• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Dynaudio D260.Jaki nowy głośnik jest bajbardziej do niego podobny?

zbliżone którymi parametrami? bo brzmieniem to chyba będzie kiepsko coś znaleźć. może samochodowy esotar2 ?

Podczas szukania zastępczego przetwornika kieruj się:
materiałem membrany
impedancją
charakterystyką częstotliwosciową
efektywnością
wymiarami frontowego panelu

Jak uda ci się dopasować wszystkie to będziesz najbliżej jak możesz.

Strzelam, że najbliżej brzmieniem Morel, ale technicznie… Poza tym to ma być jako zastępstwo w kolumnie, gdzie taki głośnik został uszkodzony, czy słyszałeś u kogoś ten przetwornik i jego brzmienie Ci się spodobało?

Chce je wpakować do starych Dali 450 tam jak wiadomo kuleje seas kt26. Dynaudio d260 słyszałem dość dawno temu ale pamiętam że bardzo mi się podobał.
Morel? znalazłem coś takiego: http://audiotransducers.com/pl/ponad104mm/146-morel-cat-328-110.html ale nie za bardzo znam się na zwrotnicach a na sąsiednim forum znalazłem gotową receptę na tego dynaudio wystarczy wymiana dwóch rezystorów. Odnośnie tego morela pewnie trzeba więcej podłubać?

ta "gotowa recepta" jest nic nie warta, gość wstawił przypadkowe rezystory w przypadkowe miejsca i stwierdził że mu się podoba. niestety w realu trzeba jeszcze zrobić pomiary i nową zwrotnicę, często nie tylko dla wysokotonowego ale też dla niskotonowego. co do Moreli to często ET338 byl porównywany jako bliski brzmieniowodo Esotara więc może lepiej jak byś celował właśnie w nie. http://audiotransducers.com/pl/104mm/122-morel-et-338-104.html
osobiście używam morele supremo i supreme i mogę powiedzieć że to ciepłe słodkie głośniki z dużą ilością drobnicy, bardzo je lubię.

Dobra a czy ktoś jest mi w stanie wycenić jaki jest orientacyjny koszt takiej zabawy (nie licząc głośników wysokotonowych) modyfikacja całej zwrotnicy + wymiana elementów na lepsze oczywiście w granicach rozsądku?

napisz w dziale ogłoszeń "zlecę" pomiary+ modyfikacja całej zwrotnicy dla nowego wysokotonowego.

Powrót