• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

dziura w kopółce przeciwpyłowej

• Autor wątku Autor wątku paldo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Mam taki problem, głupi kot dobrał mi sie do kolumny i z zrobił dziure w kopółce przeciwpyłowej w m-basie. Trzeba będzie wymienić kopułkę czy po prostu zaklejić dziurę? Wtedy membrana się trochę obciąży co może zmienić parametry głośnika (chyba że jakiś lekki klej, czy żywica epoksydowa?)

Jak mała dziurka i kopułka papierowa to zaklej wikolem, jak z tworzywa to odpowiednim klejem do danego typu tworzywa. Ilość kleju do zaklejenia dziurki nie wpłynie na częstotliwość rezonansową głośnika.

KAPRINT napisał:
Ilość kleju do zaklejenia dziurki nie wpłynie na częstotliwość rezonansową głośnika.

Acha, to ok. Chciałem się właśnie upewnić czy nie będzie z tym problemu, ale jak nie to gites.

dzięki za info ;)

[ Dodano: 2009-11-05, 22:03 ]
A może by się jeszcze ktoś wypowiedział dla pewności...??

A dwa - to mogę dac jakikolwiek inny klej do drewna, czy najlepiej wikol??

[ Dodano: 2009-11-05, 22:13 ]
Ech, coś się z tym forum chrzani...

Możesz zrobić cokolwiek byle to dobrze wyglądało ;)
Zakleić możesz i taśmą klejącą do papieru :P

Powrót