• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Dziwnie dzialajaca lampka samochodowa LED

nie mam wlasnie wiem ze pwadl na ten pomysl jak zobaczyl reklane swiecaca jakiegos ekspesu do kawy

Ciekawe :-) Tylko ile on tych diód stosuje?? I podświetla to wszystko, nie z góry, nie z dołu - tylko z boku?? W sumie te literki w powietrzu muszą wyglądać ciekawie - faktycznie w czymś już widziałem takie rozwiązanie :-)

LUKASZ, Jak mozesz to zalatw jakies zdjecia tego patentu napewno wszyscy beda wdzieczni:) ma czlowiek troche wolnego to moglby sie pobawic:) nie brzmi to kosztownie:)

Mam 4 diody w szereg polaczone (bez rezystorka). Dodanie rezystora nawet 27ohm nic nie pomaga. Ostatnio sprawdzilem jaki prad dostaje zarowka, a jaki LED'y. Okazuje sie ze przy zamkietych drzwiach przez przez zarowke i LED'y plynie ok. 6 mA. Przy otwartych drzwiach przez zarowke idzie ok. 0,7A , a LED'y 10 mA.

To moze zalatw to w smieszny sposob - podlacz te zarowke co byla (rownolegle z tymi diodami) i schowaj ja gdzies np. w podsufitce zeby nie bylo jej widac :) moze tak zadziala

podlacz te zarowke co byla (rownolegle z tymi diodami) i schowaj ja gdzies np. w podsufitce
to juz lepiej rezystor o takim oporze i mocy jak żarówka - chować nie trzeba;) a najlepiej to dobrac eksperymentalnie, tak zeby diody nie swiecily kiedy nie trzeba i rezystor nie robil za dogrzewanie kabiny w czasi swiecenie diod;)

Powrót