• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Dziwne zachowanie trafa LTR-110.

Reakcji
26
Jak powszechnie wiadomo trafa liniowe ostały się gdzieniegdzie tam gdzie trzeba (isoboxy, przedwzmacniacze).

Mam kilka sztuk i trochę wolnego, więc zrobiłem pomiary tak na szybko.
Przeleciałem REW interfejs ze zwartym wejściem do wyjścia a potem po kolei trafa.

UTC 80223 tani szmelc z allegro za chyba 20zł sztuka, pasmo deklarowane od 200Hz.
Monacor LTR-110 popularne trafo 1:1
Bayerdynamic TR/BV352 010 005 Podobno 1:10 (ale to model którego nie znalazłem w ich katalogu)
Lexicon 470 0058 podobno 1:1 w środku bayer na kabelkach, ale mi to na 1:20 albo jakoś tak wygląda.

Największym pewniakiem miał być monacor LTR-110 podłączony jako 1:1, karta to RME Babyface.
Nie wiem co ten monacor odstawia, sprawdzałem 2 sztuki, odwracałem fazę zamieniając wyprowadzenia, pasmo wyglądało identycznie.
Z danymi z PDF producenta jakoś mi się*to nie pokrywa, albo coś robię źle.

Ostatnia edycja:
Będę mieć na dniach kilka sztuk LTR110 to z ciekawości pomierzę i prześle wyniki.

Będę wdzięczny.

Zastanawia mnie czy problemu nie robi sam interfejs, ale raczej nie, bo przy pozostałych trafach było by podobnie.
Trafo było wpięte tak (zarówno wejście, jak i wyjście pracuje jako zbalansowane):

Wyjście z interfejsu: + nóżka 1, - nóżka 3.
Wejście interfejsu: + nóżka 6, - nóżka 8.
Lepszy (równiejszy pomiar fazy wyszedł*mi jak podłączyłem wejście odwrotnie -6 +8).

niebieski pomiar to pomiar wejścia/wyjścia
czerwony i zielony to dwa trafa, każde sygnał wejściowy niesymetryczny do 1 i 3, wyjście z 6 i 8

Nie patrz za bardzo na pasmo bo sam się dziwie, użyta karta muzyczna usb z miksera... ale powtarzalność jak widać jest

Ostatnia edycja:
Dzięki za pomiar, muszę spróbować przepuścić przez te trafa sygnał nie zbalansowany.
Na zdjęciu widzę że masz podłączone 1-2 i 6-7.

Zdjęcie zrobione już później, sprawdzałem inne uzwojenia i wyniki prawie takie same.

Problemem okazała się metoda pomiarowa.
Dokładnie IO zbalansowane, na drugim interfejsie korzystając z normalnych wejść wyjść uzyskałem takie wyniki.

Wszystko równo w dole, rozwalił mnie UTC który na deklu ma napisane od 200Hz, spadek trochę ponad 1dB przy 30Hz, z tego całkiem dobre trafo do audio może być, zawłaszcza że mam ich worek. Do jakiegoś preampu mikrofonowego.
LTR jest ok, tylko w górze pasma coś podbija, ale nie jak lexicon, za to UTC i Bayer lecą równo jak goły interfejs. Lexicon okazał się 1:1
Pożyteczna nauka wyszła z tego eksperymentu.

Co planujesz robić na tych LTR'ach?

Ostatnia edycja:
LTR są bardzo dobre, ale trzeba je choć trochę obciążyć, a i tak każdy transformator ma rezonans ;)

Powrót