• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Ekranowanie głośnika centalnego

Reakcji
0
Mam głośnik centralny własnej konstrukcji i niestety nie może stać za blisko telewizora. Czy istnieje prosty sposób w jaki można by go było ekranować domowym sposobem i ograniczyć pole magnetyczne głośników.

Najlepiej jak znajdziesz podobny magnes do tego co jest w głośniku i połączysz te magnesy ze sobą razem tak, aby ich pola magnetyczne się znosiły. Jedyne dobre rozwiązanie tego problemu.

tomck, - Gdzie ? Chyba że ja ślepy jestem...

Sorry - już znalazłem. Dzięki. Pobawię się magnesami.

Muszą być takie koniecznie takie same. Mam podobne ale ciut węższe. Nie wpłynie to na pracę głośnika?

Udało wam się wyekranować głośniki tak że wogóle nie zniekształcały obrazu w telewizorze ?

Ja w mojej centralnej kolumnie do obu głosników srednio-niskotonowych przykleiłem magnesy i rzeczywiście wpływ na obraz telewizyjny jest mniejszy ale nie spadł do zera.
Być może dlatego że wysokotowy nie jest ekranowany.
Ale do wysokotonowca trudniej znaleźć magnesik.
Wysokotonowe tez ekranujecie ?

oprucz tego ze przykleja sie magnesyw przeciw fazie to mozna zamknac calos w metalowej puszcze

Powrót