• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[Elektronika] Lampiaki by dolphin123

Sygnał trójkątny wejściowy 1kHz- 3,2V i jest to maksymalna amplituda z generatora. Dalej sinus dla tej amplitudy.

Nie widać przesterowania jeszcze więc to raczej nie koniec możliwości wzmacniacza. Chyba ma za małe wzmocnienie. Możesz spróbować zewrzeć elektrolitem rezystor w katodzie ECC82.

Z dźwięku jestem bardzo zadowolony, ale... :)
Czułość jest niestety bardzo mała, tak jak piszesz pewnie mógłbym jeszcze większy sygnał dać na wejście. Niestety nie o to chodzi...
Przede wszystkim muszę popracować jeszcze nad ECC82, bo źle się za nią zabrałem. Zwyczajnie teraz będę korzystał z noty katalogowej i doprowadzę do parametrów z tabeli, aby zyskać wzmocnienie rzędu 14,5:

Zamknięty na gotowo ECC82 i 12B4A.
Kilka niedociągnięć jest, ale niestety już czas na kolejny projekt;)
PS. Za chwilę trafi do działu ogłoszeń.

Wg mnie bez sensu robić układ dzielony bez odłączanego kabla, trochę dziwnie to wygląda...

Eee, to ja się może jeszcze raz zastanowię, czy skorzystać z Twojej pomocy. Jak mi podeślesz w kolorach tęczy, to jak ja to na AS zabiorę?
Po za tym (że zółty) bardzo fajny wzmacniacz(yk).

Było konstrukcji kilka, zacznę od najnowszej, która stoi już pół roku a dopiero doczekała się zdjęć... :D

http://www.audio.lutuje.se/?el84-single-ended,34

Klasyczna aplikacja lamp ECC83 i EL84 w układzie SE ze sprzężeniem zwrotnym.
Dodatkowo wskaźnik wysterowania ne EM84.
Obudowa z blachy nierdzewnej malowanej proszkowo plus boczki z mdfu w czarnej strukturze.

mg0234.jpg

mg0236o.jpg

mg0239a.jpg

mg0240z.jpg

mg0242.jpg

mg0244t.jpg

Dolphin, mam do ciebie pytanie odnośnie lampiaka na płytce traxmana (tym na PCL86). Jestem na etapie lutowania PCB i zastanawiam sie czy inwestować w ten wzmak jakieś lepsze trafa głośnikowe czy dać np unitrowskie zabytki TG2.5? Jest poprawa brzmienia? Czy dać sobie spokój i w następnym, czymś lepszym zainwestować?

Te stare trafa są dobre i nie ma sensu szukać czegoś innego.
Ewentualnie możesz się rozejrzeć za TG5... coś tam... ileś tam ... (musiał bym poszukać dokładnego oznaczenia)
na rdzeniach zwijanych.
Jedno mam. Jak wypatrzysz na allegro 2 to Ci odsprzedam :)

---------- Post dodany o 16:51 ---------- Poprzedni post o 16:48 ----------

TG5-46-666-4 chyba

A coś mi się obiło o oczy że te tg2.5 mają ograniczone pasmo od dołu i góry? Moc w sumie ma zadowalającą gdyż więcej niż 2W z tych PLC nie mam zamiaru wycisnąć.

Takie uroki lampy :)
no katalog podaje 4.1W... przy 10% THD :)
Mocy przy typowej granicy przesterowania jest mniej niż 0.5W nie pamiętam dokładnie , kiedyś mierzyłem .
Ale jest to głównie 2 i 3 harmoniczna więc luz ;)

Ja wychodzę z założenia że pzy tego typu projektach nie ma sensu wstawiać traf za stówkę czy więcej.. TG2,5 czy TG5-53 są do tego idealne. Dopiero jakieś SE na EL34 itd, czy PP, można się pokusić o lepsze trafka, ale też budżet wzmaka jest inny od początku.

Wzmacniacz lampowy w układzie SE na 12B4A i ECC82.
Moc ok 2x2,5W co w zupełności starcza do słuchania muzyki przy biurku.
Sam wzmacniaczyk mieści się pudełku płyty CD.
W obudowie zasilania transformator toroidalny, opóźnione załączanie anodowego i włączenie/wyłączenie zasilania wzmacniacza z pilota.

Swoją drogą na sprzedaż... Wink

ftjhsdv58jfmzuzzc2jd_1367334441.jpg

s8qitv2c4v83c93nm5xk_1367334438.jpg

nqpn9sdta9tt8a1swuvq_1367334440.jpg

Nie mam na kompie, ale jest to klasyczna aplikacja jak przy EL84 i podobnych lampach. Jak znajdę notatki to przedstawię punkt pracy.

Powrót