• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[ Elektronika] Monobloki na Diabełkach

• Autor wątku Autor wątku nowy1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
nowy1 napisał:
jako że jest to pływająca trioda to pokazuje Bias jak wymieniem lampy to reguluje bias bez rozkrecania obudowy

To sie robi inaczej, poprostu sterujesz zrodlem pradowym i masz staly prad...

pegelmesser napisał:
nowy1 napisał:
jako że jest to pływająca trioda to pokazuje Bias jak wymieniem lampy to reguluje bias bez rozkrecania obudowy

To sie robi inaczej, poprostu sterujesz zrodlem pradowym i masz staly prad...

fixed bias w diabłach według mnie to sie nie sprawdza

Wizualnie mi sie srednio podobaja, ale to kwestia gustu. To moze byc bardzo ciekawa konstrukcja :). A cena? Cena jak cena, przeciez wzmaki lampowe opakowane podobnie sprzedaje sie za dziesiatki tysiecy euro ;). Jak bym mial wydac tyle kasy na DIY - wydalbym. Wiec absolutnie tego nie neguje, co w tym zlego? Zazdroscicie?:D

Dokładnie.
jak ktos zrobi ladnie, profesjonalnie i wyda mase na budowę, zaraz narzekają..od razu mi sie przypomnialo jak ktos 1500zł na obudowy tu wydał:Di byla jazda...ze beee ze za ta kase to lepsze przetworniki/czesci...
Prawda jest taka ze jak chcemy miec zrobione cos profesjonalnie to nawet w DIY trzeba zlecic cos na zewnatrz bo wszystkiego w piwnicy sie wydłubac nie da...a wiadomo ceny wtedy potrafia powalić.
Dla mnie desing pierwsza klasa:):) i autorowi do kieszeni nie zaglądajcie, zrobil co chial i tyle:)

Powtórzę innych - drogo. Jednak skoro stać Cię to wszystko okej ;)

Obudowa do gustu mi akurat nie przypadła, może jakby zrobić integrę... A tak to dwa nagrobki wyszły hehe, ale wiadomo - rzecz gustu.

nowy1, sprawdzałeś różnice między tymi super kondami, a zwykłymi, za dużo mniej złotówek? Nie neguję tego, że te które masz są świetne - jedynie wątpię w to, czy różnica między nimi, a tańszymi np. 3-4 krotnie jest warta tej kasy ;)

Co do pływania diabłów - przesadzacie. Ta lampa faktycznie pływa, ale jak jest dobra, to trzyma ustawiony prąd +/- 10%, w dodatku stała czasowa wynosi chyba 30min do 1h nawet, więc tego pływania się nie odczuje w brzmieniu. A lampy wymienia się raz na dłuższy czas, więc co za problem rozkręcić obudowę raz do roku? :)

esh0 napisał:
Powtórzę innych - drogo. Jednak skoro stać Cię to wszystko okej ;)

Obudowa do gustu mi akurat nie przypadła, może jakby zrobić integrę... A tak to dwa nagrobki wyszły hehe, ale wiadomo - rzecz gustu.

nowy1, sprawdzałeś różnice między tymi super kondami, a zwykłymi, za dużo mniej złotówek? Nie neguję tego, że te które masz są świetne - jedynie wątpię w to, czy różnica między nimi, a tańszymi np. 3-4 krotnie jest warta tej kasy ;)

Co do pływania diabłów - przesadzacie. Ta lampa faktycznie pływa, ale jak jest dobra, to trzyma ustawiony prąd +/- 10%, w dodatku stała czasowa wynosi chyba 30min do 1h nawet, więc tego pływania się nie odczuje w brzmieniu. A lampy wymienia się raz na dłuższy czas, więc co za problem rozkręcić obudowę raz do roku? :)

powiem ci ze taraz diabły pływają coś około 140-170 mv ale chciałem poprostu zrobic wszystko na bez rozkrecania jeden monoblok waży koło 35 kilo wiedz tragedia w dzwigani i kładzeni na bok

Jeszcze mam takie pytanie: czy te kilkanaście wat da radę napędzić Twoje nowe kolumny? Czy może dół będzie zasilany czymś innym?

kombo napisał:
Jeszcze mam takie pytanie: czy te kilkanaście wat da radę napędzić Twoje nowe kolumny? Czy może dół będzie zasilany czymś innym?

jest koło 20 watt z triody maje kolumny mają efektywność koło 90 db spoko daje radę
kolega był z kolumnami na scanach rewelatorach tzn 6600 12m 18 revelator i dąły rade a jak wiadomo rewelatory potrzebują prądu

[ Dodano: 2009-06-17, 16:14 ]

Powrót