• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

ekranowanie głośnika stx akx

Reakcji
0
witam jak w temacie robie centralny na głośniku 18 akx i gdwk akx tylko mam problem w ekranowaniem magnetycznym tego zestawu

prosze o porade jakich magnesów użyc dodam ze raczej użycie takich samych jak w głośnikach odpada ze względów na opłacalnośc konstrukcji

No niestety te głośniki mają ładne, acz mało funkcjonalne nabiegunniki i nie każdy magnes będzie dobrze przylegał, kup 120mm stxowe magnesy, powinno być ok.

napisałem do stx

czy zastosowanie nieodpowiedniego magnesu może coś zmienic w charakterystyce głośnika ?

jeśli już to pozytywnie, nie ma czegoś takie jak nieprawidłowy magnes, będzie działał mniej , bądź bardziej efektywnie. Zmniejszy się nieco qts, ale większych zmian nie ma co oczekiwać.

jestem w szoku!!!!!!!!!! nidziela prawie noc a tu odpowiedź z STX

Witam.
Należy zamontować megnesy w przeciwfazie do mobwodu magnetycznego danego głośnika.
Dla 10-akx magnes 65mm
Dla 18 akx magnes 120mm

W najbliższym czasie nie przewidujemy wprowadzania do produkcji 25,27 z serii akx.
Z poważaniem
S.A.
STX

dziwi mnie troche ta odpowiedz. w kazdym glosniku jednym z parametrow jest Diam. of magnet, czyli srednica magnesu. gdwk ma ten parametr na poziomie 70mm. Dlaczego wiec montowac magnes 65mm, a nie 70mm?

no pewnie taki malych odchyl wielkosci nic nie zmieni, ale chyba jest tak, ze najlepiej zamontowac tej samej mocy magnes, nie?

teoretycznie tak, ale jeśli dajemy go dla samego zaekranowania to nie ma to większego znaczenia.

większosc strumienia magnetycznego "krąży" w obwodzie zamkniętym (magnes -> nabiegunnik dolny -> nabiegunnik górny -> magnes...), ale część pola nadal jest rozproszona i wychodzi za ten obieg. Jest to jakiś procent (niewiem jaki moze 10% moze 20%) - dla tego nie jest potrzebny, tak samo duży magnes jak ten z ukłądu magnetycznego głośnika. Dla uzyskania bardzo dobrego efektu ekranowania, uzywa sie razem z magnesem, metalowej puszki ktory robi za magnetowód, i zamyka rozproszone pozostałości pola.

Powrót