• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[ Elektronika] Prosty wzmacniacz w obudowie po CD

Reakcji
0
Głównie z ciekawości, ale i z zapewnienia większej mobilności komputera, zrobiłem wzmacniacz mieszczący się
w obudowie po napędzie CD. Aplikacja to standardowy wzmacniacz na 2xTDA2030A (teoretycznie 2x14w/8om i 2x24w/4om). Sygnał biorę ze środka kompa (z wyjścia k. dźwiękowej) przewodem 5-żyłowym, z czego 3 żyły to masa, dalej "idzie" przez potencjometr Telpod 2x100k i trafia na wejście wzmacniacza. Wyjście zrobiłem w postaci gniazd RCA. Za dostarczenie prądu odpowiada ekranowane trafo 60W, 2x12.5V 2A, mostek 10A i kondensatory 4700uF/stronę (akurat takie elementy wygrzebałem w czeluściach szuflady :) )
Ze względu na trafo i ograniczone możliwości chłodzenia podłączenie obciążenia 4om raczej nie zda egzaminu. U mnie wzmak napędza ARN150+SC10n (8om), przy średniej głośności obudowa od CD od spodu jest lekko ciepła.
Transformator, ze względu na rozmiary, wylądował na dole obudowy; przykręciłem go dwiema śrubami. Kabel sieciowy wchodzi do obudowy z przodu na dole, blisko niego jest także włącznik, z którego praktycznie nie będę korzystać - zawsze włączony. Wszystkie przewody 230V oczywiście mają podwójną izolację. Uprzedzę jeszcze pytania - buczenia/przydźwięku sieciowego nie ma :)

Wszelkie sugestie mile widziane.

konstrukcja jak najbardziej praktyczna. ja wychodze z załozenia ze jak wzmacniacz to wzmacniacz a nie 14 W na kanał ;p ale do komputera mysle ze wystarczy małe monitorki plus to co ty zrobiłes na pewno zagraja o niebo lepiej niz pierdziawki manty za 50 zł ;p

Super patent do komputera i jaka satysfajcja ze to DYI inikt takiego niema :wink:

greg00 napisał:
a jak cenowo to sie ksztaltuje?? ciekwe rowziawanie, do komputera w sam raz...
Ceny mocno orientacyjne, nie wliczałem ewentualnych kosztów przesyłek (przypominam, że część elementów miałem):
20zł. - 2x TDA2030/2040/2050 + elementy i płytka
10zł - trafo 2x12.5V 2A
3zł - mostek
7zł - 2x 4700uF (lub 4x2200uF) - starczą na 25V
3zł - potencjometr 2x50k/2x100k
1zł - gniazda RCA
2zł - włącznik (w plastikowej obudowie)
do tego trochę kabelków, bezpiecznik, dioda LED no i obudowa po CD

ZAP - jak dla mnie to 14W jest w zupełności wystarczające :)

Fajnie zrobione, podoba mi się prosto i bez większych komplikacji, tylko tą gałkę bym zmienił.

buc napisał:
Fajnie zrobione, podoba mi się prosto i bez większych komplikacji, tylko tą gałkę bym zmienił.
Nad gałką myślę - ta do najpiękniejszych nie należy.

Naładują się akumulatorki to wrzucę jeszcze zdjęcie trafa - radziecka (jeszcze nie rosyjska :) ) myśl techniczna z listopada 82r. i to na dodatek wersja na eksport :D

A ja bym dodał jeszcze jeden mały patent - wyjścia na głosniki (chinch) zamontował na sledziu z tyłu obudowy :wink: zeby z przodu zadne kable sie nie szwędały :wink:

NikoN napisał:
A ja bym dodał jeszcze jeden mały patent - wyjścia na głosniki (chinch) zamontował na sledziu z tyłu obudowy :wink: zeby z przodu zadne kable sie nie szwędały :wink:
Jest w trakcie realizacji, na chwilę obecną walczę z odpowiednim ułożeniem kabli w obudowie :) Z przodu zostanie sam potencjometr.

No to w takim razie winszuję pomysłu :grin:
Może kiedyś się zastanowie nad takim wynalazkiem :wink:

[ Dodano: 2006-11-19, 18:19 ]
Hmm no coraz bardziej sie zastanawiam nad takim rozwiązaniem
- ale z jedną mała różnicą - podciągnąc zasilanie
od zasilacza PC'towego (12V chyba wystarczy nie ??)
i do tego monitorki za jakoeś nieduże pieniądze sobie skręcić :wink:
ale to dopiero jak sie siostra wyprowadzi na swoje :wink:

NikoN napisał:
(...)
Hmm no coraz bardziej sie zastanawiam nad takim rozwiązaniem
- ale z jedną mała różnicą - podciągnąc zasilanie
od zasilacza PC'towego (12V chyba wystarczy nie ??)
i do tego monitorki za jakoeś nieduże pieniądze sobie skręcić :wink:
ale to dopiero jak sie siostra wyprowadzi na swoje :wink:
12V może być mało, chociaż do uzyskania paru watów wystarczy (u mnie jest niecałe 17V symetrycznego). Zawsze można by podwoić napięcie do 24V i z niego zrobić symetryczne 12v - tylko to już wydaje się za bardzo "przekombinowane", no i ze sprawnością takiego układu nie byłoby najlepiej.
Największym problemem może być pozbycie się zakłóceń - szumów/pisków pochodzących z różnych elementów kompa.

Hymmm no niestety musiałem zrezygnować z rozwiązania tego typu ale to ylko wina nowej obudowy mojego komputerka.

tomq88, do jakiegoś tam grania wystarczy ale to ani kontroli nie będzie miało ani jakości... Jak masz trochę drobiazgów to zrób i sprawdź, koszta takiego wzmacniacza są bardzo niskie....

Powrót