• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

dziwne pytalnie o SPL

Reakcji
0
Witam
posiadam kolumny o SPL 89dB 1w/1m , zasilam je radmorem 2x35W, wiec wychodzi na to ze maxSPL kolumn wynosi 104dB..
jest tez subwoofer na BSW 154II ktorego SPL to 95dB 1w/1m, zasilam go wzmakiem Irka(podziekowania :) ) 300W , wychodzi 119dB z 256W wiec przyjmijmy ze przy 300 bdzie te 120dB (pomijam wplyw pomieszczenia)...

jak widac roznica w maxSPL to cale 16dB

jednak jak rozkrece kolumny i suba na maksa to basu wcale nie jest za duzo ...
jak to jest z tymi 16dB roznicy ?? teoretycznie bas powinien conajmniej dominowac, a jest go tyle ile trzeba (jak na 16dB roznicy stanowczo za malo)

moze cos istotnego pominalem?? a moze jestem jakis zboczony :| ??

za odpowiedzi dziekuje i pozdrawiam
Maciek

1) charakterystyka sluchu czlowieka jest gorsza niz charakterystyka czestotliwosciowa pierwszych lepszych pierdziawek komputerowych. Im nizsza czestotliwosc tym czlowiek slabiej ja slyszy.
2) Wyzsze czestotliwosci zagluszaja nizsze (czesciowo jest to zwiazane z pkt 1).
3) powyzej pewnej glosnosci czlowiek przestaje reagowac na jej zwiekszenie. Cos w stylu reakcji zrenic na mocne swiatlo.

no tak zgadzam sie ale ...
nie chodzi mi tu o czestotliwosci "subbasowe"
powiedzmy ze czepilem sie 80Hz dla suba (95dB 1W/1m/100Hz) i reszty pasma dla kolumn (89dB 1W/1m/1000Hz)

czy sluch ludzki jest az tak denny ze przy takich czestotliwosciach nie wychwyci 16dB roznicy ?

a np jak sa jakies wypasione kolumny za niestworzone pieniadze, ktore przenosza liniowo 30-25000, to basu bedzie w nich brakowalo ? (oczywiscie bez zadnej korekcji)

Moze roznica jest w wysterowaniu?
Poza tym 16db to jest teoretycznie przy 300W, pamietaj ze do glosnikow nie dostarczasz 300Wsinusa ;>

bprzem napisał:
Poza tym 16db to jest teoretycznie przy 300W, pamietaj ze do glosnikow nie dostarczasz 300Wsinusa ;>

moglbys rozwinac te mysl ??
no ale skoro mowisz ze nie dostarcze 300W to tak samo nie uda sie to w przypadku radmora -chyba :)

W sumie majac taki zestaw jak w twoim opisie "niewydolność" basu można tłumaczyć np. tym, że coś gra w przciwfazie: kolumna, moze sub. Bo taka konfiguracja powinna grać konkretnie.

hehe :P
przeciwfaza odpada ...
ja sie nie uskarzam na to ze mi zle gra bo gra naprawde zadowalajaco :)
poprostu ciekawi mnie to zjawisko :)

ravemaster podaje spl przy 2.83v co daje o 3 db wiecej,wiec jesli mowisz z eten bsw ma 95 db,to w rl ma 92. pozatym jesli nieczujesz roznicy 16 db to moze masz cos w pokoju nietak? jakies fale stojace lub cos?

Witam,
Pomimo, że nie miałem do czynienia z tym głośnikiem Bsw, to wartość parametru efektywności jest raczej bardzo życzeniowa, producenta. Różne źródła podają na przykład od 97, przez 95, do nawet "tylko" 92[dB] (marketing, czy dość znaczny rozrzut). Publikowane "komputeowe" charakterystyki tej serii głośników są raczej bardzo niewiarygodne i słabej jakości. Warto by pokusić się o wykonanie solidnych pomiarów w odpowiednich znormalizowanych warunkach, a może wówczas "wyszło by szydło z worka".
Pomimo słabości skuteczności naszego ludzkiego słuchu, powinniśmy z powodzeniem "usłyszeć" różnicę 16[dB] nawet dla zakresu f poniżej 100[Hz].
To, tak krótko. Mogę się mylić, lecz niespecjalnie lub i niekoniecznie.
Pozdrawiam, Piotr01

Zazwyczaj w głośnikach 4R podawany jest SPL napięciowy,nawet markowi producenci tak robią, wystarczy odjąć 3dB i po problemie, tu jest wykres spl http://www.ilmag.de/SingleA6/html/bsw154freq.html tylko nie wiadomo w jakiej obudowie. BSW154II ma około 94dB.
Efektywność poniżej 100Hz zależy głownie od aplikacji głośnika.

p.s. a co do gdybania na temat bsw to ja jednak proponuje go posluchac i pomierzyc i dopiero potem oceniac.

macias666, cały problem polega na tym że porównujesz głośność różnych częstotliwości.
Puść sinusa 100hz na tych kolumnach napędzanych radmorem, a potem na bsw i wtedy można powiedzieć o różnicy iluś tam db i jej odczuwaniu.

mam pytania do autora tematu:
czy jesteś pewien, ze po "rozkręceniu" suba na maksa jest on w pełni wysterowany??
czy rzeczywiście dostarczasz te 300W i czy głośnik nadal pracuje liniowo??

Takero ok, racje masz ... :) ...ale ...
jak to jest z hiendowymi kolumnami ktore przenosza od 30Hz i graja maksymalnie LINIOWO ??
czy w takich kolumnach bez zadnej korekcji nie uswiadczymy basu ??
bo wychodzi na to ze dopiero bas podbity o kilka dobrych dB bedzie dobrze wspolgral z reszta pasma ... /?

Zygmunt, tak jestem pewien ze sub jest maksymalnie wysterowany bo chociarzby limiter daje znac o sobie (limiter zaczyna dzialac na 300W)
glosnik pracuje liniowo bez zadnych "ale" pomimo tego ze znamionowo ma 250W

macias666, posłuchaj tego nieco dłużej w takiej konfiguracji to zobaczysz jak łeb pęka ... ;]
pozatym sam temat dostosowania nagrania do ludzkiego słuchu był już wielokrotnie opisywany...

Powrót