• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

dziecinne pytanie

Pawel S. napisał:
cos takiego jest niemozliwe ;]
bo chyba nikt niepodlaczy sygnalu stereo tylko sume kanalow i dokladnie to samo na wszystkie kanaly

hehe akurat na to nie ma lekarstwa zarobiłem masę pieniędzy naprawiając popalone dwucewkowce . pomysłowość ludzka nie zna granic byli i tacy co pedzili cewki z róznych wzmacniaczy gdzie jeden miał np100 a drugi 500w rms ..niedawno słyszałem w jednym ze sklepów jak sprzedawca wciskał jakiegoś pyle klientowi tłumacząc że po to są po dwa zaciski żeby mogł sobie pod tylne wyjścia z radia podpiąć .......

[ Dodano: 2008-07-17, 18:06 ]
lesny1982, i jak jest lepiej,na mostku czy bez?[/quote]

no jasne ze na mostku :mrgreen:

[ Dodano: 2008-07-20, 20:17 ]
Pawel S. napisał:
lesny1982, ale jak podlaczy 2 cewki osobno do pojedynczych kanalow lub obie razem w mostku to niebedzie roznicy ;]

chodzi mi oto ze ten wzmak nie pracuje na mostku jak glosnik jest na 2 omah ustawiony (grac zagra ale bedzie szybko sie grzal i dlugo chlodzil wiec to bez sensu :razz: )

akustik, alez oczywiscie ze sa "geniusze" co i "cep" popsuja :lol:
ale ze tutaj sa dosc rozsadni ludzie wiec problemu raczej niepowinno byc ;)

dulin7 napisał/a
wyobraz sobie sytuacje gdy jedna cewka wypycha membrane bo akurat w danym kanale nastapilo udezenie basu a druga cewka w tym czasie wciaga membrane
cos takiego jest niemozliwe ;]
tutaj tez do konca precyzyjnie sie nie wyrazilem - taka sytluacja jest jak najbardziej mozliwa. sam sie nawet tak bawilem. jednak jak podlaczysz obie cewkie w przeciwfazie to glosnik prawie niegra wiec kazdy debil sie zorientuje ze cos jest nie tak
a zeby glosnik gral normalnie i rozwalala sie cekwa przez w/w sytualcje to jeden kanal musialby miec niezle opoznienie w fazie :lol:

mostek na 4 omah albo na 2 omah na jeden kanal sprawdz ktore ustawienie bedzie ci lepiej pasowalo :grin:

niby nie mozna ale tez zagra ale po co potem plakac daj na 4 omah mostek i dobrze zagra :mrgreen:

a jak jeden kanal pusci inny sygnal jeden bedzie wciagal glosnik a drugi wypychal to co wtedy ???

Pawel S. moze powiesz mi jak to podlaczyc kazda cewke osobno zeby nie bylo BOOM? Bo wyczytalem,ze ten wzmachor stabilny jest przy 2 omah

Wpadnij kiedys do mnie to sie pobawimy, narazie nie mam auta ale jutro wieczorem esek wraca od blacharza a wiec zasilanie by bylo :twisted:
Pozdrawiam!!!

Panowie właśnie znalazłem w starym wydaniu "auto hi-fi & tuning" schematy podłączenia głośników dwucewkowych i ich wpływ na obciążenie 04/05.2004

Nie wolno podłączać głośnika dwucewkowego pod dwa różne kanałt wzmacniacza.

Można podłączyć tak:
Podłączenie szeregowe
+wzmacniacz do + w jednej cewce, - z tej samej cewki na + drugiej, i - z drugiej cewki na
- wzmacniacza
co nam da dla:
w głośniku cewka 6 ohm-wzmacniacz 12 ohmy
w głośniku cewka 4 ohm-wzmacniacz 8 ohmy
w głośniku cewka 2 ohm-wzmacniacz 4 ohmy

lub druga możliwość:

Podłączenie równoległe
+wzmacniacza do +jednej cewki i i bypass do +drugiej cewki
-wzmacniacza do -pierwszej cewki i bypass do - drugiej cewki
co nam daje:
dla cewki 6 ohm-3 ohmy na wzmacniaczu
dla cewki 4 ohm- 2 ohmy na wzmacniaczu
dla cewki 2 ohmy- 1 ohm na wzmacniaczu

Pamiętaj, że jeszcze musisz sprawdzić czy dany wzmacniacz pracuje przy takim obciążeniu i jakiej rezystancji są cewki.

A tak naprawde to glosnik dwucewkowy nie slsuzy do polaczania don dwoch kanalow wzmacnaicza. Moze ktos zgadnie do czego sluza druga cewka w takim glosniku? Mysle ze obeznani znawcy w technice audio nie beda miec problemow z odpowiedzia.
Pozdraiwam!

lesny1982 napisał:
a jak jeden kanal pusci inny sygnal jeden bedzie wciagal glosnik a drugi wypychal to co wtedy ???
przeciez wyraznie wyzej napisalem kiedy taka sytuacja jest mozliwa...
lklukasz napisał:
Nie wolno podłączać głośnika dwucewkowego pod dwa różne kanałt wzmacniacza.
tak wiec moznaby nadal kombinowac :P
RafałLeonarczyk napisał:
A tak naprawde to glosnik dwucewkowy nie slsuzy do polaczania don dwoch kanalow wzmacnaicza. Moze ktos zgadnie do czego sluza druga cewka w takim glosniku? Mysle ze obeznani znawcy w technice audio nie beda miec problemow z odpowiedzia.
primo - wkurzaja mnie troche twoje wypowiedzi...
secundo -
RafałLeonarczyk napisał:
glosnik dwucewkowy nie slsuzy do polaczania don dwoch kanalow wzmacnaicza
powiedz to wielkim producentom sprzetu audio bo o tym nie wiedza ;]
RafałLeonarczyk napisał:
Moze ktos zgadnie do czego sluza druga cewka w takim glosniku?
w jednej ksiazce ktora pozyczylem koles twierdzil ze sluzy do podlaczenia drugiego glosnika :lol:

Pawel S. napisał:
lesny1982 napisał:
przeciez wyraznie wyzej napisalem kiedy taka sytuacja jest mozliwa...
jak cos sie zwali w naszym caly centrum odsluchu :grin: a skad mam wiedziec co sie moze stac rozne rzeczy sie dzieja pewnie znasz na to odp.ale tez w 100% nie wiesz czy zawsze ta przyczyna bedzie to powodowala :cool:

pewnie ze nie - ale tak samo wzmacniacz moze sie popsuc przy 1-cewkowym glosniku :P w takim wypadku najlepiej wogole nie ryzykowac i pozbyc sie calego audio z samochodu! :twisted:

Powrót