko jasne ... tylko nie mam pewnosci jak to sie przeklada na bas w praktyce - dlatego ten temat istnieje...

nie wiem jaka wiedza dysponujesz ... ale odnosze wrazenie ze wychodzisz z zalozenia ze jak ktos nie wie tego co Ty to jest poldebilem, a zapewniam CIe ze tak nie jest ... i troche kultury i zrozumienia dla inych z Twojej strony tez sie przyda

DYNAMIKA STOSUNEK SYGNAŁU DO SZUMU!!!!!!!! i niema znaczenia czy jest to na basie na średnich czy na wysokich!!!!

napisałem to w poprzednim poście ale oczywiście nie mogłeś zadać sobie trudu żeby to zrozumieć......

Powrót