• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[Elektronika] Końcówka Mocy GainClone + Przedwzmacniacz Cyfr

Reakcji
0
Witam.
Kolejna moja konstrukcja:
- koncówka mocy 2x60W na układach LM3875TF
- przedwzmacniacz cyfrowy z selektorem na przekaźnikach, reg. siły głosu na PGA2320 i przedwzmacniaczem na OPA1632

Końcówka:
- typowa aplikacja Lm3875, mostek podwójny, toroid 250W, kondensatory panasonic fc 2x2200uF, rezystory elpod 0,5% 25ppmm

Przedwzmacniacz:
- projekt msfalcona z forum audiostereo, 5 wejść przekaźnikowych, sterowanie z pilota lub impulsatorów + 2 przyciski stand by i mute, zegar, regulacja volume na układach PGA2320, jako pierwsze wejście karta usb na pcm2704, przedwzmacniacz na układach OPA1632, w trybie pracy włączenie przekaźników gniazd wyjściowych 230V (w trybie stand by przekaźniki wyłączone), wyświetlacz 2x16 biały, obdowa z aluminium, panel szczotkowany i anodowany, tył, gałki i przyciski andodowane, reszta obudowy malowana proszkowo na czarny mat.

Całośc wykonana w celach zarobkowych.

Dokumentacja przedwzmacniacza tu:
http://diy.msfalcon.one.pl/pre/

no nie maxdila, co jedna to ładniejsza. Ta mi się chyba najbardziej podoba. Wykonanie perfekcyjne. Wysoko stawiasz nam poprzeczkę. Dla mnie rewelacja.
Masz jeszcze jakieś konstrukcje w zanadrzu? Może pokaż je wszystkie a nie tak po jednej :wink:
Jakie są wymiary wzmacniacza?
maxdila napisał:
Całośc wykonana w celach zarobkowych.
ile za kompecik?

a poza tym nie ten dział! Ten temat powinien być w sprzedam. :mrgreen: :wink:

Akurat jakoś tak mnie wzięło że w ostatnim czasie dokończyłem wszystkie zaległości, końcowa na uniampie była już w 98% gotowa w grudniu, gainclonie w lutym a ten zestaw skończyłem tydzień temu.

Taki zestawik kosztuje... zobaczymy co licytacja na allegro na to powie.
Elektronika samego przedwzmacniacza to około 300zł.

Inne konstrukcje - mam jeszcze przedwzmacniacz nr 3 z audiotonu ale nie wiem czy go skończę w tym roku (lampy mnie nie lubią). Poza tym mam w głowie i częściowo w naturze kilka projektów też chyba tylko na sprzedaż.

Mam całkiem niezłą zabawę z składaniem takich rzeczy, elektronikiem specjalnie nie jestem wiem tyle ile powinienem a przy składaniu parę rzeczy się można dowiedzieć, np. byłem zawsze pewny za swoje luty a tu przy składaniu tego pre okazało się że nie, gdzieś miałem zimnego i 3 dni odpalałem wyświetlacz :wink:

Jak dlamnie perfekcja.. :wink: Ze tak sie spytam o cene samych obodow, ile kosztowaly same obudowy do pre i końcówki..? Tak już na gotowo wykonane..? 10/10

maxdila, byłem dziś w sklepie z "metalami"
dopytałem się co i jak i ile i w przyszły weekend zaczynam
muszę powiedzieć, że mnie trochę natknąłeś
w końcu ile można trzymać uniego w pudełku po butach? :wink: :oops:

maxdila, brawa dla Ciebie. Jestem pod dużym wrażeniem. Dobra robota. Napisz ile całość Cię wyniosła.
Fajne gałeczki ;)

Wizualnie bardzo mi się podoba ta konstrukcja, a szczególnie obudowa przedwzmacniacza. Widzę że wzorowałeś się na sprzęcie firmy Aaron.

1619207_1.jpg

Możesz coś napisać na temat gniazd RCA, które zastosowałeś? Jakiej są firmy, czy ich jakość jest dobra, ile kosztują.

Tak to ten sprzęt, gałeczki z niego podrobiłem.
Gniazda RCA kupiłem na mieśie w elektroniku, nie są oznaczone żadną firmą.

a nie śpieszy mi się
może za tydzień może za dwa...
jak ktoś chętny (poważnie zainteresowany) to zapraszam na PW

maxdila szczotkujesz w domowych warunkach papierem sciernym czy w jakis porzadniejszy sposob ?

Wymiary preampa:
- Szerokość panelu 260mm, wysokość 75mm grubość 8mm
- szerokość obudowy 254mm, wysokość 70mm, głębokość 220mm

Wymiary końcówki:
- panel taki sam jak w pre
- szerokość obudowy 254, wysokość 70mm, głębokość 200mm

maxdila, gratulacje - perfekcyjne wykonanie.

Mam pytanie z innej beczki: Ile ważą ( tak z ciekawości ) oba "segmenciki" razem ?

W pełni profesjonalne wykonanie. Robi wrażenie.
Gdzie dorwałeś takie fajne impulsatory co to za typ ?
Jakie masz ustawione wzmocnienie na tym OPA1632 w oryginalnym projekcie było chyba nie najszczęśliwiej dobrane x10 nie ma problemów z przesterowaniem PGA przy jakimś silnym sygnale np z CD ?

Gdzie i za ile kupiłeś pilot..? Tak co do gałeczek to ja bym zmienił na jakieś inne.. Ale totylko mój gust a gustach sie nie dyskutuje.. :wink: Cała konstrukcja jest cudna poprostu..:) Tak jak kolega Bingant został królem kolumn tak ty zostałeś królem wzmacniaczy.. :wink:

Powrót