• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[Elektronika] Malutki wzmacniacz na 12AX7 i EL95

Reakcji
0

Wzmacniacz wykonany z myślą o zasilaniu szerokopasmowców zaprezentowanych kilka dni temu. Celem było wykonanie małego wzmacniacza, do odsłuchu na normalnych poziomach głośności.

Układ zawiera lampę 12AX7 (ECC83) w przedwzmacniaczu i EL95 (po jednej na kanał)

Obudowy zostały zakupione przez internet, a następnie oddane do malowania proszkowego.

15_1253029303.jpg

48_1253029321.jpg

Transformatory głośnikowe to popularne TG2-31 które dla głośnika 8om dają Ra około 10kom co jest idealną watrością dla tej lampy.
Zasilacz wykonany został w oparciu o trafko toroidalne o mocy 30W i napięciach 200V i 6,3V co po wyprostowaniu daje ~250V stałego. Filtr zasilacza to kolejno: 47uF, 1kom, 47uF, 47kom, 100uF.

Zmierzona moc wzmacniacza to około 1,6W/kanał (wystarcza w zupełności do normalnego słuchania), pasmo (nie mierzyłem przy jakich zniekształceniach, ale dla najniższych częstotliwości pewnie sporych) to 35-19000Hz. Wzmacniacz gra bardzo precyzyjnie, przestrzennie i bez zniekształceń, brum nie jest słyszalny, wzmacniacz nie wzbudza się i nie szumi.

Mała obudowa niestety nieco utrudniła przejrzysty montaż, lecz dla mnie wszystko jest jasne i problemów z ewentualnymi zmianami/poprawkami nie będzie.

Koszty:

Lampy - miałem
Obudowy - 70zł
Malowanie - 10zł
Transformatory - miałem
Potencjometr, rezystory, kondensatory - 30zł
Gniazda, przełączniki - miałem
Banany na tył - 15zł
Podstawki - 20zł

W sumie około 150zł

Mała galeria:

97_1253030091.jpg

69_1253030112.jpg

72_1253030131.jpg

Na tle pudełka CD:

89_1253030153.jpg

60_1253030181.jpg

83_1253030203.jpg

No ładnie sie prezentuje.Staranne wykonanie.Jedyne zastrzezenie to niezabielony drut masy,który zbiegiem czasu zacznie sniedzieć i utleniać.Lepiej było zrobić to srebrzanka.

Wzmacniacz wygląda cacy, bardzo mi się podoba :mrgreen: Jedynie te gniazda mogłeś dać na tył bo szpecą trochę...

Obudowy można kupić tu
http://www.bns.com.pl/
albo droższe hammonda tu
http://mse.beep.pl/listtest.php?grupa=OBU10

:arrow: zbyszek
Racja, ale nie miałem akurat srebrzanki, ale nic straconego, pobielę.

:arrow: csbiczek
Gniazda celowo z przodu, żeby kable sygnałowe były maksymalnie krótkie, pozatym musiały by iść koło trafa sieciowego :roll:

A jeszcze schemat: Ja wprowadziłem niewielkie zmiany (pot 47k, 330R w katodzie EL95 i inne trafo wyjściowe)

Ciemno się zrobiło to jeszcze jedna fota:

96_1253040519.jpg

No, megabit to jest naprawdę przyjemność oglądać takie dzieło. Jestem pełen podziwu , że udało ci się upchnąć to wszystko w takie małe pudełeczko i to jeszcze z dobrym skutkiem tzn. bez ubocznych efektów podczas odsłuchu. Brawo!

Bardzo ładna i ergonomiczna konstrukcja. Jedyne co bym zmienił, to złocone gniazda i zaciski głośnikowe na srebrne - nie ze srebra a o takim kolorze. Uspokoiło by to wygląd wzmaka i dodało by mu jeszcze elegancji. Oczywiście dla mnie.

Na "tapecie" przez 3mc od premiery, później mix z pozostałymi :mrgreen:
Szkoda, że gościu od masteringu zabił i spier... robotę - przestery i odcięte końcówki pasma :evil:

Powrót