• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Dziwna zwrotnica w 3-way

Reakcji
0
Witam

Czy spotkaliście się z konstrukcją zwrotnicy w zestawie 3-way, w której sekcja średniotonowa jest podzielona tylko filtrem HP (6db) i "zachodzi" na sekcję wysokotonową ?

Wczoraj gdy dobrałem się do swoich kilkuletnich STX'ow to zobaczyłem taki kwiatek :wink: Pytanie czy ktoś tam coś namieszał (kupiłem je z drugiej ręki), czy taki był zamysł producenta?

Generalnie głośniki cierpią na nadmiar góry i średnicy, czy to może być przyczyną?

Pozdrawiam

Piotrek

to zupelnie normalne!
masz tak samo we wszystkich tanich kolumnach :P
jak kolumny kosztowaly np 300zl/szt to niewsadza tam przeciez pozadnej zwrotnicy bo ta sama kolumna nagle by kosztowala 500zl :P

Piotrus napisał:
Generalnie głośniki cierpią na nadmiar góry i średnicy, czy to może być przyczyną?
tak

W takim razie czy istnieje jakiś prosty sposób na zmianę tego stanu ? :wink:

Generalnie wpadłem na dwa pomysły: zacząć rzeźbić ze zwrotnicą na obecnych przetwornikach (wersja trudniejsza) lub zostawić obudowy, dołożyć dodatkową płytę mdf na front i zrobić jakiś sprawdzony 2-way na zwrotnicy z forum (np na 18AKX + DX25).

Żeby było ciekawiej, całość gra jako kino domowe, więc jeszcze trzeba będzie zajrzeć do centralnego i satelit.

Jaką opcję wybrać? :roll:

P.S. Jest jeszcze jedno wyjście - wszystko do pieca i zacząć od zera :lol:

Piotrus napisał:
W takim razie czy istnieje jakiś prosty sposób na zmianę tego stanu ?
prostego sposobu niema - potrzebujesz do tego sprzetu, wiedzy i czasu

zdecydowanie lepiej zaczac od zera. zostaw te kolumny, niech sobie graja a ty powoli zbieraj fundusze na nowe, pozadne kolumny ;)

Powrót