• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[Elektronika] GainClone by maxdila

drabinka jest warta każdej złotówki
prametry są w 100% prawdziwe a zależne od tego jakie rezystory wpinasz w drabinkę, jeżeli 1% to masz potek z różnicą miedzy kanałami 1%
działa przełączając sygnał na rezystorach

sama konstrukcja to przełącznik wielopozycyjny

jedyną wadą drabinki jest to że trzeba użyć siły większej niż przy potencjometrze aby styki przeskoczyły
dlatego dobrze jest mieć dużą gałkę - lżej się kręci

Największą wadą drabinki jest to, że nie da się podłączyć silniczka i sterować pilotem...
No chyba że komuś się udało?

drabinka jest warta każdej złotówki
prametry są w 100% prawdziwe a zależne od tego jakie rezystory wpinasz w drabinkę, jeżeli 1% to masz potek z różnicą miedzy kanałami 1%
działa przełączając sygnał na rezystorach Panowie,po prostu czepiacie sie człowieka.Propozycja kolegi MAXDILA JEST OK lub w porzadku co kto woli: ten przełacznik z rzzystorami to prosta rzecz ,każdy może zrobic nic nadzwyczajnego tam nie ma.Tylko jst bardzo pracochłonny i elementochłonny.

[ Dodano: 2009-09-06, 20:07 ]
infinity napisał:
Tak przy okazji: przełączniki do audio ( w tym HIGH-END-owego) robi szwajcarska ELMA, w PL do kupienia w np ELFA i SEMICON-ie.

http://www.semicon.com.pl/sklep/?id_category=255
po prostu sam sobie przelicz czy warato paprać sie samemu.

Cennik:
płytki 30zł
kondziorki 24zł
lmy 14zł
toroid 70zł
obudowa toroida10zł
potek 80zł
radiatory 40zł
diody 15zl
resztki (malowanie, przewody, gniazda itp.) 40zł

czas przy składaniu obudowy i wzmacniacza niepomierzalny i bezcenny

wzmacniacz właśnie się sprzedał za troszkę wiecej niż wyszło jego wykonanie, a w drodze już jest toroid (w wersji audio) 500W 6x24V i 3 komplety stereo płytek... końcówka mocy do KD

obudowa w trakcie wymyślania :wink:

maxdila napisał:
wzmacniacz właśnie się sprzedał za troszkę wiecej niż wyszło jego wykonanie, a w drodze już jest toroid (w wersji audio) 500W 6x24V i 3 komplety stereo płytek... końcówka mocy do KD
masz procesor ?

takero napisał:
maxdila napisał:
masz procesor ?

oj, końcówka nie dla mnie, na sprzedaż :wink:
oprócz KD może służyć też w innych celach np. oddzielne zasilanie każdego głośnika

czy uważacie, że ten "potek" jest naprawdę warty siebie?
Lepszy od Alpsa?
od ALPSA beda lepsze dwa zwykłe potki monofoniczne.Miałem doczynienia z niebieskimi potkami ALPS i doszedłem do wniosku,ze najlepszym dla mnie rozwiązaniem są dwa potki, po jednym na kanał.Tanio i naprawde skutecznie.Drabinaka jest dobra,owszem ale droga .

Ciężko mi znaleźć jakiś sklep z takimi potkami "drabinkowymi"(oczywiście w przystępnej cenie), czy znacie jakiś taki sklep? Czy może jest to na tyle hi-end'owe rozwiązanie, że tanio nikt nie sprzeda, mimo że to kawałek plastiku i parę styków(interesuje mnie bez przylutowanych rezów, to już sobie sam zrobię).

Wallker napisał:
Ciężko mi znaleźć jakiś sklep z takimi potkami "drabinkowymi"(oczywiście w przystępnej cenie), czy znacie jakiś taki sklep? Czy może jest to na tyle hi-end'owe rozwiązanie, że tanio nikt nie sprzeda, mimo że to kawałek plastiku i parę styków(interesuje mnie bez przylutowanych rezów, to już sobie sam zrobię).

w sklepie ich zwyczajnie nie kupisz bo ich nikt nie produkuje, na allegro sprzedawał je ten user http://allegro.pl/show_user.php?uid=22612
po 69zł nie poskładane z kompletem rez.

tu jest producent prawdziwej wersji haj end, cena już troszke inna - 270-300zł
http://www.khozmo.com/ ten sam użytkownik co wyżej też je sprzedawał
i tak jest to niczym w porównaniu z ceną złotych alpsów za 1500zł.. które pewnie i tak są gorsze od drabinki :wink:

Powrót