• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Dyskusja o nowym projekcie na forum

Bardzo fajny ten TB. Śmieszna cena. Będzie łatwo zazwrotkować z małą kopułką lub wstęgą. Szkoda, że nie ma 8" wofera z tej samej serii.

Wygląda jak mission z dołożonym frontem... No ale tani zestaw może być:
http://audiotransducers.com/pl/100mm...x-tw025a0.html
Tylko na innym napedzie i bez ferrogluta

---------- Post dodany o 17:35 ---------- Poprzedni post o 17:29 ----------

Tak apropo wysokotonowek vify NE --> juz dawno szukalem jakiejs konkretnej informacji na ich temat ale widocznie ludzie ich nie lubia. Nie moglem sie powstrzymac i musze zamiescic zdjecie 3way monitora z vifa ne19 na czele. A co tam, da sie fajny monitor 3way wystrugac ? A no da sie!

Ja vife z serii ne cwiczylem juz z rok temu
Bardzo fajny glosnik w śmiesznej kasie
Podział w okolicy 2,5kHz tez nie nastrecza im problemu
Takie lekko chłodne granie, dokładnie jak to vifa i SS
Miałem wersje z miekkiej szmaty

---------- Post dodany o 17:40 ---------- Poprzedni post o 17:35 ----------

http://www.poweraudio.pl/monacor-sph...fi-p-2385.html

Ten woofer gra bardzo fajnie średnica
Z miękka podstawa basowa
Słuchałem go połączonego z jakim magnetostatem (domowy wyrób, litwinski chyba)

Mysle, ze jak by go połączyć z ta vifa byłby fajny zestaw

Miałem już zamawiać fw146 jednak patrzę, że w ofercie coś ciekawego od TB, no to chętnie poczekam na opinie i porównaniu :)

chciał bym wybudować nowy zestaw stereo
kolumna modułowa: pomiędzy sekcją basową a średnio/wysoko tonową zwrotnica aktywna 24db/Oct część średnio/wysoko tonowa zwrotnica pasywna 12db/Oct (Bass osobne Pudło, Alt/Sopran osobne pudło )

założenia aktywny podział w zakresie 100-120Hz pasywny 2.2-2.4kHz

głośniki:
Bass TC Sounds Epic 12" DVC Subwoofer
Średnio tonowy AUDAX HM130Z0
wysoko tonowy Fountek neopro 5i

co sądzicie o takim zestawieniu

głośniki:
Bass TC Sounds Epic 12" DVC Subwoofer
Średnio tonowy AUDAX HM130Z0
wysoko tonowy Fountek neopro 5i

co sądzicie o takim zestawieniu

Może być problem z podziałem pomiędzy basem a średnicą. Wybrałeś typowy głośnik średniotonowy (podobnież bardzo dobry), w którego nocie katalogowej producent podaje podziały na 500-800Hz. Wg dokumentacji producenta głośnika niskotonowego gra on do 150Hz, co jest dość oczywiste bo to typowy głośnik subwooferowy a nie do 3W.
W mojej ocenie - jeśli ten bas to raczej jakiś midwoofer na środek a nie typowy midrange.

Może być problem z podziałem pomiędzy basem a średnicą. Wybrałeś typowy głośnik średniotonowy (podobnież bardzo dobry), w którego nocie katalogowej producent podaje podziały na 500-800Hz. Wg dokumentacji producenta głośnika niskotonowego gra on do 150Hz, co jest dość oczywiste bo to typowy głośnik subwooferowy a nie do 3W.
W mojej ocenie - jeśli ten bas to raczej jakiś midwoofer na środek a nie typowy midrange.

producent zaleca ale głośnik am Fs 68Hz łudzę się że przy podziale 24db/Oct dupy mu nie urwie;)
a co innego proponował być do Fountek neopro 5i ? przydało by się aby sprawność była na poziomie 90-92db

Powrót